Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Διυπουργική: Αισιοδοξία για την οικονομία


«Η ανάκαμψη έχει αρχίσει να φαίνεται» τόνισε κορυφαίος υπουργός, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, με αντικείμενο το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου για το επόμενο διάστημα...

Όπως ανέφερε ο υπουργός, εκτός από το δημοσιονομικό πλαίσιο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσίασε μακροοικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει να φαίνεται και η ύφεση ρηχαίνει.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης για εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, προσθέτοντας όμως ότι εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «απόλυτα διαχειρίσιμη» την υστέρηση των εσόδων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται «μπροστά» όσον αφορά στο έλλειμμα.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε στη σύσκεψη, η τελική του μορφή θα πρέπει να έχει εγκριθεί έως τις 15 Απριλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει στο τέλος του μήνα μια ανεπίσημη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας στη βάση όσων έχουν ήδη προγραμματιστεί.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου την Τρίτη ή την Τετάρτη αναμένεται να αποστείλει επιστολές προς τις τράπεζες με τις οποίες θα ζητά μια έκθεση για το τι έχουν κάνει με τα χρήματα που έχουν ήδη λάβει. Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί και ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση της διοχέτευσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε στην κυβέρνηση, μετά τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη για τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός σημείωνε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν συνιστούν διαφοροποίηση, συμπληρώνοντας ότι το πώς θα υπάρχει ο δημόσιος έλεγχος στις επιχειρήσεις «είναι ένα άλλο θέμα».
Η κ. Μπιρμπίλη μιλώντας στα Νέα, και απαντώντας στην ερώτηση αν κάποιοι οργανισ΅οί πρέπει να εξαιρεθούν από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, επισήμανε: «Δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί. Ωστόσο, σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισμού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δημόσιο ώστε όταν βγούμε από την κρίση να έχουμε μια στρατηγική υποδομή για να δημιουργήσουμε την προοπτική της ανάπτυξής μας».
Στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, οι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.
Μιλώντας νωρίτερα το ρ/σ Flash, ο υπουργός Οικονομικών είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, πως η ύφεση ρηχαίνει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει ότι με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πως η ύφεση ρηχαίνει κι αρχίζει να φαίνεται φως - είναι αχνό ακόμα ... Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει κάτι τέτοιο και λέει: «Μα πού είναι; Εδώ πέρα κλείνουν μαγαζιά, αυξάνει η ανεργία". Είναι σωστό ότι έτσι είναι τα πράγματα, αλλά, παρ' όλα αυτά, αρχίζουμε και βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης και απ' δω και πέρα η ύφεση θα ρηχαίνει ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος του 2011 και να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Αναφερόμενος στο υπό σύνταξη μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, στάθηκε ιδιαίτερα στην περιστολή των δαπανών: «Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων από το χώρο της υγείας, όπου οι σπατάλες είναι τεράστιες κι όπου έχουν ξεκινήσει πολύ σημαντικές προσπάθειες με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ούτω καθεξής; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξορθολογισμού στο χώρο των ΔΕΚΟ; Δεν θα εξοικονομηθούν χρήματα για το μισθολογικό κονδύλι στο δημόσιο, μέσα από τις πέντε αποχωρήσεις για κάθε μία πρόσληψη; Δεν θα μπορέσουμε σε χώρους, όπως είναι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνολικά να μειώσουμε σπατάλες; ʼρα υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξοικονόμησης - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς αυτά τα αποτυπώνουμε αυτή τη στιγμή για να συμφωνήσουμε σε κάθε χώρο, σε κάθε τομέα πολιτικής».
Σε ό,τι αφορά στην υστέρηση που καταγράφεται το πρώτο δίμηνο στα έσοδα, διαβεβαίωσε πως θα ανακάμψουν αν και παραδέχθηκε ότι και τον Μάρτιο θα υπάρχει πρόβλημα: «Η ιστορία της ανάκαμψης των εσόδων θα είναι κάτι που θα πάρει κάποιο διάστημα, δηλαδή η υστέρηση που είχαμε τους πρώτους δύο μήνες μάλλον, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστεί και τον τρίτο μήνα, αλλά τα έσοδα θα ανακάμψουν ως το τέλος του χρόνου. Εγώ θυμίζω το εξής: ότι είμαστε μπροστά στη μείωση του ελλείμματος, δηλαδή στο δίμηνο πάνω, είμαστε λίγο καλύτερα από εκεί που πιστεύαμε ότι έπρεπε να ήμασταν. Αυτό είναι θετικό. Βεβαίως έχουμε την υστέρηση που έχουμε στα έσοδα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση