Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Εθνικό Πάρκο στον Παρνασσό

Σε εθνικό πάρκο πρόκειται να μετατραπεί ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού μετά από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που ανακοινώθηκε πρόσφατα στη Βουλή...


Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το υπουργείο θα καταφέρει να σταματήσει τη σχεδιαζόμενη επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού εντός του πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Αν και η όλη διαδικασία για την ίδρυση του πάρκου είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, ουδέποτε προχώρησε στο διά ταύτα.

Η ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Παρνασσού αποσκοπεί στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με τις ασχολίες των κατοίκων αλλά και με τη δυνατότητα οικοτουριστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στο ίδιο πλαίσιο, για τον πυρήνα, την Περιοχή δηλαδή Προστασίας της Φύσης, στόχος είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και η αποτελεσματική προστασία του, ώστε να ακολουθήσει τη φυσική του εξέλιξη και αποκατάσταση χωρίς μη συμβατές ανθρώπινες επεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, εντός των ορίων του πάρκου επιτρέπεται μεταξύ άλλων η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, η παρακολούθηση των οικολογικών παραμέτρων, η εκτέλεση έργων προστασίας, η επίσκεψη και ξενάγηση και η οργάνωση οικοτουριστικών προγραμμάτων αλλά και η κατασκήνωση, η άθληση και ο ήπιος χειμερινός αθλητισμός. Επιπλέον, επιτρέπεται η ανέγερση και χρήση εγκαταστάσεων προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα, αρκεί να μη θίγονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και να αποδεικνύεται η αναγκαιότητά τους, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση μικρών έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ενδιαφέρον, ειδικά για μια περιοχή σαν τον Παρνασσό, παρουσιάζει η διάταξη που αναφέρει ότι σε όλη την έκταση του πάρκου απαγορεύεται η εκτός σχεδίου δόμηση.

Διαβούλευση

«Ο Παρνασσός είναι ήδη εθνικός δρυμός και λαμβάνοντας υπόψη τα όρια της περιοχής Natura και την περιβαλλοντική νομοθεσία θα αναμορφωθεί σε εθνικό πάρκο», εξηγεί το ΥΠΕΚΑ και διευκρινίζει: «Εχει γίνει ήδη αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών μέχρι να οριστούν οι κανονισμοί του εθνικού πάρκου και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο στη συνέχεια θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση».

Επιφυλάξεις

Την περιοχή «μοιράζονται» τέσσερις δήμοι, της Αμφίκλειας, των Δελφών, της Λιβαδειάς και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας. «Η ίδρυση του Πάρκου είναι επιβεβλημένη, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα οριοθετηθεί το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια από το 1976», επισημαίνει ο Γιάννης Πατσαντάρας, δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας.

Ωστόσο, προβάλλει κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με την επέκταση του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. «Η διεύρυνση» αναφέρει «θα έχει ως συνέπεια τη δέσμευση όλων των εκτάσεων του Παρνασσού, μεγαλύτερου υψομέτρου από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου, με αποτέλεσμα λόγω της απόλυτης προστασίας και των απαγορεύσεων του πυρήνα να ματαιώνεται κάθε σχέδιο επέκτασής του». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέκταση αυτή επιβάλλεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι δήμαρχοι ζητούν να συμπεριληφθούν οι προτάσεις τους στην ΚΥΑ έτσι ώστε η ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Φθιώτιδας να μην καταδικαστεί σε οικονομικό και αναπτυξιακό μαρασμό.

Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες, η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων που διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού έχει ήδη ολοκληρώσει μελέτη για «πράσινη» αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Οικολογικά χαρακτηριστικά

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1938 με έκταση πυρήνα 355.130 στρέμματα. Καλύπτεται από δάσος ενδημικής Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ φιλοξενεί σημαντικά ενδημικά είδη της ελληνικής χλωρίδας.

Ως προς την πανίδα, στον πυρήνα, απαντώνται 77 είδη προστατευόμενων πουλιών καθώς και 14 είδη θηλαστικών και 10 είδη αμφιβίων και ερπετών.
Στον πυρήνα τον Δρυμού απαντώνται ακόμη το βάραθρο Εφτάστομο, από τα πλέον εντυπωσιακά της Ελλάδας, με βάθος 117 μ., το Κωρύκειον Αντρον, η καταβόθρα της Μεγάλης Βρύσης όπως και ένας μεγάλος αριθμός άλλων καρστικών φαινομένων και γεωμορφολογικών σχηματισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση