Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

"Και νέο αντάρτικο κατά της Άννας"


Προσφάτως, όλοι μας γίναμε μάρτυρες τις μεγάλης επίθεσης που δέχθηκε η δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη ψήφιση του νόμου που κατέθεσε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Υποβάθμιση των σπουδών και ένταξη των ιδρυμάτων μας και των σπουδών μας στο γενικό ξεπούλημα που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα.
Η Παράδοση της Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης της χώρας μας στα κελεύσματα της Ε.Ε. και της Νέας Τάξης Πραγμάτων προωθείται επάξια από την  νυν υπουργό. Η πολιτική αυτή προωθεί την ξεπερασμένη συνθήκη της Μπολόνια και εμπορευματοποιεί την παιδεία συνεχίζοντας το έργο της Ν.Δ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε με την συναίνεση των κομμάτων το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπαίνει διαχειριστής στη Δεξιά «πολυκατοικία».
Η στοχοποιήση των φοιτητών ως φορείς διαφθοράς και συνδιαλλαγής εκτός από άστοχη μπορεί να χαρακτηριστεί και ύποπτή αφού οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της χώρας επιθυμούν να κάμψουν και την τελευταία κοιτίδα ελεύθερης έκφρασης στη χώρα μας. Αν το υπουργείο ήθελε να αποβάλλει από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση τη διαφθορά θα φρόντιζε να αναδείξει και να ανακοινώσει τις κακοδιαχειρίσεις σε όποιο ίδρυμα και αν έγιναν και να βγάλει στο φόρα τα ονόματα των εμπλεκόμενων όπως π.χ τα αδήλωτα εισοδήματα καθηγητών από «έρευνες» κ.α. Θα μπορούσε το υπουργείο να περάσει στον έλεγχο των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μεσω του ΣΔΟΕ  ή οποιουδήποτε άλλου φορέα. Από την άλλη μεριά η κυρία Διαμαντοπούλου θεωρεί μείζονος σημασίας θέματα όπως η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών, την μηδαμινή φοιτητική μέριμνα. Ίσως το υπουργείο να θεωρεί ότι δεν έχουμε την ανάλογη κοινωνική υπόσταση για το πανεπιστήμιο που επιθυμεί.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το υπουργείο ότι κανείς δεν είναι  αντίθετος στην καταπολέμηση της  αδιαφάνειας και οποιασδήποτε ύποπτης  σχέσης συνδιαλλαγής στα τριτοβάθμια  ιδρύματα μας όχι όμως με δογματικές λογικές να καταργούμε το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατικής συμμετοχής στα δρώμενα της πανεπιστημιακής  και Τεχνολογικής κοινότητας. Συμπεριφορές που όλοι μας θεωρούσαμε ότι  είχαν  περάσει  ανεπιστρεπτί.
Το υπουργείο μιλάει και για κομματικοποίηση των ιδρυμάτων από τις φοιτητικές παρατάξεις όμως τα ίδια τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τα τριτοβάθμια ιδρύματα ως δεξαμενές πολιτικών στελεχών, αφού σε κάθε εκλογική διαδικασία γεμίζουν τα ψηφοδέλτια τους από καθηγητές που αναλαμβάνουν την σωτηρία της χώρας. Τα αποτελέσματα τους τα είδαμε!!!Να θυμίσουμε τις βόλτες και τις ομιλίες τους στα αμφιθέατρα κατά την διάρκεια των φοιτητικών εκλογών και τις θριαμβολογίες μετά τα αποτελέσματα. Να θυμίσουμε πως άνθρωποι μέσα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλούν τους συνδικαλιστές της Π.Α.Σ.Π. και απειλώντας τους υποδεικνύουν ποιον θα ψηφίσουν για πρύτανη ή πρόεδρο!!!
Το υπουργείο παιδείας με αυτό τον τρόπο ανοίγει την  κερκόπορτα  της εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Και αυτό γιατί, το Πανεπιστήμιο- Τ.Ε.Ι. με την κατά το ήμισυ εξωακαδημαική διορισμένη διοίκηση αντί να αξιώνει την επιστημονική αριστεία και ακαδημαϊκότητα μετατρέπεται στο Πανεπιστήμιο/ Τ.Ε.Ι. όχι των αναγκών της Κοινωνίας μας αλλά της Αγοράς, με την «κατά τω δυνάμει» νόμο επισφραγισμένη συμμετοχή στη διοίκηση ντόπιων και ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω των εκπροσώπων τους. Έτσι, η προσπάθεια «απορρύθμισης» του Δημόσιου Πανεπιστημίου/Τ.Ε.Ι. και η παράδοση της διοίκησης του στο αόρατο χέρι της αγοράς μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να θεωρηθεί υπό τις σημερινές συνθήκες της υποτίμησης της αξίας της εργασίας προς χάριν της ανταγωνιστικότητας των πολλών για την ανάπτυξη των λίγων.
Το ακαδημαϊκό άσυλο  όσο και να θέλει να το ισοπεδώσει σήμερα η δεξιά πολυκατοικία και  η κατ’ επίφαση σοσιαλιστική κυβέρνηση  θα πρέπει να  τους απαντήσουμε ότι  αναφέρεται στην ελεύθερη διακίνηση  ιδεών και είναι συνυφασμένο  στο μυαλό αυτής της χώρας  με την δημοκρατία στη κοινωνία μας. Επιπλέον, την χρονική στιγμή που η κυβέρνηση λαμβάνει καθημερινά αντιλαϊκά μέτρα το ακαδημαϊκό άσυλο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη συνείδηση της κοινωνίας για την επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης . 
Την ώρα λοιπόν που  εσείς θα ξεπουλάτε  τη χώρα μας εμείς  ως Νέοι Σοσιαλιστές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με τις αξίες και τα ιδανικά που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οδηγός μας οι αγώνες του 2007 απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16.Θα σταθούμε απέναντι σε όποιον επιθυμεί να καταστρέψει το μέλλον μας.
Ας κάνουμε την  οργή μας αγώνα… 
Γιώργος Κράλλης
Μέλος Εθνικού  Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Γιώργος Στιβαχτής
Μέλος Εθνικής  Αντιπροσωπείας Ν.ΠΑ.ΣΟ.Κ.


(2 παραπάνω στελέχη ήταν αυτοί που με την πολιτική τους και ιδεολογική τους προσέγγιση έδωσαν τις αξίες και τα ιδανικά που μέχρι και σήμερα πρεσβεύει και εκπροσωπεί η Π.Α.Σ.Π. Καλαμάτας πρωτοστατώντας σε κάθε κοινωνικό αγώνα. )

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση