Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Δεν πάσχουν τα όργανα του σώματος, πάσχει το κύτταρο...


Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ*
Aγαπητέ μου Πρόεδρε,Αυτά που θα πω σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα μπορούσα να σας τα πω προφορικά ή να σας τα στείλω με υπόμνημα. Όμως θεώρησα ότι πρέπει να σας τα πω σε αυτή την αίθουσα για να έχουν πολλούς αποδέκτες.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και εκνευρισμό σε όλους μας, σε σημείο που φθάνει μέχρι και την παράκρουση. Όλοι αναζητούν τους υπευθύνους. Όλοι ζητούν τη θεραπεία από τον Πρωθυπουργό αλλά διαφωνούν για τη διάγνωση, για το ‘τις πταίει’ και ‘τι πταίει’. ....Για να υπάρξει σωστή θεραπεία, πρέπει να γίνει ακριβής διάγνωση. Ο καθένας προτείνει τι πρέπει να κάνει ο άλλος αλλά κατά κανόνα αυτό που προτείνει δεν το αποδέχεται για τον εαυτό του. Για τον εαυτό του προτείνει την εξαίρεση. Όλοι ζητούν την κάθαρση της πολιτικής ζωής και δικαίως. Αλλά ζητούν την κάθαρση μόνον ή πρώτα για τους βουλευτές. Αλλά οι βουλευτές είναι το μόνο σώμα που...
 μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει με την ψήφο του ο λαός. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ανανεώνεται το 50% της Βουλής. Ούτε τους κακούς και διεφθαρμένους καθηγητές Πανεπιστημίου (εάν υπάρχουν), που είναι συνταγματικά μόνιμοι, μπορεί με την ψήφο του να επηρεάσει, ούτε τους κακούς ή διεφθαρμένους δικαστές (εάν υπάρχουν) μπορεί να αλλάξει, ούτε τους κακούς και διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους (εάν υπάρχουν) μπορεί να απομακρύνει, γιατί κι αυτοί είναι συνταγματικά μόνιμοι. Πολύ περισσότερο και ιδιαίτερα ούτε τους κακούς και διεφθαρμένους δημοσιογράφους (εάν υπάρχουν) μπορεί να επηρεάσει ή να αλλάξει και ιδιαίτερα εκείνους που είναι υπάλληλοι των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. 
Εάν ήταν δεδομένα υγιής η πλειονότητα, του πνευματικού κόσμου, της δικαιοσύνης, των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, δεν θα υπήρχε καν θέμα προς συζήτηση. Με την ανανέωση κατά 50% της Βουλής που πραγματοποιείται περίπου κάθε 3ετία, θα γινόταν αυτόματη κάθαρση της πολιτικής ζωής. Άλλωστε, γι’ αυτό είναι δύσκολο το έργο της κάθαρσης, γιατί φοβάμαι ότι στρέφεται κατά της πλειοψηφίας και μάλιστα των ισχυρών.
Καλείστε να επιβάλλετε κάθαρση μέσω του ΣΔΟΕ και των Εφοριακών γενικά, ωσάν οι άνθρωποι αυτοί να είναι οι τέλειοι, οι αδιάφθοροι που θα μπορέσουν να αποκαλύψουν το πραγματικό Πόθεν Έσχες όλων των άλλων. Διότι αν δεν έχουν αυτές τις ιδιότητες, απλούστατα δεν θα μπορέσουν. Γι’ αυτό βλέπετε παντού, π.χ. υπόθεση Siemens, να υψώνονται τείχη όταν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης. Τόσα χρόνια, ούτε η Δικαιοσύνη ούτε η Βουλή κατάφερε να αποκαλύψει έστω και έναν που δωροδοκήθηκε από τη Siemens, εκτός από δύο άτομα που το ομολόγησαν μόνοι τους. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της επιχειρηματολογίας μου. 
Μπορείτε εύκολα να βρείτε πού υπάρχουν σήμερα τα κλοπιμαία του δημοσίου, αρκεί αυτοί που θα κληθούν να ελέγξουν το πραγματικό Πόθεν ‘Εσχες να είναι άτομα που όχι μόνον να θέλουν αλλά να μην έχουν κανένα λόγο να υποκύψουν σε οποιοδήποτε εκβιασμό. Να είναι δηλαδή άτομα που να μην έχουν δωροδοκηθεί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Άραγε πόσοι και ποιοι είναι αυτοί;
Προτείνω το Πόθεν Έσχες να ανατεθεί σε ανεξάρτητους Ορκωτούς Λογιστές και μάλιστα με θητεία ενός χρόνου, ούτως ώστε τις όποιες υποθέσεις χειρίζονται, μετά από ένα χρόνο να τις αναλαμβάνουν άλλοι και να μη δημιουργούνται κυκλώματα και βραχυκυκλώματα. Έτσι μόνο υπάρχει σοβαρή ελπίδα να εξιχνιάζονται οι υποθέσεις.
Θέλετε να βρείτε πού υπάρχουν τα παράνομα λεφτά στον χώρο της Υγείας; Ελέγξτε με πραγματικό Πόθεν Έσχες τους Καθηγητές, τους Διευθυντές, τους Διοικητικούς των Νοσοκομείων και γενικά όλους όσους υπήρξαν μέλη Επιτροπών Προμηθειών. Όταν η κ. Ξενογιαννακοπούλου έφερε τον νόμο που προέβλεπε να ισχύει κάτι τέτοιο από τώρα, πρότεινα να ισχύσει αναδρομικά από το 2000, δηλαδή την τελευταία 10ετία, γιατί τα λεφτά διακινήθηκαν την τελευταία 10ετία. Σημειωτέον ότι με αυτό που πρότεινα, συμπεριέλαβα και τον εαυτό μου ως Καθηγητή-Διευθυντή.
Το ίδιο φυσικά πρέπει να γίνει και για τους δημοσιογράφους και τους δικαστικούς, όπως φυσικά για τους πολιτικούς. Δηλαδή όλους ανεξαιρέτως όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, υπογράφουν δημόσια έργα και γενικώς διαμορφώνουν εμμέσως την κοινή γνώμη και την πολιτική ζωή. 
Δυστυχώς, αγαπητέ μου Πρόεδρε, δεν πάσχουν τα όργανα του σώματός μας. Πάσχει το κύτταρο. Και όταν πάσχει το κύτταρο, η θεραπεία είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Αλλά για να επιτύχει, πρέπει η θεραπεία να είναι αποφασιστική και λυσιτελής.
Αυτές είναι κατά τη γνώμη μου οι προϋποθέσεις της πραγματικής κάθαρσης. Ο λαός αναζητεί πάντα εξιλαστήρια θύματα, εσείς όμως μπορείτε να προσφέρετε την ουσία και έτσι μόνον θα μείνετε στην Ιστορία ως ο Πρωθυπουργός της ουσιαστικής κάθαρσης.

*Oμιλία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ 
υπό τον Πρωθυπουργό, Τετάρτη 26.1.11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση