Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Φουλ επίθεση οι "αιώνιοι"

Η α' φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ με τις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης να παίρνουν το εισιτήριο για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτές και οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας.

Μάλιστα, αμφότεροι κατάφεραν να προκριθούν στο TOP-16 ως πρώτοι, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν την ευκαιρία να τεθούν επικεφαλής των νέων ομίλων που θα διαμορφωθούν στην κλήρωση της 4ης Ιανουαρίου.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε σε μία μία κατηγορία, ποια ομάδα ήταν αυτή που πρώτευσε, με τις εκπλήξεις πάντως να μην λείπουν. Την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση κατέχει η Κάχα Λαμποράλ που μπορεί να προκρίθηκε με απολογισμό 5 νίκες και 5 ήττες, ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησε να εκτελεί τους αντιπάλους της.

Η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έβαζε κατά μέσο όρο 80,9 πόντους και έστω την ύστατη ώρα προκρίθηκε στο TOP-16 της διοργάνωσης. Πάντως, για να έχει τύχη θα πρέπει να κοιτάζει και την άμυνά της.

Στη 2η και την 3η θέση συναντάμε αντίστοιχα Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό οι οποίοι έδειξαν ότι διαθέτουν κορυφαίους σκόρερ στην α' φάση της Ευρωλίγκας. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ελαφρώς καλύτερη καθώς σε κάθε αγωνιστική σφυροκόπησε τι αντίπαλο καλάθι με 80,5 πόντους. Εξίσου εντυπωσιακή η επίθεση του Παναθηναϊκού με τους "πράσινους" να σκοράρουν κατά μέσο όρο 80,2 πόντους ανά παιχνίδι.

Την πεντάδα με τις καλύτερες επιθέσεις συμπληρώνουν δύο ομάδες που δείχνουν ικανές για μεγάλα πράγματα, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των φαβορί να επιβεβαιώσουν τον τίτλο τους. Ο λόγος για τις Μακάμπι Τελ Αβίβ και Φενέρμπαχτσε οι οποίες αμφότερες πήραν την πρόκριση στο TOP-16 της διοργάνωσης με 79,9 και 79,5 πόντους αντίστοιχα.

Η άμυνα είναι το κλειδί...

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει από Έλληνες και ξένους προπονητές ότι από την άμυνα ξεκινούν όλα σε ένα παιχνίδι μπάσκετ; Και για να επιμένουν, μάλλον δίκιο θα έχουν. Πάμε λοιπόν, να δούμε ποιας ομάδας η άμυνα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η ιταλική Σιένα κράτησε πολλές φορές τους αντιπάλους της σε χαμηλούς μέσους όρους και ανταμείφθηκε με την καλύτερη αμυντική επίδοση.

Η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζάνι δέχτηκε κατά μέσο όρο 66,1 πόντους, αφήνοντας δεύτερη τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί, η "βασίλισσα" να είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, ωστόσο πάντα έβρισκε τρόπους να περιορίζει τους αντιπάλους της. Άλλωστε, το καταδεικνύουν οι 66,4 πόντοι που δεχόταν ανά παιχνίδι.

Στην 3η θέση συναντάμε μία ακόμα ισπανική ομάδα. Η Βαλένθια του Αίτο Ρενέσες κρατούσε κάτω από τους 70 πόντους τους αντιπάλους της (69,5). Λίγο πιο πίσω, η Μακάμπι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη με ακριβώς 70 πόντους ανά παιχνίδι. Μία ομάδα που απέδειξε πως μπορεί ένα σύνολο να παίζει καλά τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Να υπενθυμίσουμε πως ήταν και η μοναδική ομάδα με μόλις μία ήττα.

Θέση στην πρώτη πεντάδα είχε και ο Παναθηναϊκός με παθητικό 70,3 πόντους. Τον Ολυμπιακό τον συναντάμε λίγο πιο πίσω (9ος) στη σχετική λίστα με τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος. Πολλές φορές ο Ντούσαν Ίβκοβιτς "γκρίνιαξε" για την ευκολία με την οποία δέχονταν οι παίκτες του κάποια καλάθια. Η άμυνα της ομάδας "έτρωγε" κατά μέσο όρο 73 πόντους.

Κυρίαρχοι στα... ψηλά Ρεάλ και Ολυμπιακός

Στους αιθέρες η ομάδα που κυριάρχησε ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης των Ρέγιες, Ντ' Ορ Φίσερ και Κάρλος Σουάρεθ. Η τριάδα αυτή κατέβασε τα περισσότερα ριμπάουντ για την ομάδα του Έτορε Μεσίνα, που είχε ούτε λίγο, ούτε πολύ 41,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, εκ των οποίων τα 14,9 ήταν επιθετικά (!).

Δεύτερος στη σχετική λίστα, είναι ο Ολυμπιακός με τις μορφές των Μπουρούση, Νεστέροβιτς και Μαυροκεφαλίδη να δεσπόζουν. Οι "ερυθρόλευκοι" κατέβασαν κατά μέσο όρο 38,1 ριμπάουντ, παραμένοντας μία πολύ δυνατή ομάδα στην φροντ λάιν και είχαν τον απόλυτο έλεγχο σε αυτόν τον τομέα, έναντι του εκάστοτε αντιπάλου τους.

Τρίτη η Σολέ η οποία έμεινε εκτός TOP-16 καθώς ηττήθηκε την τελευταία αγωνιστική από την Φενέρμπαχτσε και παραχώρησε τη θέση της στην ανεβασμένη Λιέτουβος του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το σύνολο του Κουντέρ είχε ανά παιχνίδι 36,6 ριμπάουντ, όσα δηλαδή και η Ζαλγκίρις. Στην πεντάδα βρέθηκε και η Πρόκομ με 36,4.

Μόλις στην 13η θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός με 33,7 ριμπάουντ σε κάθε ματς, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως η απουσία των ψηλών παικτών, των τραυματιών Μάριτς και Μπατίστ δεν άφησε ανεπηρέαστη την ομάδα.

Μακάμπι και Κίμκι οι εύστοχες!

Η ευστοχία μίας ομάδας είναι θέμα ημέρας των παικτών της, είναι θέμα συγκέντρωσης και σε κάποιες περιπτώσεις τύχης. Η ομάδα που ευστόχησε στα περισσότερα δίποντα την κανονική περίοδο ήταν η Μακάμπι που είχε 237/459 και ποσοστό 51,6%. Την ακολούθησαν η Σιένα με 235/448 (52,5%) και η Σολέ με 226 εύστοχα σουτ δύο πόντων (47,8%).

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην 8η θέση με 222 εύστοχα δίποντα σε 408 προσπάθειες. Αριθμοί που συνέθεσαν το πολύ καλό 54, 4%. Με 53,4% σκόραρε ο Παναθηναϊκός από μέση απόσταση έστω και αν είχε σαφώς λιγότερες προσπάθειες. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε 187/350 σουτ δύο πόντων και βρέθηκε στην 20η θέση της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα δίποντα.

Στα σουτ τριών πόντων πρώτη ήταν η Κίμκι η οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, κάτι που χρεώθηκε στον Σέρτζιο Σκαριόλο με τον οποίο η συνεργασία της ομάδας λύθηκε πρόσφατα. Οι Ρώσοι είχαν... ρεύμα από τα 6.75μ. καθώς πέτυχαν 79 τρίποντα, περισσότερα δηλαδή από κάθε άλλη ομάδα.

Δεύτερος ο Παναθηναϊκός, που επιχείρησε 209 σουτ τριών πόντων και ευστόχησε στα 78 από αυτά, ήτοι ποσοστό της τάξης του 37,3%. Στην 3η θέση ήταν η Μάλαγα με 76 εύστοχες προσπάθειες και η Μπάμπεργκ με 73.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 9η θέση έχοντας ευστοχήσει σε 69 από τα 194 τρίποντα που έκαναν οι παίκτες του. Το ποσοστό του έμεινε στο 35,6% το οποίο και ισορροπούσε όμως από την ευστοχία του στα δίποντα.

Κορυφή για Παναθηναϊκό στις βολές

Όταν ένας παίκτης δεν μπορεί να σταματήσει τον προσωπικό του αντίπαλο καταφεύγει συνήθως στο φάουλ. Αυτό έκαναν σε πολλές περιπτώσεις οι αντίπαλοι των παικτών του Παναθηναϊκού... Οι αριθμοί έφεραν τους "πράσινους" στην 1η θέση με τις περισσότερες εύστοχες βολές, καθώς ευστόχησαν σε 194 από τις 257 που κέρδισαν συνολικά.

Το ποσοστό του Παναθηναϊκού από τη γραμμή του φάουλ άγγιξε το 75,5%. Δεύτερη έμεινε η Ζαλγκίρις με 186 εύστοχες βολές σε σύνολο 244, ενώ τρίτη ήταν η Ολίμπια Λιουμπλιάνας που κέρδισε 170 πόντους από βολές.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην 8η θέση της τελικής κατάταξης ευστοχώντας σε 154 βολές σε σύνολο 208 που είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν οι παίκτες του. Το ποσοστό των παικτών του Ίβκοβιτς ανήλθε στο 74%.

Ο Σπανούλης έκανε τη διαφορά

Όταν μία ομάδα έχει στις τάξεις της τον Βασίλη Σπανούλη, αυτόματα έχει και εύκολη πάσα προς τους συμπαίκτες του. Ο ερχομός του Έλληνα γκαρντ στον Ολυμπιακό βοήθησε σημαντικά τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην 2η θέση της λίστας με τις ασίστ, καθώς ήταν ο πρώτος πασέρ της ομάδας με 49 ασίστ.

Συνολικά ο Ολυμπιακός είχε 161 ασίστ, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε ματς μοιράζονταν κατά μέσο όρο 16,1 τελικές πάσες. Πρώτη στη λίστα με διαφορά μόλις δύο ασίστ ήταν η Μάλαγα (163). Τρίτη η Μακάμπι που είχε συμμετοχή στην πρώτη πεντάδα πολλών κατηγοριών με μέσο όρο 15,6.

Τέταρτη η Κάχα Λαμποράλ με 15,1 ανά παιχνίδι και η Μπαρτσελόνα την ακολούθησε με 14,8 ασίστ. Πολύ πεσμένος σε μία κατηγορία που παραδοσιακά πρωταγωνιστούσε είναι ο Παναθηναϊκός που βρέθηκε στην 13η θέση με 13,5 ασίστ κατά μέσο όρο.

Πρώτοι στα κλεψίματα οι Ιταλοί

Όλοι γνωρίζουν για την ιταλική... μαφία και η "σπείρα" του Σιμόνε Πιανιτζάνι είπε να επιβεβαιώσει τον τίτλο. Ομάδα με τα περισσότερα κλεψίματα αναδείχθηκε η Σιένα η οποία έκλεβε την μπάλα από τον αντίπαλο της εν ριπή οφθαλμού. Οι Ιταλοί έκαναν σε κάθε ματς 10,9 κλεψίματα ανά παιχνίδι, ενώ η Μακάμπι είχε 10,8 και ακολούθησε στη 2η θέση.

Η Ρόμα έκλεβε την μπάλα 9 φορές ανά παιχνίδι, ενώ υπάρχει και ελληνική συμμετοχή στην πρώτη πεντάδα με τον Παναθηναϊκό να είναι 4ος μει 8,1 κλεψίματα. Την πεντάδα κλείνει η Ολίμπια Λιουμπλιάνας η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά στον Δ' όμιλο με όπλο την άμυνά της. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, φιγουράρει στην 10η θέση με 7,2 κλεψίματα σε κάθε παιχνίδι.

Κλείνοντας να ρίξουμε και ματιά στην πεντάδα με τα λάθη. Η Ζαλγκρίς ήταν η πιο επιρρεπής ομάδα με 18,3 λάθη σε κάθε ματς, ενώ 15,8 είχε η Πρόκομ και 15,7 η Λιέτουβος. Στην 4η θέση ο Ολυμπιακός με 15,7. Ένα λιγότερο για τον Παναθηναϊκό που ήταν παρών στην 10η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση