Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η ανοχή της κοινωνίας έχει ημερομηνία λήξης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στα «Επίκαιρα»...μιλάει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας την εποχή του μνημονίου, την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής, τις ανοχές της κοινωνίας, τα σκάνδαλα, τους εξοπλισμούς, τις επιχειρήσεις στη Λιβύης και τις αλλαγές στο γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.

Ο κ. Μπεγλίτης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Λάμπρου Καλαρρύτη για την πορεία της οικονομία και του κυβερνητικού έργου εκτός των άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πιο επικίνδυνο σημείο της προσπάθειάς της από τον περασμένο Μάιο, αναλύοντας στη συνέχεια αυτά που έχουν συμβεί αξιολογώντας την σημασία της συγκυρίας...


            Στην ερώτηση για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την κοινωνία και η κοινωνία από τις κυβερνητικές επιλογές υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και κατανοεί τις αντιδράσεις των πολιτών. Είναι όμως αναγκαίες και οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η αλήθεια προς την κοινωνία και τους Έλληνες χωρίς ωραιοποιήσεις. Στην ερώτηση αν λόγω της κοινωνικής αντίδρασης χρειάζονται εκλογές, ο κ. Μπεγλίτης απαντά ότι όλα αυτά αποτελούν μικροκομματικές σκοπιμότητες αναλύοντας τους λόγους.

            Όσον αφορά τη μείωση των αμυντικών δαπανών και τις επιταγές της τρόικας, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η μείωση θα γινόταν αφού αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για εξορθολογισμό των δαπανών στην άμυνα χωρίς βέβαια να διακυβεύεται η τελευταία. Για το ζήτημα του μισθολογίου των υπαλλήλων του υπουργείου Άμυνας χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για τους πολιτικούς υπαλλήλους το ενιαίο μισθολόγιο ενώ υπερτονίζει την ιδιαιτερότητα της φύσης του επαγγέλματος των ένστολων.

            Για τις μίζες και τα εξοπλιστικά  αναφέρεται στην πρόοδο –που έχει συντελεστεί με την αλλαγή του νόμου για την έγκριση και τον έλεγχο των δαπανών από τη Βουλή ενώ πιστεύει ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στις υποθέσεις που αφήνουν οσμή σκανδάλου. Για την ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων πιστεύει στην κάθαρση και διαχωρίζει τη θέση του από τους πολιτικούς με παρωχημένες πολιτικές αντιλήψεις και στάσεις.

            Ως έμπειρος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπεραμύνεται των εθνικών συμφερόντων και προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις σε σχέση με τη μιζέρια  και τη θέση αδυναμίας της χώρας. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «ας μην αυτοεγκλωβιζόμαστε στην υποστήριξη του αυτονόητου». Για τη στάση της ΕΕ αναφορικά με την κρίση τονίζει ότι απαιτούνται αποφάσεις για τη θωράκιση του ευρώ, μέσα από πολιτικές που ενισχύουν την αρχιτεκτονική της οικονομικής διακυβέρνησης και τη συλλογική αλληλεγγύη. Η συνειδητοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία στη συγκυρία που βρισκόμαστε, έστω κι αν ήρθε με σημαντική καθυστέρηση, όπως είχε επισημάνει και είχε γι’ αυτό αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ο Γ. Παπανδρέου.

            Για το θέμα της Λιβύης και τη συμμαχική επέμβαση ο κ. Μπεγλίτης αναλύει με διεισδυτικότητα όλες τις παραμέτρους και κλείνει λέγοντας, οι άγνωστοι παράγοντες της λιβυκής εξίσωσης είναι περισσότεροι και πιο σύνθετοι, λαμβανομένων υπόψη και των διαφορετικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση