Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Υπερκομματική κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου για το καλό της χώρας


Τoλμηρή πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού χαρακτήρα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν θα αποκλείει και τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή, καταθέτει μέσω της «metro» ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Π. Αντωνακόπουλος.
Kαθώς θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα.«Η ιστορία θα διαγράψει όσους αυτή την περίοδο σκέφτονται τον εαυτό τους ή το κόμμα τους», λέει χαρακτηριστικά.
-Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Με ποιο τρόπο πρέπει να κινηθεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας και η κυβέρνηση;
«Να επαναπροσδιοριστούν συμπεριφορές και στόχοι από το πολιτικό δυναμικό της χώρας. Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν ενιαία συλλογική αντίληψη και στάση. Η ιστορία θα διαγράψει όσους αυτή την περίοδο σκέφτονται τον εαυτό τους και το κόμμα τους. Ο πατριωτισμός που απαιτείται αυτή τη στιγμή πρέπει να εκφραστεί με ενότητα του πολιτικού κόσμου. Προσωπικά εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός είναι ένα αναντικατάστατο κεφάλαιο στην υπόθεση αυτή και διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ηγέτη που χρειάζεται σε μια τέτοια περίσταση. Τώρα, αν κάποιος έχει την απορία αν μιλάμε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή για κυβέρνηση καθολικής στήριξης από το Κοινοβούλιο, νομίζω ότι αυτή την ώρα της μάχης δεν έχει και τόση σημασία, γιατί η διάθεση και η ανάγκη για προσφορά στη χώρα δεν χωράει τέτοιου είδους ψευτοδιλήμματα. Τέλος, ορισμένοι και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε στις συνθήκες του χθες και ότι η αναπαραγωγή της προσωπικής πολιτικής υπόστασης του καθενός δεν εξυπηρετείται με πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος. Δηλαδή πρέπει να αντιληφθούν κάποιοι ότι η βαριά, νοσηρή κατάσταση της οικονομίας μας, προσομοιάζουσα με ασθενή στην εντατική, δεν δίνει περιθώρια σε κάποιους να ασχολούνται ολημερίς με το μακιγιάζ του ασθενούς».
-Πάντως η αντιπολίτευση ζητά εκλογές, αντί να βάζει πλάτη.
«Η πρόταση για εκλογές από κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς να καταθέτουν μια άλλη εναλλακτική πρόταση, έστω διαχειριστικής τακτικής, δεν έχει καμία αξία στην παρούσα φάση. Το πολιτικό ισοδύναμο αυτής της πρότασης είναι η στήριξη της σημερινής κυβέρνησης, είτε στη Βουλή είτε με συμμετοχή τους στην κυβέρνηση».
-Δηλαδή οι έως τώρα θυσίες του κόσμου δεν είναι ικανές για να ξεπεραστεί το πρόβλημα;
«Ο κοινωνικός κορμός της χώρας, δηλαδή οι δυνάμεις της εργασίας και του πολιτισμού, που αποτελούν και τον υγιή εθνικό κορμό, έχουν επιδείξει πρωτόγνωρη ωριμότητα στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, φαίνεται να βρίσκεται σε οριακή φάση η ανεκτικότητα απέναντι στις υπερβολικές και πολλές φορές προσλαμβανόμενες ως εκδικητικές απαιτήσεις των δανειστών. Σίγουρα οι εξελίξεις μέχρι σήμερα σχετικά με την κατάκτηση των στόχων εσωτερικά και την ικανοποίηση των απαιτήσεων στους εξωτερικούς δανειστές δεν δημιουργούν θετικό ισοζύγιο αισιοδοξίας. Ο πληρώνων την κρίση, που είναι ο λαός, δεν έχει μιλήσει και δεν εννοώ εκλογικά. Εκτιμώ ότι διαμορφώνεται ένα πατριωτικό λαϊκό κίνημα, το οποίο οργανωτικά δεν χειραγωγείται από κανέναν και το οποίο απαιτεί τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας, ενώ στηρίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης. Παράλληλα, αυτό το κίνημα θα λειτουργήσει και ως ανάχωμα απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μονοπωλίου με τα εγχώρια και τα ευρωπαϊκά του παραρτήματα. Έτσι, επικαιροποιείται το παλιό σύνθημα “λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος”. Είμαι αισιόδοξος για την ευόδωση αυτής της εκτίμησης».

metro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση