Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ετοιμάζονται για τη μάχη της Σύρτης

Το καθεστώς του λβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ενισχύει τις θέσεις του στην πόλη της Σύρτης προετοιμαζόμενο να αποκρούσει πιθανή επίθεση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, για να καταλάβουν τη γενέτειρα του ίδιου του Καντάφι...


Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη. Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα.

Ο Καντάφι βομβαρδίζει τη Μιζουράτα

 

Οι δυνάμεις του συνασπισμού των κρατών, που δρουν ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να εφαρμόσουν το ειρηνευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας την περιοχή των Δυτικών Ορέων, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Αλ Αραμπίγια και το Αλ Τζαζίρα, χωρίς όμως να παραθέσουν περισσότερες πληροφορίες.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων στη Λιβύη από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, όπως ο ανακοίνωσε Μπάρακ Ομπάμα.

Το protothema.gr στο στρατόπεδο-κολαστήριο του Καντάφι

Καμένο και λεηλατημένο είναι πια το μεγαλύτερο φόβητρο των διαφωνούντων στην ανατολική Λιβύη, το στρατόπεδο Κατίμπατ Αλ Φαντίλ, το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Βεγγάζης και μέχρι πριν λίγες ημέρες αποτελούσε το βασικό στρατηγείο του συνταγματάρχη Καντάφι στην ανατολική πλευρά.

Τα, πλέον, ερείπια του στρατοπέδου εκτείνονται σε εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα. Καταστάφηκε ολοσχερώς τις πρώτες ημέρες της επανάστασης από τους μαινόμενους διαδηλωτές, αφού αποτελούσε το μνημείο της απόλυτης εξουσίας του συνταγματάρχη.

 Άντρες του Καντάφι εισβάλλουν σε σπίτια

 

Προς μεγάλη έκπληξη των λεηλατούντων η εισβολή τους αποκάλυψε μια φυλακή τρία μέτρα κάτω από το έδαφος.

Μάλιστα για να μπουν μέσα χρειάστηκε να σκάψουν και να γκρεμίσουν τον τοίχο, αφού δεν μπορούσαν να σπάσουν την πόρτα της εισόδου.

Η ύπαρξη της φυλακής ήταν ένας από τους θρύλους της Βεγγάζης, αφού μέχρι την ημέρα που μπήκαν οι διαδηλωτές κανείς δεν ήταν σίγουρος αν πράγματι υπήρχε και πού ακριβώς βρισκόταν. Εκεί άνθρωποι πέρασαν χρόνια από τη ζωή τους, απομονωμένοι, μακριά από το φως της ημέρας, χωρίς να ξέρουν σε ποιο ακριβώς μέρος της χώρας βρίσκονται. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι κρατούνταν κάτω από το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.



Άλλη άποψη του χώρου όπου έσκαψαν οι εξεγερμένοι για να μπουν μέσα στη φυλακή.
Το εσωτερικό της φυλακής, όπως είναι σήμερα. Υπήρχαν κρατούμενοι που για πολύ καιρό έμεναν εκεί μέσα, χωρίς τουαλέτα και χωρίς να έχουν δικαίωμα να τους επισκεφτεί κανείς.





Για να βρουν οι εξεγερμένοι την περιβόητη φυλακή χρειάστηκε να σκάψουν τρία μέτρα και να γκρεμίσουν τον τοίχο κάτω από το έδαφος. Κανείς στη Λιβύη δεν τολμούσε επί χρόνια να κάνει έρευνα ή έστω να ρωτήσει επισήμως για το τι πραγματικά συνέβαινε εκεί μέσα και που ακριβώς υπήρχε ο χώρος όπου κρατούνταν ακραιφνείς πολιτικοί κρατούμενοι.





Η κεντρική είσοδος ενός επιβλητικού κτιρίου εντός του στρατοπέδου. Χρειάστηκαν μόλο λίγες ώρες για να καεί




Ένα μικρό παιδί ποζάρει στο φακό μέσα στη μεγάλη αίθουσα των συσκέψεων. Είναι ο μικρός Μοχάμεντ ο πατέρας του Μουσταφά του έκανε μια βόλτα στους κατεστραμένους χώρους.




Πίσω από τα σπασμένα τζάμια διακρίνονται τα αυτοκίνητα των Λυβιων επισκεπτών, που πηγαίνουν στο στρατόπεδο για να δουν από κοντά τι κρυβόταν πίσω από τα ψηλά του τοίχοι. Ποτέ πριν δεν είχαν την ευκαιρία να μπουν μέσα και να περπατήσουν ελεύθερα στο στρατιωτικό χώρο - σύμβολο της εξουσίας του Καντάφι.




Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο χώρο που αντικρύζει κανείς μπαίνοντας στο στρατόπεδο. Χρησιμοποιούταν για ημερίδες στρατιωτικών, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου προβάλονταν σλάιτς. Όσοι μπήκαν μέσα εξαφάνησαν ότι υπήρχε, έσπασαν τα παράθυρα και διέλησαν ακόμα και το ταβάνι.




Το κεντρικό σαλόνι του στρατοπέδου Κατίμπατ Αλ Φαντιλ. Εκεί που μέχρι και πριν λίγες ημέρες λάμβαναν χώρα συσκέψεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών, τώρα η φωτιά και η μανία των αντιφρονούντων το μετέτρεψαν σε ερείπιο, που δύσκολα θα επανέλθει στην αρχική κατάσταση.


 protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση