Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τουρκία: αμετακίνητος στην υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος ο Ερντογάν


Η Τουρκία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στο πυρηνικό της πρόγραμμα παρότι πρόκειται για μια σεισμογενή περιοχή και παρά την πρόσφατη εμπειρία της Ιαπωνίας η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα ενός νέου πυρηνικού ολέθρου μετά το 1945...

“Μετράμε μήνες, αν όχι εβδομάδες για την έναρξη του προγράμματος κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού σε συνεργασία με τη Ρωσία” δήλωσε από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δηλωσε πως η χώρα του “θα δεσμευτεί στην υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος προϋπολογισμού 14,3 δισ. ευρώ”.
Πριν απογειωθεί από την Άγκυρα με προορισμό τη ρωσική πρωτεύσουσα ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν θα κάνει πίσω στην υλοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο σημειωτέον προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων κατά την προσεχή πενταετία, ενώ πρόσθεσε με περίσσιο θράσος πως “δεν υπάρχει επένδυση δίχως ρίσκο”.
Ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος Τανέρ Γιλντίζ είπε πως η χώρα του ζήτησε από τους κατασκευαστές του πυρηνικού εργοστασίου την πρόβλεψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας δεδομένης της αυξημένης σεισμικότητας της περιοχής.
Υπενθυμίζεται πως το 1998 ο Εγκέλαδος χτύπησε την ευρύτερη περιοχή όπου η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει την πυρηνική μονάδα αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και 140 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση