Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Στους δρόμους και οι Σέρβοι


Δεκάδες χιλιάδες δυσαρεστημένοι Σέρβοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Βελιγραδίου στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση που γίνεται εδώ και χρόνια και αποσκοπεί να δείξει την ισχύ της αντιπολίτευσης ενόψει των προγραμματισμένων για το 2012 εκλογών.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν δυσαρεστηθεί από τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό που κυβερνάει τη χώρα από το 2008, λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας και της απογοήτευσής τους από την αργή ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ.
Η διαδήλωση διοργανώθηκε από τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, αρχηγό του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, που αποτελεί το αντιπολιτευόμενο κόμμα με τη μεγαλύτερη επιρροή, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και τον μεγαλύτερο αντίπαλο του κυβερνώντος Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος.
Η αστυνομία υπολογίζει ότι περίπου 70.000 διαδηλωτές μετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους ήρθαν με λεωφορεία από άλλες πόλεις της Σερβίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο με πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως: "Δημοκρατικό Κόμμα είναι ώρα να φεύγεις" και "Πεινάμε".
Η αστυνομία είχε κλείσει τμήματα του κεντρικού Βελιγραδίου για να διευκολύνει την πραγματοποίηση της διαδήλωσης.
Το κόμμα του Νίκολιτς, το οποίο δεν ήταν το μόνο που μετείχε στη διαδήλωση, ζητεί πρόωρες εκλογές, υψηλότερους μισθούς και καταπολέμηση της διαφθοράς. "Αν δεν ανταποκριθούν στα αιτήματά μας, θα αρχίσουμε συνεχείς διαδηλώσεις από τον Απρίλιο", είχε δηλώσει ο Νίκολιτς στο Ρόιτερς πριν από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση