Δεκαέξι αγωνιστικές απομένουν για την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος στην ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν και στο περιθώριο της μάχης ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης για το ποια από τις δυο θα κατακτήσει τον τίτλο, μια άλλη μονομαχία «μαίνεται» κυριολεκτικά και όπως όλα δείχνουν, θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία των ποδοσφαιρόφιλων μέχρι το τέλος. Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρουν κατά βούληση και αυξάνουν συνεχώς τον προσωπικό τους λογαριασμό με αξιοζήλευτα στατιστικά.
Αμφότεροι έχουν ως στόχο, όχι μόνο τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, αλλά και το ρεκόρ των 38 γκολ που κρατούν από κοινού οι Τέλμο Θάρα (1950-51) και Ούγκο Σάντσες (1989-90).Από πέρυσι, όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήγε στη Μαδρίτη για να τεθεί επικεφαλής των «γκαλάκτικος» της δεύτερης θητείας του Φλορεντίνο Πέρεθ, η σύγκριση ανάμεσα στα δυο μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έγινε ακόμα πιο έντονη. Το ερώτημα «ποιος είναι καλύτερος» διχάζει όχι μόνο τους φίλους της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, αλλά εκατομμύρια φίλους του αθλήματος σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι Ρονάλντο (2008) και Μέσι (2009 & 2010) έχουν μονοπωλήσει την τελευταία τριετία τη Χρυσή Μπάλα, ως οι κορυφαίοι παίκτες της υφηλίου.
Πέρυσι, στην πρώτη κοινή χρονιά τους στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ο Μέσι σάρωσε τα πάντα. Πρωταθλητής με την Μπαρτσελόνα, πρώτος σκόρερ στη Λίγκα (34 γκολ έναντι 26 του CR7), θριαμβευτής και στα δυο «clasicos» και νικητής της «Χρυσής Μπάλας». Φέτος οι «μπλαουγκράνα» έχουν δημιουργήσει μια διαφορά 7 βαθμών στο πρωτάθλημα και δείχνουν σαφώς ανώτεροι – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – από τους «μερένγκες». Στο πρώτο «clasico» της σεζόν, η «οργή» του Μέσι και της παρέας του ξέσπασε χωρίς έλεος, φιλοδωρώντας με 5 γκολ τον Κασίγιας. Στη μοναδική κατηγορία που υπάρχει ισορροπία είναι στη μάχη του πρώτου σκόρερ.
Βίντεο: Μοναδικές στιγμές από την μέχρι σήμερα καριέρα των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.
"TROFEO PICHICHI"
Πριν περάσουμε όμως στα φετινά «κατορθώματα» των δυο πρωταγωνιστών, ας κάνουμε πρώτα μια μικρή αναφορά στο βραβείο «Πιτσίτσι». Πρόκειται για την ονομασία του επάθλου που απονέμει κάθε χρόνο η εφημερίδα «Marca» στον αρχισκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος και έχει ονομαστεί έτσι προς τιμή του Ραφαέλ Μορένο Αρανθάντι, παλιού επιθετικού της Αθλέτικ Μπιλμπάο, γνωστού με το προσωνύμιο «Pichichi», που μεγαλούργησε στα ισπανικά γήπεδα τις δεκαετίες του 1910 και 1920. Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να καθιερώσει το συγκεκριμένο βραβείο το 1953, μετά από εισήγηση των εφημερίδων «Marca» και «Arriba» (η δεύτερη ήταν το επίσημο όργανο των «φαλανγκίστας» του Φράνκο και δεν υπάρχει πλέον).
Το βραβείο δόθηκε πρώτη φορά στο τέλος της περιόδου 1952-53 και νικητής ήταν ο Τέλμο Θάρα, ο παίκτης που έχει τα ρεκόρ των περισσότερων κατακτήσεων του «Pichichi» (6 φορές) και – μαζί με τον Ούγκο Σάντσες – των περισσότερων γκολ σε μια σεζόν (38). Αρκετά χρόνια αργότερα, η «Marca» αναγνώρισε συμβολικά ως κατόχους του τίτλου και όλους τους πρώτους σκόρερ πριν το 1953. Παρά τη μεγάλη σημασία που έχει για τους παίκτες του ισπανικού πρωταθλήματος, το «Pichichi» δεν θεωρείται επίσημος τίτλος και αυτό οφείλεται στο ότι τα γκολ πιστώνονται στους παίκτες από τους δημοσιογράφους της «Marca», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα φύλλα αγώνων που συμπληρώνονται από τους διαιτητές, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να προκύπτουν διαφορές και διαφωνίες, στις οποίες όμως θα αναφερθούμε αργότερα, αφού και φέτος έχει συμβεί κάτι ανάλογο.
Για να έχετε μια πιο σφαιρική άποψη για τους τίτλους που απονέμει στο τέλος κάθε σεζόν η «Marca», αναφέρουμε και τα υπόλοιπα βραβεία.
- «Trofeo Zamora»: απονέμεται στον τερματοφύλακα που έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ στο πρωτάθλημα, με την προϋπόθεση ότι έχει αγωνιστεί σε τουλάχιστον 28 αγώνες. Πήρε το όνομά του από τον θρυλικό «πορτέρο» της δεκαετίας του 1920, Ρικάρδο Θαμόρα.
- «Trofeo Zarra»: απονέμεται στον Ισπανό παίκτη με τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα. Ονομάστηκε έτσι, προς τιμή του Τέλμο Θαραοναϊντία, πιο γνωστού ως Θάρα.
- «Trofeo Alfredo Di Stefano»: απονέμεται στον κορυφαίο σε απόδοση παίκτη του πρωταθλήματος. Πήρε το όνομά του από τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
- «Miguel Muñoz»: απονέμεται στους καλύτερους προπονητές της Πριμέρα και Σεγούντα Ντιβισιόν, όπως τους αναδεικνύει το ειδικό σύστημα βαθμολόγησης της «Marca». Ονομάστηκε έτσι, προς τιμή του μεγάλου Ισπανού προπονητή Μιγκέλ Μουνιόθ (Ρεάλ Μαδρίτης και Εθνική Ισπανίας).
- «Trofeo Guruceta»: απονέμεται στον κορυφαίο διαιτητή της περιόδου. Πήρε το όνομά του από τον Βάσκο διεθνή διαιτητή Εμίλιο Κάρλος Γκουρουθέτα, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1987.
Οι νικητές της περσινής σεζόν, 2009-10. Ο Μέσι με το "Pichichi", ο Βαλντές με το "Zamora" και ο Βίγια με το "Zarra".
ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ
Στη φετινή σεζόν, Ρονάλντο και Μέσι έχουν πετύχει στις πρώτες 22 αγωνιστικές από 24 γκολ ο καθένας. Τουλάχιστον αυτός είναι ο αριθμός που δέχονται όλοι εκτός από την Marca! Οι δημοσιογράφοι της ισπανικής εφημερίδας θεωρούν ότι ο Ρονάλντο έχει σημειώσει 25, αφού του πιστώνουν το γκολ εναντίον της Ρεάλ Σοθιεδάδ (3η αγωνιστική), όπου μετά την εκτέλεση φάουλ από τον Πορτογάλο, η μπάλα βρήκε την πλάτη του Πέπε και άλλαξε κατεύθυνση πριν καταλήξει στα δίχτυα των Βάσκων. Η LFP (διοργανώτρια αρχή της Λίγκας), η ομάδα European Sports Magazines (υπεύθυνη για το χρυσό παπούτσι), η ίδια η UEFA, όλες οι στοιχηματικές εταιρείες και φυσικά σύσσωμος ο ισπανικός τύπος, χρεώνουν το συγκεκριμένο γκολ στον Πέπε, όμως η Marca είναι αμετακίνητη.
Στιγμές των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο από την φετινή σεζόν, 2010-11
Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ πιθανό να δούμε να επαναλαμβάνεται αυτό που είχε συμβεί την περίοδο 2004-05, όταν η Marca δεν είχε πιστώσει στον Ετό ένα γκολ που είχε μπει μετά από σουτ του Ντέκο, αφού πρώτα η μπάλα είχε χτυπήσει στην πλάτη του Καμερουνέζου και στη συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα. Και σε εκείνη την περίπτωση, τόσο ο διαιτητής της συνάντησης στο φύλλο αγώνα, όσο και η LFP αλλά και η RFEF (Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), είχαν δώσει το γκολ στον Ετό. Η Marca «άφησε» τελικά τον παίκτη στα 24 γκολ και έδωσε το «Pichichi» στον Ντιέγο Φορλάν που είχε πετύχει 25 τέρματα. Ας αφήσουμε όμως τις «ιδιοτροπίες» της Marca και ας περάσουμε να δούμε τα στατιστικά στο σκοράρισμα των Μέσι και Ρονάλντο στην μέχρι σήμερα πορεία τους στο φετινό πρωτάθλημα.
Α. LIONEL MESSI
Ο Αργεντίνος άσος της Μπαρτσελόνα έχει σκοράρει 24 τέρματα σε 19 συμμετοχές, έχει δηλαδή έναν μέσο όρο 1.26 γκολ ανά αγώνα. Από τα 19 ματς στα οποία έπαιξε, βρήκε δίχτυα στα 14. Σκόραρε από 1 γκολ σε 6 αγώνες, από 2 γκολ σε 6 αγώνες, ενώ πέτυχε και δυο χατ τρικ (με Ατλέτικο και Αλμερία). Ο Μέσι έχει σημειώσει 19 γκολ με σουτ, 2 με κεφαλιά, 2 με πέναλτι και 1 με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Πιο αναλυτικά:
- Ράθινγκ – Μπαρτσελόνα 0-3 (1 γκολ)
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-2 (1 γκολ)
- Μπαρτσελόνα – Μαγιόρκα 1-1 (1 γκολ)
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 0-2 (2 γκολ)
- Μπαρτσελόνα – Σεβίγια 5-0 (2 γκολ)
- Χετάφε – Μπαρτσελόνα 1-3 ( 1 γκολ)
- Μπαρτσελόνα – Βιγιαρεάλ 3-1 (2 γκολ)
- Αλμερία – Μπαρτσελόνα 0-8 (3 γκολ)
- Οσασούνα – Μπαρτσελόνα 0-3 (2 γκολ)
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοθιεδάδ 5-0 (2 γκολ)
- Ντεπορτίβο – Μπαρτσελόνα 0-4 (1 γκολ)
- Μπαρτσελόνα – Ράθινγκ 3-0 (1 γκολ)
- Έρκουλες – Μπαρτσελόνα 0-3 (2 γκολ)
- Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο 3-0 (3 γκολ)
Β. CRISTIANO RONALDO
Ο Πορτογάλος άσος της Ρεάλ έχει σκοράρει 25 τέρματα (λαμβάνουμε υπόψη μας τη Marca, αφού αυτή θα απονείμει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ) σε 22 συμμετοχές, έχει δηλαδή έναν μέσο όρο 1.13 γκολ ανά αγώνα. Από τα 22 ματς στα οποία έπαιξε, βρήκε δίχτυα στα 12. Σκόραρε από 1 γκολ σε 3 αγώνες, από 2 γκολ σε 6 αγώνες, από 3 γκολ σε 2 αγώνες (με Μπιλμπάο και Βιγιαρεάλ), ενώ πέτυχε και μια «4άρα» εναντίον της Ράθινγκ. Ο Ρονάλντο έχει σημειώσει 14 γκολ με σουτ, 3 με κεφαλιά, 5 με πέναλτι και 3 με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Πιο αναλυτικά:
- Ρεάλ Σοθιεδάδ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 (1 γκολ)*
- Ρεάλ Μαδρίτης – Εσπανιόλ 3-0 (1 γκολ)
- Ρεάλ Μαδρίτης – Ντεπορτίβο 6-1 (2 γκολ)
- Μάλαγα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-4 (2 γκολ)
- Ρεάλ Μαδρίτης – Ράθινγκ 6-1 (4 γκολ)
- Έρκουλες – Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 (2 γκολ)
- Ρεάλ Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 5-1 (3 γκολ)
- Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 2-0 (2 γκολ)
- Σαραγόσα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 (1 γκολ)
- Χετάφε – Ρεάλ Μαδρίτης 2-3 (2 γκολ)
- Ρεάλ Μαδρίτης – Βιγιαρεάλ 4-2 (3 γκολ)
- Ρεάλ Μαδρίτης – Ρεάλ Σοθιεδάδ 4-1 (2 γκολ)
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Ο απόλυτος ρέκορντμαν του βραβείου "Pichichi", Telmo Zarra, από αγώνα στο "Σαν Μαμές".
- Το ρεκόρ τερμάτων σε μια σεζόν ανήκει με 38 στους Τέλμο Θάρα (1950-51) και Ούγκο Σάντσες (1989-90).
- Ο Τέλμο Θάρα κατέχει το ρεκόρ κατάκτησης του τίτλου του πρώτου σκόρερ. Έχει βραβευθεί με το «Pichichi» 6 φορές (1945, 1946, 1947, 1950, 1951 & 1953). Ακολουθούν με 5 οι Ντι Στέφανο, Ούγκο Σάντσες και Κίνι.
- Ο Ούγκο Σάντσες είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει το «Pichichi» 4 συνεχόμενες χρονιές (1985, 1986, 1987 & 1988), την πρώτη με τη φανέλα της Ατλέτικο και τις υπόλοιπες με αυτήν της Ρεάλ. Το ίδιο σερί πέτυχε και ο Ντι Στέφανο (1956, 1957, 1958 & 1959), όμως στη μια από αυτές (1958) ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με άλλους δυο παίκτες.
- Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο είναι ο πρώτος μη Ισπανός παίκτης που κατέκτησε το «Pichichi» (1954)
- Παίκτες από 3 ηπείρους έχουν μοιραστεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Προέρχονται από την Ευρώπη (60 τίτλοι), από την Κεντρική και Νότια Αμερική (25 τίτλοι) και από την Αφρική (1 τίτλος).
- Παίκτες από 13 διαφορετικές χώρες έχουν κατακτήσει το «Pichichi». Συγκεκριμένα από Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Ουγγαρία, Ουρουγουάη, Ολλανδία, Περού, Παραγουάη, Αυστρία, Χιλή, Ιταλία και Καμερούν.
- Οι Ισπανοί παίκτες έχουν τις περισσότερες κατακτήσεις με 52 «Pichichi». Την τριάδα συμπληρώνουν οι Αργεντίνοι (8) και οι Βραζιλιάνοι (6).
- Η Ρεάλ Μαδρίτης προηγείται σε τίτλους «Pichichi», αφού παίκτες της έχουν κατακτήσει το βραβείο 24 φορές. Ακολουθούν με 12 κατακτήσεις η Αθλέτικ Μπιλμπαό και με 11 η Μπαρτσελόνα.
- Τα 86 βραβεία «Pichichi» που έχουν απονεμηθεί μέχρι σήμερα, «μοιράστηκαν» σε παίκτες 20 ισπανικών συλλόγων.
- Το «Pichichi» έχει μοιραστεί 3 φορές σε δυο παίκτες (1969, 1971 & 1984) και 2 φορές σε τρεις παίκτες (1958 & 1970).
Ο Ούγκο Σάντσες βγήκε 5 φορές πρώτος σκόρερ, μια με την Ατλέτικο και 4 με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ «TROFEO PICHICHI»
2009-10 – Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή) FC Barcelona – 34 γκολ
2008-09 – Ντιέγο Φορλάν (Ουρουγουάη) Atlético Madrid – 32 γκολ
2007-08 – Ντάνι Γκουίθα (Ισπανία) Mallorca – 27 γκολ
2006-07 – Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ (Ολλανδία) Real Madrid – 25 γκολ
2005-06 – Σαμουέλ Ετό (Καμερούν) FC Barcelona – 26 γκολ
2004-05 – Ντιέγο Φορλάν (Ουρουγουάη) Villarreal – 25 γκολ
2003-04 – Ρονάλντο (Βραζιλία) Real Madrid – 24 γκολ
2002-03 – Ρόι Μακάι (Ολλανδία) Deportivo La Coruña – 29 γκολ
2001-02 – Ντιέγο Τριστάν (Ισπανία) Deportivo La Coruña – 21 γκολ
2000-01 – Ραούλ (Ισπανία) Real Madrid – 24 γκολ
1999-00 – Σάλβα Μπαγέστα (Ισπανία) Racing de Santander – 27 γκολ
1998-99 – Ραούλ (Ισπανία) Real Madrid – 25 γκολ
1997-98 – Κρίστιαν Βιέρι (Ιταλία) Atlético Madrid – 24 γκολ
1996-97 – Ρονάλντο (Βραζιλία) FC Barcelona – 34 γκολ
1995-96 – Χουάν Αντόνιο Πίτσι (Αργεντινή) Tenerife – 31 γκολ
1994-95 – Ιβάν Σαμοράνο (Χιλή) Real Madrid – 28 γκολ
1993-94 – Ρομάριο (Βραζιλία) FC Barcelona – 30 γκολ
1992-93 – Μπεμπέτο (Βραζιλία) Deportivo La Coruña – 29 γκολ
1991-92 – Μανόλο (Ισπανία) Atlético Madrid – 27 γκολ
1990-91 – Εμίλιο Μπουτραγκένιο (Ισπανία) Real Madrid – 19 γκολ
Ο Ντάνι Γκουίθα, το πιο πρόσφατο "Pichichi" για Ισπανό παίκτη (2007-08). Εδώ, στη βράβευση μαζί με τον Γκρεγκόριο Μανθάνο.
1989-90 – Ούγκο Σάντσες (Μεξικό) Real Madrid – 38 γκολ
1988-89 – Μπαλτάσαρ (Βραζιλία) Atlético Madrid – 35 γκολ
1987-88 – Ούγκο Σάντσες (Μεξικό) Real Madrid – 29 γκολ
1986-87 – Ούγκο Σάντσες (Μεξικό) Real Madrid – 34 γκολ
1985-86 – Ούγκο Σάντσες (Μεξικό) Real Madrid – 22 γκολ
1984-85 – Ούγκο Σάντσες (Μεξικό) Atlético Madrid – 19 γκολ
1983-84 – Χόρχε Ντα Σίλβα (Ουρουγουάη) Real Valladolid
& Χουανίτο (Ισπανία) Real Madrid– 17 γκολ
1982-83 – Πόλι Ρινκόν (Ισπανία) Real Betis – 20 γκολ
1981-82 – Κίνι (Ισπανία) FC Barcelona – 26 γκολ
1980-81 – Κίνι (Ισπανία) FC Barcelona – 20 γκολ
1979-80 – Κίνι (Ισπανία) Sporting de Gijon – 24 γκολ
1978-79 – Χανς Κρανκλ (Αυστρία) FC Barcelona – 29 γκολ
1977-78 – Μάριο Κέμπες (Αργεντινή) Valencia FC – 28 γκολ
1976-77 – Μάριο Κέμπες (Αργεντινή) Valencia FC – 24 γκολ
1975-76 – Κίνι (Ισπανία) Sporting de Gijon – 18 γκολ
1974-75 – Κάρλος (Ισπανία) Atlético Bilbao – 19 γκολ
1973-74 – Κίνι (Ισπανία) Real Gijon – 20 γκολ
1972-73 – Μαριανίν (Ισπανία) Real Oviedo – 19 γκολ
1971-72 – Ενρίκε Πόρτα (Ισπανία) Granada – 20 γκολ
Ο Ντιέγο Φορλάν έχει κερδίσει δυο "Pichichi" (2004-05 & 2008-09).
1970-71 – Χοσέ Εουλόχιο Γκάρατε (Ισπανία) Atlético Madrid
& Κάρλες Ρεσάκ (Ισπανία) FC Barcelona – 17 γκολ
1969-70 – Αμάνθιο (Ισπανία) Real Madrid,
Χοσέ Εουλόχιο Γκάρατε (Ισπανία) Atlético Madrid
& Λουίς Αραγονές (Ισπανία) Atlético Madrid – 16 γκολ
1968-69 – Αμάνθιο (Ισπανία) Real Madrid
& Χοσέ Εουλόχιο Γκάρατε (Ισπανία) Atlético Madrid – 14 γκολ
1967-68 – Φιντέλ Ουριάρτε (Ισπανία) Atlético Bilbao – 22 γκολ
1966-67 – Βάλντο (Βραζιλία) Valencia FC – 24 γκολ
1965-66 – Βαβά (Ισπανία) Elche – 19 γκολ
1964-65 – Καγιετάνο Ρε (Παραγουάη) FC Barcelona – 25 γκολ
1963-64 – Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία) Real Madrid – 20 γκολ
1962-63 – Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία) Real Madrid – 26 γκολ
1961-62 – Χουάν Σεμινάριο (Περού) Real Zaragoza – 25 γκολ
1960-61 – Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία) Real Madrid – 27 γκολ
1959-60 – Φέρεντς Πούσκας (Ουγγαρία) Real Madrid – 26 γκολ
1958-59 – Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Αργεντινή) Real Madrid – 23 γκολ
1957-58 – Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Αργεντινή) Real Madrid,
Μανουέλ Μπαδένες (Ισπανία) Real Valladolid
& Ρικάρδο (Ισπανία) Valencia FC – 19 γκολ
1956-57 – Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Αργεντινή) Real Madrid – 31 γκολ
1955-56 – Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Αργεντινή) Real Madrid – 24 γκολ
1954-55 – Χουάν Άρθα (Ισπανία) Sevilla FC – 28 γκολ
1953-54 – Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Αργεντινή) Real Madrid – 27 γκολ
Ο Ρονάλντο έχει κερδίσει δυο "Pichichi" , ένα με την Μπαρτσελόνα (1996-97) και ένα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2003-04).
1952-53 – Τέλμο Θάρα (Ισπανία) Atlético Bilbao – 24 γκολ
1951-52 – Παΐνιο (Ισπανία) Real Madrid – 28 γκολ
1950-51 – Τέλμο Θάρα (Ισπανία) Atlético Bilbao – 38 γκολ
1949-50 – Τέλμο Θάρα (Ισπανία) Atlético Bilbao – 25 γκολ
1948-49 – Θέσαρ (Ισπανία) FC Barcelona – 28 γκολ
1947-48 – Παΐνιο (Ισπανία) Celta de Vigo – 23 γκολ
1946-47 – Τέλμο Θάρα (Ισπανία) Atlético Bilbao – 34 γκολ
1945-46 – Τέλμο Θάρα (Ισπανία) Atlético Bilbao – 24 γκολ
1944-45 – Τέλμο Θάρα (Ισπανία) Atlético Bilbao – 19 γκολ
1943-44 – Μούντο (Ισπανία) Valencia FC – 27 γκολ
1942-43 – Μαριάνο Μαρτίν (Ισπανία) FC Barcelona – 32 γκολ
1941-42 – Μούντο (Ισπανία) Valencia FC – 27 γκολ
1940-41 – Προύντεν (Ισπανία) Atlético Aviación – 30 γκολ
1939-40 – Βίκτορ Ουναμούνο (Ισπανία) Athletic Bilbao – 26 γκολ
1936-1939 Ισπανικός Εμφύλιος
1935-36 – Ισίδρο Λάνγκαρα (Ισπανία) Oviedo CF – 27 γκολ
1934-35 – Ισίδρο Λάνγκαρα (Ισπανία) Oviedo CF – 26 γκολ
1933-34 – Ισίδρο Λάνγκαρα (Ισπανία) Oviedo CF – 27 γκολ
1932-33 – Μανουέλ Ολιβάρες (Ισπανία) Madrid CF – 16 γκολ
1931-32 – Γκιγέρμο Γκοροστίθα (Ισπανία) Athletic Bilbao – 12 γκολ
1930-31 – Μπάτα (Ισπανία) Athletic Bilbao – 27 γκολ
1929-30 – Γκιγέρμο Γκοροστίθα (Ισπανία) Athletic Bilbao – 19 γκολ
1928-29 – Πάκο Μπιενθόμπας (Ισπανία) Real Sociedad – 14 γκολ
Ευχαριστώ το Κουρκούτι και τον Red Duckling για τη βοήθειά τους στη δημιουργική επεξεργασία των φωτογραφιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου