Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Συμφωνία πέντε χωρών για την προστασία του «Ευρωπαϊκού Αμαζονίου»


Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης συμφώνησαν τη δημιουργία διασυνοριακού δρυμού στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Αμαζόνιο», μια περιοχή υψηλής βιοποικιλότητας κατά μήκος των ποταμών Δούναβη, Ντράβα και Μουρ. Θα είναι η πρώτη στον κόσμο προστατευόμενη περιοχή που μοιράζεται σε τόσες χώρες...

Ο δρυμός που προβλέπει η διακήρυξη της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας θα είναι επίσης η μεγαλύτερη παραποτάμια προστατευόμενη περιοχή της Ευρώπης, με συνολικό μήκος 700 χιλιόμετρα.

Θα είναι «η πρώτη στην περιοχή και η πρώτη που δημιουργείται από πέντε χώρες» δήλωσε ο Σάντορ Φαζέκας, υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας.

Όπως επισήμανε η WWF στο Γαλλικό Πρακτορείο, η περιοχή του δρυμού περιλαμβάνει αρκετά νησάκια στη μέση των ποταμών και μεταξύ άλλων φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα αναπαραγωγικών ζευγαριών θαλασσαετού, καθώς και απειλούμενα είδη όπως ο μαύρος πελαργός, το νανογλάρονο και η ενυδρίδα.

Ολόκληρη η κεντρική και ανατολική Ευρώπη καλυπτόταν κάποτε από ένα ενιαίο αρχέγονο δάσος, το οποίο παρέμενε απάτητο μέχρι τη λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν από 12.000 χρόνια.

Μετά τη δραματική αλλαγή του τοπίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτού του δάσους επιζεί ως σήμερα. Είναι το παρθένο δάσος του Μπιαγοβιέζα, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, με έκταση περίπου 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση