Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η λιβυκή κυβέρνηση διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους!

Συμμαχικά αεροσκάφη, μετά από μία προσωρινή διακοπή, βομβαρδίζουν συνεχώς από στεριά, θάλασσα και αέρα στόχους του Καντάφι. Συγκεκριμένα, αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιτύχει αρκετά κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Λιβύη, αλλά ακόμα χρειάζονται να γίνουν πολλά, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν. Σε συνέντευξή του στο CNN ο στρατηγός Μάλεν είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν έχουν απογειώσει αεροσκάφος τους τις τελευταίες ημέρες.

Ακόμα, οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα.

Αεροσκάφη και από το Κατάρ κατευθύνονται σε θέσεις κοντά στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στη δυτική στρατιωτική επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν. «Κι άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί παρότι θα ήθελα να ανακοινώσουν οι ίδιες τη δέσμευσή τους", είπε ο Μάλεν σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS, "Face the Nation".

Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση. "Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων.

"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι (οι ελεύθεροι σκοπευτές) ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι. "Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη".

Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: "Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα... Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε".

Νωρίτερα την  Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν στο λιμάνι της Τρίπολης το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό. Το ρυμουλκό της ιταλικής εταιρείας Augusta off Shore, τύπου Άσσο, έφτασε χθες στο λιμάνι της Τρίπολης όπου και μετέφερε εργαζόμενους της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Εni. Όταν ζήτησε την άδεια να αποπλεύσει, οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν στον καπετάνιο ότι δεν μπορούσε να αναχωρήσει.

Ουσιαστικά, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή, όλα τα μέλη του πληρώματος, είναι όμηροι του Καντάφι. Οι ιταλικές αρχές, έκαναν γνωστό ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις», χωρίς, όμως, να αναφερθούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πάντως η Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη, όχι όμως στον βαθμό που είχε διχαστεί στον πόλεμο του Ιράκ. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν ανταποκριτές και αναλυτές, περιγράφοντας την «επόμενη μέρα» της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στο «στρατηγείο» της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η συμμαχία Γάλλων και Βρετανών επί του θέματος (στη συνέχεια της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες τον περασμένο Νοέμβριο) ενεργοποίησε τις ΗΠΑ, που αρχικά στέκονταν επιφυλακτικά. Στη συνέχεια οι δύο χώρες παρακίνησαν τον Λίβανο, για να υπάρχει μία διείσδυση στις αραβικές χώρες και τέλος κατάφεραν να μην υπάρξει βέτο από κάποιο Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας - ως εκ τούτου η Ρωσία και η Κίνα (παρά τις «σοβαρές επιφυλάξεις» τους) απείχαν, επικαλούμενες το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου για τη διαμόρφωση μίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση