Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αποκατάσταση πιγκουίνων στη νήσο Τριστάν Ντα Κούνια

Χίλιοι πεντακόσιοι λοφιοφόροιπιγκουίνοι (rockhopper penguins) που έπεσαν “θύματα” διαρροής πετρελαίου από εμπορικό πλοίο στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό βρίσκονται σε κέντρο αποκατάστασης στο υπό βρετανική διοίκηση νησί Τριστάν Ντα Κούνια...
 
Στο Τριστάν Ντα Κούνια ενδημεί ο μισός πληθυσμός του εν λόγω είδους πιγκουίνου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, εθελοντές κάτοικοι του νησιού, αλλά και μέλη τηςΒασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) εργάζονται πυρετωδώς στο πρόχειρο κέντρο αποκατάστασης που έχει στηθεί για τη σωτηρία των πτηνών.
Στο κέντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 1500 πιγκουίνοι στους οποίους χορηγούνται υγρά, βιταμίνες και καρβουνόσκονη για να καταφέρουν να χωνέψουν το πετρέλαιο που έχει εισέλθει στο πεπτικό τους σύστημα, ενώ σιτίζονται με οστρακόδερμα και τοπικά αλιεύματα, καθώς είναι πολύ πεινασμένοι.
Η πισίνα του Τριστάν ντα Κούνια έχει μετατραπεί σε “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τους ταλαιπωρημένους πιγκουίνους. Το νερό έχει χλωριωθεί και τα πτηνά που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση τοποθετούνται για ταχύτερη αποκατάσταση του τριχώματός τους.
Η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών ισχυρίζεται πως τα πτηνά θα πρέπει να πλυθούν και να καθαριστούν, αφότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους και διατεθούν θερμάστρες και λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας για το στέγνωμά τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να εκδηλώσουν πνευμονία.
Σημειώνεται πως το Τριστάν ντα Κούνια είναι μια συστάδα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, 2.816 χμ από την Νότια Αφρική και 3.360 χμ από την Νότια Αμερική. Είναι εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χμ βόρεια. Το Έδαφος αποτελείται από ένα κύριο νησί, το Τριστάν ντα Κούνια (έκταση: 98 χμ²), καθώς και μερικά ακατοίκητα νησιά: Απρόσιτη Νήσος(Inaccessible Island) και τα Νησιά Αηδονιού (Nightingale Islands).
Τα νησί έχει πληθυσμό 272 ατόμων και κύριος οικισμός είναι το Εδιμβούργο των 7 Θαλασσών.

eco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση