Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Στους δρόμους οι αγρότες σε όλη τη χώρα

Κινητοποιήσεις στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιούν από το πρωί της Παρασκευής οι αγροτοσυνδικαλιστές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Οι αγρότες απέκλεισαν τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας στην Πέλλα και την Ημαθία, όπου και σκόπευαν να παραμείνουν μέχρι και τις 14:00, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έκαναν και στο νομό Θεσσαλονίκης.Οι αγρότες της Συσπείρωσης ζητούν, μεταξύ άλλων, να παραμείνει η ΑΤΕ υπό κρατικό έλεγχο, καθώς και την άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδακίνων της φετινής και περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς και τους εμπόρους, αλλά και αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες και εντατικοποίηση των ελέγχων στις αγορές.

Όπως έχει εξαγγείλει η ΠΑΣΥ, οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν στις 5 Φεβρουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, «Zootechnia», στη Θεσσαλονίκη.

Οριστικές αποφάσεις, πάντως, πρόκειται να ληφθούν το Σάββατο, στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Κιλκίς, στις 11 το πρωί.

Στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στο Άργος, αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, ζητούν πλήρη κάλυψη στο 100% της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ και κατάργησης του ΦΠΑ από τα αγροτικά εφόδια άμεσα, ενώ σημειώνουν ότι αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεών τους και ετοιμάζονται για κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου", περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Γόντικα, με άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά, όταν αγρότες κατήγγειλαν ότι ένας άνδρας της ασφάλειας φωτογράφιζε τους αριθμούς κυκλοφορίας των τρακτέρ τους. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων εξήγησε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα τέτοιο και το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις.

Οι αγρότες έχουν μπλοκάρει όλο το κέντρο της πόλης, ενώ μετά τις 15:00 θα μετακινηθούν στην πλατεία Αγίου Πέτρου, όπου, όπως δηλώνουν, θα παραμείνουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Στις Σέρρες, σε κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ προχώρησαν από τις 11 το πρωί οι αγρότες του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης, διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο να κλείσει. Οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους έξω από την τράπεζα και εισέβαλαν στο κατάστημα, ζητώντας από τους υπαλλήλους να σταματήσουν τις όποιες εργασίες τους, λόγω κατάληψης.

Απευθυνόμενοι, μάλιστα, στο διευθυντή του υποκαταστήματος, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ζήτησαν να τους δοθεί γραπτή βεβαίωση από τη διοίκηση της τράπεζας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κλείσιμο του καταστήματος στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης, Γιώργο Κασάπογλου, οι αγρότες ζητούν να μην κλείσει το κατάστημα της ΑΤΕ στην Αλιστράτη, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, η ταλαιπωρία γι’ αυτούς θα είναι μεγάλη, επειδή θα αναγκάζονται να μετακινούνται είτε στη Νέα Ζίχνη είτε στην πόλη της Δράμας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

«Οι αγρότες θα παραμείνουν στο τραπεζικό κατάστημα μέχρι να λάβουν γραπτώς τη διαβεβαίωση παραμονής της Τράπεζας στην Αλιστράτη, διαφορετικά δεν πρόκειται να σταματήσουν την κατάληψη» είπε ο κ. Κασάπογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις προηγούμενες ημέρες, οι αγρότες της Αχαΐας συμμετείχαν στο κίνημα κατά των διοδίων, ενώ ανάλογες κινήσεις ετοιμάζουν και οι αγρότες της Λάρισας, που θα ανοίξουν τα διόδια στις 7 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση