Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σκληρές διαπραγματεύσεις στην Εξεταστική


Σβήνουν και ξαναγράφουν τη λίστα της παραπομπής

Σκληρές διαπραγματεύσεις με προσθήκες και διαγραφές ονομάτων στη λίστα με τους παραπεμφθέντες πρώην υπουργούς εξελίσσονται αυτήν την ώρα στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Το πρόσφατο σενάριο, που φαίνεται ότι θα αντικατοπτρίζει πιο πιστά το τελικό πόρισμα, μιλά για οκτώ παραπομπές, έξι πρώην υπουργούς της ΝΔ και δύο του ΠΑΣΟΚ.




Συγκεκριμένα, οι πρώην υπουργοί για τους οποίους θα ζητείται περαιτέρω διερεύνηση, είναι οι εξής: Μιχάλης Λιάπης, Χρίστος Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Βουλγαράκης, Βύρων Πολύδωρας, Άκης Παυλόπουλος, Γιώργος Αλογοσκούφης από πλευράς ΝΔ και Τάσος Μαντέλης και Χρίστος Βερελής από πλευράς ΠΑΣΟΚ.


Με «αμυχές» φαίνεται να την «γλιτώνουν» οι κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Παπαθανασίου και Ντόρα Μπακογιάννη, στους οποίους θα καταλογίζονται μόνο πολιτικές ευθύνες.


Να σημειωθεί πως στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ υπήρξε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να παραπεμφθεί ο κ. Βερελής, καθώς ο πρώην υπουργός, τόσο με τις καταθέσεις του στην επιτροπή όσο και με σειρά στοιχείων που κατέθεσε, ανέπτυσσε μια στέρεα επιχειρηματολογία, που έκανε αρκετά μέλη της επιτροπής να πειστούν για τη μη ευθύνη του στην υπόθεση.


Όμως, το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως εμπιστεύτηκε περισσότερο τους νομικούς του συμβούλους, οι οποίοι υποστήριξαν πως για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ και του ΟΣΕ φέρουν ευθύνη αποκλειστικά οι υπουργοί Μεταφορών. Προβληματισμός υπήρξε και για την παραπομπή ή όχι του κ. Τσοχατζόπουλου, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταλήγουν στην απόφαση καταλογισμού μόνο πολιτικών ευθυνών, εκτός και αν οι βουλευτές της ΝΔ φέρουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν την ποινική του ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση