Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μήνυμα Ομπάμα στους Ρεπουμπλικανούς


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους πως η παγκόσμια οικονομική τάξη άλλαξε μέσα σε μια γενιά και κάλεσε τη χώρα του να επενδύσει και να καινοτομήσει για να αρθεί στο ύψος της πρόκλησης που θέτουν ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.
Ο Ομπάμα διατύπωσε μια ποικιλία φιλικών προς τους Ρεπουμπλικανούς προτάσεων που θα δείξουν κατά πόσον οι πολιτικοί
αντίπαλοί του έχουν διάθεση για συμβιβασμό πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο Δημοκρατικός αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε αρκετές ιδέες που υποστηρίζονται από καιρό από τους Ρεπουμπλικανούς, όπως τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και  την απλούστευση του φορολογικού κώδικα, ενώ συμφώνησε με τους Ρεπουμπλικανούς στην ανάγκη να περιοριστούν οι δαπάνες και πρότεινε πενταετές πάγωμα σε ένα τμήμα των εγχώριων δαπανών .
Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως πολλοί Αμερικανοί θυμούνται την εποχή πριν από την παγκοσμιοποίηση που αρκούσε να εργάζεται κανείς σκληρά για να έχει ένα μισθό και αξιοπρεπή κοινωνικά πλεονεκτήματα και τόνισε πως «ο κόσμος άλλαξε και, για πολλούς, η αλλαγή υπήρξε επώδυνη. Οι κανόνες άλλαξαν. Μέσα σε μια γενιά, τεχνολογικές επαναστάσεις μεταμόρφωσαν τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και συναλλασσόμαστε», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος.
Μπροστά στην άνοδο νέων βιομηχανικών δυνάμεων όπως η Ινδία και η Κίνα, ο Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αποθαρρύνονται, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν την πιο ευημερούσα οικονομία του κόσμου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευχή οι αντίπαλοί του, οι οποίοι έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια μειοψηφία που μπορεί να εμποδίζει την υιοθέτηση νομοσχεδίων στη Γερουσία, να αναλάβουν «την κοινή ευθύνη» της διακυβέρνησης. «Νέοι νόμοι δεν θα υιοθετηθούν παρά μόνο με την υποστήριξη Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών. Θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου», προειδοποίησε.
Ο Ομπάμα επέκρινε ιδιαιτέρως τα φορολογικά «δώρα δισεκατομμυρίων δολαρίων» που γίνονται στους πετρελαϊκούς ομίλους και ζήτησε από τους κοινοβουλευτικούς να τα καταργήσουν. «Η οικονομία που θα γίνει με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψει, να χρηματοδοτηθούν τεχνικές καινοτομίες, ιδιαίτερα στον τομέα των καθαρών πηγών ενέργειας. Η επένδυση σε τεχνικές αιχμής, κυρίως ενεργειακές, θα ενισχύσει την ασφάλειά μας, θα προστατεύσει τον πλανήτη μας και θα δημιουργήσει αναρίθμητες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση