Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός: "Γαλάζια παιδιά" και Οικουμενική Κυβέρνηση

Υψηλοί τόνοι, καρφιά για "γαλάζια παιδιά" από βουλευτή της ΝΔ και πρόταση για Οικουμενική Κυβέρνηση από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν στην απογευματινή συνεδρίαση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό.....
 

Μετά τις βολές από τη Βάσω Παπανδρέου το πρωί στη Βουλή που χαρακτήρισε "αναξιόπιστο" τον προϋπολογισμό τη σκυτάλη πήρε οΓεράσιμος Γιακουμάτος που πέταξε "καρφιά" εναντίον των πρακτικών που ακολουθούνταν στη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή.  "Είμαι 20 χρόνια βουλευτής, αλλά τα 4 τελευταία χρόνια κάποιοι ένθεν και ένθεν μου τσαλάκωσαν το όνειρο, ευτέλισαν την πολιτική και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν θα φύγω από την πολιτική και δεν θα ησυχάσω, αν δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι" είπε ο βουλευτής της ΝΔ και συνέχισε "’εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν σε λογαριασμούς πρώην υπουργών, στα παιδιά τους και στα μούλικά τους και κανείς δεν πήγε φυλακή’’.

Υπέρ της Οικουμενικής τάχθηκε ο Δ. Κρεμαστινός

Από την πλευρά του ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί και υπογράμμισε ότι "ο λαός δεν πιστεύει στην προσπάθεια σε αυτόν τον πόλεμο, όπως πίστευε δίνοντας τη ζωή του το ’40".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, που όμως δεν υπάρχει με τις επικρατούσες συνθήκες κοινωνικής αναταραχής και κατέθεσε ως προσωπική πρόταση μόνο μία Οικουμενική Κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί τις κοινωνικές αντιδράσεις αν κορυφωθούν την επόμενη χρονιά. 

Κατσέλη: "Συνεχίζουμε να παλεύουμε"

Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη από το βήμα της Βουλής υπεραμύνθηκε των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην οικονομία και τα εργασιακά, καθώς και του προϋπολογισμού. «Στοίχημα και κοινή μας δέσμευση το 2011, είναι να υλοποιήσουμε όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που θα πυροδοτήσουν τα επόμενα χρόνια μια βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία. Η ανάπτυξη, αποτελεί το μοναδικό φάρμακο για να βγει η χώρα από την κρίση - τη μοναδική διέξοδο για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση και για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και για αποτελεσματική και ανταγωνιστική αγορά εργασίας με εργασιακή ειρήνη και κοινωνική συνοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός. 

 «Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η συναίνεση και η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών συμμαχιών. Συναίνεση και συμμαχίες πάνω στα αυτονόητα, πάνω σε τομές που σήμερα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλουμε» είπε η υπουργός Εργασίας.

«Αυτό που κάνουμε αυτήν την περίοδο, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, είναι να παλεύουμε. Παλεύουμε να διασφαλίσουμε ότι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμες. Παλεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την κρίση. Παλεύουμε να κατοχυρώσουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και σ΄ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους συμπολίτες μας» ανέφερε στην ομιλία της η Λούκα Κατσέλη, που εξήγησε ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας το επόμενο έτος είναι η διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η κοινωνική προστασία και υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και η διασφάλιση αξιοπρεπώς συντάξεων στους απόμαχους της εργασίας, μέσα από την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 

«Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας, όταν η ύφεση είναι βαθειά και οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο;» αναρωτήθηκε η κ Κατσέλη. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι τουλάχιστον να κτίσουμε αναχώματα στις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης.

"Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν οδηγούν πουθενά"

«Ο Προϋπολογισμός δεν πείθει καμία κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε καν την ίδια την κυβέρνηση» εκτίμησε στην ομιλία του ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, όπως επίσης «δεν πείθουν και τα πατριωτικά καλέσματα του Πρωθυπουργού, αφού ο ίδιος στο παρελθόν απέφευγε να ανταποκριθεί στις αντίστοιχες εκκλήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, εξαπάτησε δύο φορές τον ελληνικό λαό και το κυριότερο, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν οδηγούν πουθενά». 

Ο τομεάρχης της ΝΔ, δεν αρνήθηκε πως «οι ευθύνες είναι διαχρονικές και για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα», αλλά και για τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ευθύνη της «ηθικής αυτουργίας του χρέους». Ο ίδιος, αναγνώρισε πως ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για το ποιοι, πότε και πόσο ευθύνονται για την διόγκωση του χρέους της χώρας και ζήτησε να αναλάβει την διερεύνηση των ευθυνών, μία ειδική, ανεξάρτητη αρχή. 

"Κινείστε με προχειρότητα: Ενδεικτικά αναφέρω ότι χρειάστηκαν δέκα μήνες να ενσωματώσετε την πολιτική της ΝΔ για την μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και τα φάρμακα και να επανέλθετε στο σωστό δρόμο". 

Επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με τη χρεοκοπία  

Για αξιοποίηση επικοινωνιακών «κλειδιών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, όταν μιλά για «χρεοκοπία», «ανάκαμψη το 2012» λέγοντας ότι κάνει «ασκήσεις θάρρους» για την «περήφανη» προσπάθεια του ελληνικού λαού που αντέχει, και ανακοινώνει διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να τις εξηγεί. 

Για την κρίση του δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα μας, εκτίμησε πως είναι απόρροια του δανεισμού που ωφελούσε τους δανειστές, αφού «τα έπαιρναν πίσω και με το παραπάνω με τις Ολυμπιάδες, με τα C4I, με τους εξοπλισμούς και την κατανάλωση, με τα τζιπ και τις λιμουζίνες». 

Με το σκεπτικό αυτό, είπε πως χρειάζεται ένα δίκτυο συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη για να αρνηθούμε τα δάνεια, να διαπραγματευτούμε, να διεκδικήσουμε, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να διώξουμε το ΔΝΤ και όλους τους οργανισμούς «που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κρίση και να κάνουν την πιο βάρβαρη αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των εργαζόμενων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση