Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κόλαση στην Αίγυπτο

Βγήκε ο στρατός στους δρόμους του Καΐρου


Με αίμα βάφτηκαν και σήμερα οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αιγύπτιος πρόεδρος και επικεφαλής του στρατού Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στις

μεγάλες πόλεις της χώρας από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις 7 το πρωί, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, αψήφησαν τις εντολές του.

Ο στρατός άνοιξε πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν πάνω στα άρματα που βγήκαν στους δρόμους για να επιβάλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα, τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Συγκρούσεις σημειώνονται στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια. 

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι τις επόμενες ώρες, ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.















Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους οκτώ, δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν γίνει πάνω από 1.000 συλλήψεις.

Περίπου 870 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Κάιρο. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή. Οι 450 από τους τραυματίες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και μόνο 420 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία. Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι.



Σε κατ' οίκον περιορισμό ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και κάτοχος βραβείου Νομπέλ Ειρήνης Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι τέθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όταν επέστρεψε από την διαδήλωση όπου τον κατάβρεξαν οι αστυνομικοί και τον παγίδευσαν σε ένα τζαμί ρίχνοντας δακρυγόνα.

Οι αστυνομικοί που φύλαγαν το σπίτι του σε προάστιο του Καΐρου του ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να βγει.


Στην Αλεξάνδρεια, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της πόλης, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι χωρίς προηγούμενο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Τανκς έφτασαν απόψε στους δρόμους της πόλης του Σουέζ μπροστά από τα απανθρακωμένα ερείπια ενός αστυνομικού τμήματος που πυρπολήθηκε χθες τη νύχτα, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Δεκάδες διαδηλωτές ανέβηκαν στα τανκς, ανέφερε ο μάρτυρας που είδε τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης. Προσπάθησαν να μιλήσουν στους στρατιώτες οι οποίοι τους απομάκρυναν. Σε ένα τανκ είχαν ανέβει περίπου 25 διαδηλωτές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.




Στο μεταξύ, την Παρασκευή διακόπηκε στο Κάιρο η πρόσβαση στο Ιντερνετ, δήλωσαν χρήστες και ξενοδοχεία.

«Η πρόσβαση στο Ιντερνετ έχει διακοπεί σήμερα στην Αίγυπτο», ανακοίνωσαν εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καΐρου, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από άλλα ξενοδοχεία. Πολλοί χρήστες σε όλη τη χώρα δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση