Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ανάπτυξη όπως στη λίμνη Πλαστήρα

Είναι και οι δύο τεχνητές λίμνες, δημιουργήθηκαν σε περιοχές με μεγάλα ποτάμια και τα νερά τους χρησιμοποιούνται για άρδευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο λόγος για τη λίμνη Πλαστήρα στο νομό Καρδίτσας και τη λίμνη Πολυφύτου στο νομό Κοζάνης. ..


Και οι δυο συγκεντρώνουν γύρω τους ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ενώ η πρώτη, τα τελευταία χρόνια, έχει αξιοποιηθεί ιδιαίτερα τουριστικά, προσελκύοντας επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα.

Πάντως σύντομα η λίμνη Πολυφύτου θ’ ακολουθήσει το παράδειγμα της λίμνης Πλαστήρα, αφού η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής, πάνω σε μια μελέτη που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Δ. Μακεδονίας (ΑΝΚΟ).

Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο, δράσεων συνολικού ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό με τη δημιουργία υποδομών από το δημόσιο τομέα, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί τουριστικός πλούτος για την περιοχή και να συγκρατηθεί εκεί ο τοπικός πληθυσμός, που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα απασχόλησης.

Στα έργα που περιλαμβάνονται προτάσεις για αρχιτεκτονική και οικιστική αναβάθμιση οικισμών, χώροι προσέγγισης μικρών σκαφών εντός της λίμνης, εναλλακτικές δράσεις, όπως η κωπηλασία αλλά και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου.

«Η λίμνη Πολυφύτου είναι μια πανέμορφη λίμνη, που σχηματίστηκε το 1973 στην κοιλάδα του Αλιάκμονα καλύπτοντας με τα νερά της το χωριό Νεράιδα. Με τη βοήθεια του φράγματος του Πολυφύτου και του υδροηλεκτρικού σταθμού, αρδεύονται ο κάμπος των Σερβίων και του Βελβεντού, αλλά και τα αγροκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας στη Βέροια και την Πιερία, ενώ υδρεύεται και η Θεσσαλονίκη» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, την ερχόμενη Πέμπτη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση