Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Υπό τον έλεγχο του Καντάφι η Ρας Λανούφ

Στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων πέρασε, σύμφωνα με την λιβυκή τηλεόραση το πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, το οποίο δέχτηκε σήμερα σφοδρή επίθεσεση με ρουκέτες και οβίδες από μισθοφόρους του Καντάφι...


Σύμφωνα με υπεύθυνο του νοσοκομείου της πόλης Μπρέγκα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν στη Ρας Λανούφ.

"Έχουμε τέσσερις νεκρούς και 35 τραυματίες, αλλά αναμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα", δήλωσε ο Σαΐντ Μπουκχάτουα, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την καταγραφή των θυμάτων στο νοσοκομείο.

Ένας ένοπλος των αντικαθεστωτικών δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη και ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων αποσύρθηκαν μερικά χιλιόμετρα προς τα ανατολικά. Ωστόσο δύο άλλοι ένοπλοι των αντικαθεστωτικών διέψευσαν ότι το λιμάνι αυτό πέρασε στον έλεγχο των κυβερνητικών.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει τους αντικαθεστωτικούς και από την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο ανατολικά. Ωστόσο ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη αυτή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή. Αντικαθεστωτικοί δήλωσαν επίσης ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα την Μπρέγκα.

Νωρίτερα, νοσοκομείο στο κέντρο της Ρας Λανούφ εκκενώθηκε, ύστερα από επίθεση που δέχτηκε πυρά πυροβολικού από πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις. Τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπληξαν χώρο κοντά στο νοσοκομείο και σε τζαμί την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί προσεύχονταν, στο κέντρο της πόλης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πανικόβλητο μετέφερε τους ασθενείς στα ασθενοφόρα και όλοι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο.

"Αδειάζει" τον Καντάφι το Παρίσι

Η Γαλλία αναγνώρισε την Πέμπτη το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο "νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού", ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε αμέσως η γαλλική προεδρία. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου.

Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου επισήμανε και εκείνος πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στη Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει το δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να προτείνει στην Ε.Ε. να επιχειρήσει εστιασμένα πλήγματα στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί θα προτείνει πλήγματα σε τρία σημεία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο σχετικό θέμα: το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σύρτη, 500 χλμ. από την Τρίπολη, σε άλλο ένα στη Σέμπχα, στα νότια της χώρας, και κατά του στρατοπέδου Μπαμπ αλ Αζίζα, όπου εδρεύει το στρατηγείο του Καντάφι στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, «εάν θα πρέπει να δράσουμε άμεσα χρειαζόμαστε μία εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ»,αλλά προς ώρας είναι δύσκολο να ψηφισθεί αντίστοιχη απόφαση.

«Διπλωματικό άνοιγμα» Καντάφι στην Τουρκία

Την ίδια ώρα «διπλωματικό άνοιγμα» προς την Τουρκία επιχειρεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, με τη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, τονίζοντας ότι «Λίβυοι και Τούρκοι είναι αδέλφια».

Ο συνταγματάρχης Καντάφι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του, για δραστηριοποίηση «πυρήνων» της Αλ Κάιντα στις πολεμικές συγκρούσεις που σημειώνονται στη Λιβύη, προσλαμβάνοντας χαρακτήρα εμφυλίου πόλεμου.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση μεγάλου αριθμού από τους 25.000 Τούρκους εργάτες που δούλευαν στην Λιβύη και τόνισε ότι αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι να γυρίσουν πάλι πίσω.

Η τουρκική διπλωματία έχει επίσημα ταχθεί κατά της διεξαγωγής ενδεχόμενων πολεμικών επιχειρήσεων του διεθνούς παράγοντα στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση όπλων προς τη Λιβύη, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο, αναστέλλοντας τα συμβόλαια πώλησης όπλων που έχει υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση