Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η γη στο Κράτος, τα κτίσματα στους επιχειρηματίες


Στο ελληνικό κράτος θα παραμείνει η κυριότητα της δημόσιας περιουσίας που θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων...

Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου για τον θεσμό της επιφανείας , τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης. 

Ο ίδιος, μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης σε δημοσιογράφους, κατέστησε σαφές ότι στον ιδιωτικό τομέα θα εκχωρούνται τα κτίσματα επί δημόσιας γης για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια - ο υπουργός Επικρατείας απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα υπάρχει χρονικό όριο στην διάρκεια της παραχώρησης - ενώ επίσης θα ρυθμιστεί και η δυνατότητα δανειοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες με βάση το συγκεκριμένο καθεστώς

Ο υπουργός Επικρατείας, μάλιστα, χρησιμοποίησε μια ινδιάνικη παροιμία, κατά την οποία "τη γη μας δεν την κληρονομούμε από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας", ενώ διευκρίνισε ότι στο νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για αλλαγή των όρων χρήσης γης κατά την επιστροφή ενός ακινήτου στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έως το τέλος του Μαρτίου θα έχει εκπονηθεί πλήρες σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, προσθέτοντας ότι η επιμήκυνση του δανείου ουσιαστικά παραπέμπει την άντληση των 50 δισ. ευρώ έως το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η ακίνητη περιουσία του δημοσίου φθάνει σε αξία το 300% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου ο στόχος των 50 δισ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση