Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις του Καντάφι

Δυνάμεις που πρόσκεινται στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, σε μία πρώτη ένδειξη ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν σε συντεταγμένη αντεπίθεση.


Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Μπρέγκα κατελήφθη από τις δυνάμεις του Καντάφι.

«Είναι αλήθεια. Υπήρξε αεροπορικός βομβαρδισμός της Μπρέγκα και οι δυνάμεις του Καντάφι την κατέλαβαν» είπε αξιωματικός στην πόλη Αζνταγμπίγια, Μοχάμεντ Γιούσεφ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών .

Σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβύη, αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ετοιμάζονται για επιθέσεις καθεστωτικών.

Ο διοικητής Φάρις Ζβάι, ο οποίος περιλαμβάνεται στους αξιωματικούς του λιβυκού στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι στην πόλη Αζνταμπίγια έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 10.000 εθελοντές.

"Αναδιοργανώνουμε τον στρατό, ο οποίος είχε σχεδόν τελείως διαλυθεί από τον Καντάφι και τη συμμορία του πριν φύγουν...αναδιαρθρώνουμε, όσο μπορούμε, τον στρατό με βάση τους νέους που έλαβαν μέρος στην εξέγερση", είπε.

«Θα διατηρήσουμε την πίεση επί του Καντάφι μέχρι να αποχωρήσει και να επιτρέψει στον λαό της Λιβύης να εκφρασθεί ελεύθερα και να καθορίσει το μέλλον του» είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η Σούζαν Ράις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

Δύο αμερικανικά πλοία, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν σήμερα στη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς την Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να εξασκούν διπλωματικές και στρατιωτικές πιέσεις επί του Μουάμαρ Καντάφι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται σήμερα εκτάκτως στο Κάιρο για να επαναδιατυπώσουν την καταδικαστική κατά του Καντάφι θέση τους, ενώ ορισμένες πλευρές ζητούν να υπογραμμισθεί παράλληλα η αντίθεση του Αραβικού Συνδέσμου στο ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

Η αναδιάταξη των αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών γύρω από τη Λιβύη θεωρείται ως κίνηση συμβολικής επίδειξης ισχύος, καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επιδείξει σπουδή για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

«Εξετάζουμε πολλά σενάρια. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν δώσει άδεια για χρήση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη.

Για το σενάριο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ο διοικητής της Central Command αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Μάτις δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι η επιβολή απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης θα είναι μία δύσκολη επιχείρηση. «Για να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, θα πρέπει να εξουδετερωθούν οι αντιαεροπορικές δυνάμεις της χώρας, άρα μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Θα πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση».

"Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί ξένη βοήθεια"

"Πιθανόν να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, πιθανόν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα (στον Καντάφι)", δήλωσε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου στο πρακτορείο Ρόιτερς.

"Προσπάθησαν να πάρουν τη Μπρέγκα σήμερα το πρωί, αλλά απέτυχαν. Βρίσκεται και πάλι στα χέρια των επαναστατών. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε είδος ψυχολογικού πολέμου για να κρατήσει αυτές τις πόλεις σε ένταση", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Ατζνταμπίγια δήλωσε ότι η πόλη είναι σταθερή και οι άνθρωποι οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση. Προς το παρόν, πρόκειται για περιορισμένες επιθέσεις με επιλεγμένους στόχους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση