Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 2 - οκτώ φορές πάνω το ποσοστό ραδιενέργειας


Έκρηξη σημειώθηκε στις 06:10 τοπική ώρα Ιαπωνίας, (1:15 ώρα Ελλάδας) στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο 2 του εργοστασίου Fukushima, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης...


Επιπλέον φωτιά ξέσπασε στον αντιδραστήρα Νο 4 κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δραματική, πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Naoto Kan, σε συνέντευξη τύπου στις 11:00, τοπική ώρα Ιαπωνίας. Η συγκεκριμένη φωτιά στον αντιδραστήρα No 4 έχει σβήσει σύμφωνα με το κρατικό ιαπωνικό κανάλι VHK και το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji, με την ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία να επιβεβαιώνει την πληροφορία. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά τον σεισμό ωστόσο η φωτιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του προκάλεσε την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας τα οποία ανιχνεύτηκαν στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edano.

Μέρος του εργατικού δυναμικού που δεν έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια σταθεροποίησης της λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα έχει απομακρυνθεί από το εργοστάσιο, με εντολή της διοίκησης, ανακοίνωσε η εταιρεία Tepcο. Συνολικά 50 άτομα παραμένουν στους χώρους του εργοστασίου. Τα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στα 8.217 microsievert/hour, ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές τα φυσιολογικά επίπεδα που μπορεί να δεχτεί το ανθρώπινο σώμα σε έναν χρόνο. Το συγκεκριμένο ποσοστό έχει οριστεί στα 1.000 microsievert/hour και 40 λεπτά πριν τη νέα έκρηξη ήταν 1.941microsievert/hour.

Δείτε το video...



Σε επίσημη συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι της εταιρείας Tepco ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε κάποιο σημείο της δεξαμενής (power vessel) που περιβάλλει το περίβλημα του πυρήνα το οποίο αποτελεί την τρίτη και τελευταία ασπίδα του πυρηνικού καυσίμου πριν αυτό έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα. Δεν ξεκαθάρισαν αν έχει προκληθεί ρήγμα στη δεξαμενή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν βγει νερά γεμάτα ραδιενέργεια στο περιβάλλον, γεγονός που αν ισχύει αποτελεί το σοβαρότερο περιστατικό μετά τις ατομικές βόμβες που είχαν πέσει στο έδαφός της στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα πίεσης-ψύξης μέσα στη δεξαμενή έχει προσωρινά τεθεί εκτός λειτουργίας προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στον αντιδραστήρα.

Επιπλέον, τόνισαν ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το μισό μέρος των «ράβδων ελέγχου» (control rod) παραμένει ακόμα εκτός νερού. Οι τελευταίοι διατηρούν την αλυσιδωτή αντίδραση των σχάσεων του πυρηνικού υλικού σε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και ανάλογα με τη θέση τους μεταβάλλεται και ο αριθμός των σχάσεων. Όσο βαθύτερα βυθίζονται τόσο περισσότερα νετρόνια επιβραδύνουν, μειώνοντας τον ρυθμό των σχάσεων. Όσο περισσότερο μένουν έξω από το νέρο, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο ρυθμός των σχάσεων. Παρατεταμμένη παραμονή τους έξω από το επιβραδυντικό υλικό, οδηγεί σε μερική τήξη του πυρήνα και αυξάνει περισσότερο τη θερμοκρασία του αντιδραστήρα, οδηγώντας σε πυρηνική έκρηξη.

Υπάρχουν φόβοι ότι τελικά υπήρξε διαρροή ραδιενεργού υλικού καθώς παρατηρήθηκε μείωση της πίεσης στον αντιδραστήρα αμέσως μετά την έκρηξη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο πηγές μέσα από την εταιρεία Tepco. Εκείνη τη στιγμή ο άνεμος έπνεε προς τα νότια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανό ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν στην πρωτεύουσα Τόκιο.

Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, στις 11:00 ώρα Ιαπωνίας, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Naoto Kan μίλησε γενικά για την κατάσταση του εργοστασίου της Fukushima, τονίζοντας ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην γίνουν άλλες εκρήξεις στους υπόλοιπους αντιδραστήρες. Επιβεβαίωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι υψηλά στους χώρους του εργοστασίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διαρροής. Επιπλέον, ζήτησε από τους κατοίκους που μένουν μεταξύ 20ου και 30ου χιλιομέτρου από το εργοστάσιο της Fukushima να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα. Σχετικά με την κατάσταση του αντιδραστήρα No2 μετά την έκρηξη, απέφυγε να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Δείτε το video...



Στη συνέχεια ακολούθησε ο εκπρόσωπος τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης, Yuki Edano, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας με τη μορφή μικρών σωματιδίων, η οποία όμως δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων που βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον αντίκτυπο της ραδιενέργειας στα σωστικά συνεργεία. Ζήτησε και αυτός από τους κατοίκους της ζώνης μεταξύ 20ου και 30ου να παραμείνουν στα σπίτια τους και για όσους βρισκόντουσαν έξω την ώρα της έκρηξης να προβούν σε μια σειρά από ενέργειες πρόληψης και προστασίας πριν εισέλθουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρέπει να τινάξουν καλά τα ρούχα τους και τα μαλλιά τους και σε καμία περίπτωση να μην ξαναβγούν από τα σπίτια τους.

Σχετικά με το ραδιενεργό νέφος που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη, εξήγησε ότι δεν είναι επικίνδυνο για τους κατοίκους που βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό το ραδιενεργό νέφος που εκλήθηκε από την έκρηξη του αντιδραστήρα να φτάσει στο Τόκιο μέσα σε 10 ώρες.

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο χωρίς ωστόσο να ξεκαθαριστεί αν καίσιο και το ιώδιο που βρέθηκαν, συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά. Επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιαπωνία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας με τα πρώτα κράτη να λαμβάνουν μια σειρά από μέτρα. Η γαλλική πρεσβεία ζήτησε από τους Γάλλους πολίτες της που μένουν στο Τόκιο να παραμείνουν μέσα στα σπίτια για το φόβο μόλύνσης από τη ραδιενέργεια, ενώ η αεροπορική εταιρεία Air China ακύρωσε όλες τις πτήσεις της για την Ιαπωνία από το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι θα κάνει εκτενείς ελέγχους στα εισαγώμενα προϊόντα από την Ιαπωνία.

Δείτε τα μέρη ενός αντιδραστήρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση