Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Λιγότεροι φόροι που θα πληρώνουν όλοι

Γιώργος Κοντογιάννης 



  • Προτάσεις Κοντογιάννη στο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας
 

   Είναι ξεκάθαρο ότι μια νέα οικονομική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται στην περαιτέρω  επιβάρυνση του πολίτη που παράγει. Αντίθετα πρέπει να ελαφρυνθεί δραστικά ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και ο ιδιωτικός τομέας, αυτοί δηλαδή που γεννούν θέσεις εργασίας και κινούν το χρήμα στην αγορά...

   Ο κεντρικός στόχος πρέπει να είναι  τριπλός:
   Πρώτον  δημιουργία απλού, σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος
   Δεύτερον, δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής
   Τρίτον να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα
 Στη Δημοκρατική  Συμμαχία προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:
  1. Μειωμένο φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων  και φυσικών προσώπων στο 20%.
  2. Κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.
  3. Σύνδεση των φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων on line με το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να μειωθεί σημαντικά το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων.
  4. Δημιουργία ενός νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων, ο οποίος θα στελεχώνεται από νέους μη μόνιμους και καλά αμειβόμενους υπαλλήλους, με υψηλά προσόντα. Η παρακολούθηση και οι έλεγχοι θα γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά.
  5. Πάγιο σύστημα ρύθμισης χρεών για να αποφευχθούν στο μέλλον γενικευμένες φορολογικές αμνηστίες και τραγελαφικές ρυθμίσεις όπως η περαίωση.
  6. Τακτικό φορολογικό έλεγχο σε δείγμα τουλάχιστον 15% των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων ετησίως, ο οποίος εξαντλείται στο τρέχον έτος και μόνο όταν υπάρχει σοβαρό αδίκημα καλύπτει προηγούμενες χρήσεις.
  7. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως επίσης και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας όπως τουρισμός και αγροτικά προϊόντα.
  8. Παροχή φορολογικών κινήτρων ενίσχυσης της αποταμίευσης, των εξαγωγών και των επενδύσεων .
  9. Εξάντληση στην πηγή του φόρου επί των μερισμάτων των επιχειρήσεων.
  10. Εκλογίκευση των ποινών, προστίμων και προσαυξήσεων. Σήμερα για καθυστέρηση καταβολής ΦΠΑ η προσαύξηση είναι 24% το χρόνο. Πρέπει να πάψει η σχέση του κράτους με τους πολίτες να είναι τοκογλυφική.
  11. Διδασκαλία στο σχολείο μαθήματος που αφορά την ανταποδοτική σχέση κράτους – πολίτη με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης στη νέα γενιά πολιτών.
 Την φοροδιαφυγή θα την πατάξει το ελληνικό κράτος αν καταφέρει και στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς δύο πλευρές.
 Πρώτον, ότι  δεν κάνει συμβιβασμούς με κανέναν  όσο ψηλά κι αν βρίσκεται και όσο  δύναμη κι αν κατέχει είτε μέσω της  θέσεώς του στην πολιτική, είτε στην οικονομία, είτε στα μέσα ενημέρωσης.
 Και δεύτερον, ότι είναι αποφασισμένο να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς μέσα στις εφορίες.
 Σε κάθε περίπτωση όμως το ζητούμενο δεν  είναι μόνο η λήψη σωστών μέτρων, αλλά η εφαρμογή τους, γιατί μόνο και μόνο τότε θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση