Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Κάτι τρέχει με το Μπάνσκο

Δεν χρειάζεται ν’ αναρωτιέσαι πια γιατί όλοι πάνε Μπάνσκο. Low budget, πολλές υπηρεσίες, ωραίος κόσμος και πληθώρα δραστηριοτήτων. Είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που κάνουν το Μπάνσκο να ξεχωρίζει......
Το τελευταίο καιρό γίνεται ο κακός χαμός με το Μπάνσκο. Όλο και περισσότεροι ακούω να λένε ότι θα το προτιμήσουν φέτος για τις χειμερινές τους διακοπές. Γιατί όμως ρε παιδία; Τι έχει η Αράχωβα; Με τις απαντήσεις που πήρα και μια μικρή έρευνα που έκανα, κατέληξα στα εξής συμπεράσματα. 

Είναι πολλά τα λεφτά! 

Όχι για το Μπάνσκο, αλλά για τους εγχώριους προορισμούς. Όσο θα πλήρωνες για ένα απλό δίκλινο στο Μέτσοβο, τα ίδια μπορείς να πληρώσεις για ένα διαμέρισμα 4 ατόμων(δια τέσσερα ακόμα πιο φτηνά σου έρχεται) με θέα στο βουνό και σπα. Και η οικονομία δεν σταματά εδώ. Όπου κι αν πας για φαγητό, με μάξιμουμ 15 ευρώ, τρως σαν βασιλιάς. 

Όσο για τους λάτρεις του σκι, δεν το συζητώ. Η ημερήσια κάρτα για το χιονοδρομικό κοστίζει 25 ευρώ, όχι να πληρώνεις τα μαλλιοκέφαλά σου για να κάνεις σκι. Και ο εξοπλισμός όμως δεν πάει πίσω. Μπορείς να νοικιάσεις φουλ εξοπλισμό με 10 ευρώ. Μιλάμε για οικονομικές διακοπές, όχι αστεία. 

Όχι άλλη ταλαιπωρία 
Ούτε για να φτάσεις, ούτε για να κάνεις σκι. Αν είσαι βορειοελλαδίτης, δεν το συζητώ, ένα τσιγάρο δρόμος είναι(που λέει ο λόγος). Αν πάλι δεν είσαι, αλλά σ’ αρέσει η οδήγηση, μια χαρά. Σε 9 ώρες περίπου από Αθήνα-πάτα το και λίγο παραπάνω το γκάζι- είσαι εκεί. Αν πάλι βαριέσαι, πάρε αεροπλάνο. 

Όσο για το χιονοδρομικό, ο δρόμος είναι πανεύκολος. Όχι σαν την Αράχωβα, μέσα στις στροφές και πόση ώρα ουρά, και άντε να βρεις και παρκινγκ. Εδώ το λιφτ περνάει έξω από το χιονοδρομικό και με την λεγόμενη Γόνδολα, σε λίγο είσαι απάνω, όμορφα κι ωραία. 

Καγκουριά στοπ! 
Εδώ μιλάμε για χειμερινό θέρετρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όχι την Βασιλίτσα-που πριν λίγο άκουσα ότι ψηφίστηκε το καλύτερο χιονοδρομικό της Ελλάδας και τραβούσα τα μαλλιά μου. Τέλος στον νεόπλουτο κάγκουρα με το τζιπ του μπαμπά που πάει Παρνασσό για να εντυπωσιάσει το γκομενάκι. Όχι άλλες χειμερινές Μυκόνους. Στο Μπάνσκο θα είσαι εσύ, το γκομενάκι και όλες οι φυλές της Ευρώπης. Και μόνο για γλιτώσεις από αυτούς, αξίζει να πας. 

Ξέρεις σκι; 

Τότε σούπερ. Το χιονοδρομικό του Μπάνσκο είναι μακράν καλύτερο από όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας. Φτιάχτηκε από Αυστριακούς-κάτι ξέρουν κι αυτοί από χιόνι. Φαντάσου 65 χλμ πίστες, για όλα τα επίπεδα, και το καλύτερο: έχει και ειδικές πίστες για να κάνεις σκι το βράδυ. Τι άλλο θες; 

Σημαντικό είναι πως εκεί το χιόνι το συντηρούν, κι έτσι από 15 Δεκεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο, το χιονοδρομικό είναι ανοιχτό. Έχει 160 πυροβόλα χιονιού και η ποιότητα του χιονιού υποστηρίζεται από 12 μηχανήματα κασπόρερ(δεν πολυκατάλαβα τι είναι αυτά, αλλά για να το τονίζουν όλοι, κάτι ξέρουν). 

Δεν ξέρεις σκι; 

Κανένα πρόβλημα. Στο χιονοδρομικό του Μπάνσκο θα βρεις και τις κατάλληλες πίστες για αρχάριους, αλλά και δασκάλους που μιλούν Ελληνικά! Όχι σαν τα δικά μας που έχουν μόνο μια πίστα baby όσο είναι η Ομόνοια. Για να καταλάβεις, το 35% του χιονοδρομικού είναι πίστες για αρχάριους. Ευκαιρία να μάθεις. 

Δεν ξέρεις σκι; Νο2 
Και πάλι κανένα πρόβλημα. Μείνε στο ξενοδοχείο και λιώσε στο σπα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Μπάνσκο έχουν σπα με τις πισίνες, τζακούζι, σάουνα, χαμάμ να είναι μέσα στην τιμή του δωματίου. Βέβαια αν θες να κάνεις και τίποτα έξτρα, όπως είπα και στην αρχή, είναι πολύ φθηνά. 

Με περίπου 30 ευρώ την ώρα το μασάζ σε βλέπω να μην φεύγεις από το σπα. Από την άλλη είναι ιδανική λύση άμα εσύ κάνεις σκι, κι εκείνη όχι. Την αφήνεις στο ξενοδοχείο και απολαμβάνεις το σκι σου με την ησυχία σου και το σημαντικότερο χωρίς την γκρίνια της. 

Θα ‘χεις να το λες 
Όπως και να το κάνουμε είναι πιο γκλαμουριά να λες ότι πήγες διακοπές στο Μπάνσκο από το Ελατοχώρι. Είναι άλλη αίσθηση όταν περνάς τα σύνορα. Άλλη μια σφραγίδα στο διαβατήριο, άλλη μια πινέζα στο google maps. 

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το Μπάνσκο
-Βρίσκεται στην νοτιοδυτική Βουλγαρία, στους πρόποδες του βουνού Πίριν, σε υψόμετρο 936 μέτρων. 

-Απέχει 290χλμ από την Θεσσαλονίκη και 720χλμ από την Αθήνα. 

-Αν θες να πας αεροπορικά μπορείς μέσω του αεροδρομίου της Σόφιας ή της Φιλιππούπολης, με εισιτήρια που κυμαίνονται γύρω στα 150-200 ευρώ. Εξαρτάται από το πόσο νωρίς θα τα κλείσεις. 

-Δεν χρειάζεσαι διαβατήριο. Μπορείς να ταξιδέψεις με την ταυτότητά σου. 

-Στο Μπάνσκο θα βρεις 38 ξενοδοχεία, 5 κατασκηνώσεις, 18 σπίτια που νοικιάζονται σε τουρίστες και 64 δωμάτια για να διαλέξεις. 

-Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε ύψος 2.000-2.500 μ. και είναι ανοιχτό από Δεκέμβρη έως και Απρίλιο. 

-Η πόλη διαθέτει 120 πολιτιστικά μνημεία και περιλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. 

-Ακόμα και το καλοκαίρι το Μπάνσκο προσφέρεται για δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ιππασία, ψάρεμα, κολύμβηση, ποδηλασία. 

-Φιλοξενεί κάθε χρόνο το διεθνές φεστιβάλ τζαζ μουσικής. 

-Κάθε Κυριακή στήνεται ένα τεράστιο υπαίθριο παζάρι που δεν πρέπει να χάσεις. 

-Σε απόσταση 100χλμ βρίσκεται το Μέλνικ 7 ζεστές ιαματικές πηγές για μπάνιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση