Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Λιβύη: Νεκροί αντικαθεστωτικοί από Νατοϊκά πυρά

Τουλάχιστον 13 μαχητές των αντικαθεστωτικών σκοτώθηκαν σήμερα "κατά λάθος" από αεροπορικό...
βομβαρδισμό των Νατοϊκών δυνάμεων στην Αζνταμπίγια, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, όπως μεταδίδει το BBC.

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν το λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου της Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ο Μουαμάρ Καντάφι, χρησιμοποιεί αμάχους ως ασπίδες στο οδικό δίκτυο για να μπορούν να προελαύνουν ευκολότερα προς πόλεις που έχουν καταληφθεί από τους εξεγερμένους.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είπε ο Βρετανός αντιναύαρχος Ρας Χάρντινγκ, αναπληρωτής διοικητής της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις απ' ευθείας επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς και κατά της επιμελητειακής βοήθειάς τους, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας προχωρούν σε «χειρουργικές επιθέσεις» για να κόψουν τον κύριο δρόμο εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων μεταξύ της Μιζουράτα και της Ατζνταμπίγια, προσπαθώντας να αποφύγει με κάθε τρόπο την πρόκληση θυμάτων μεταξύ των πολιτών.

ΗΠΑ προς Καντάφι: Τα λόγια δεν είναι πράξεις

«Ο Λίβυος ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αναφερόμενη στην επιστολή του Μουαμάρ Καντάφι προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, τόνισε ακόμα, ότι ο Καντάφι «πρέπει να πάρει μια απόφαση για την αποχώρησή του από την εξουσία και για την αναχώρησή του από τη Λιβύη».

Απαντώντας ουσιαστικά στα σημεία της επιστολής που είχε αποστείλει νωρίτερα ο Καντάφι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, η κ.Κλίντον, επέμεινε στη θέση, ότι θα πρέπει το καθεστώς της Λιβύης να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός που ζητά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τις πόλεις που έχει καταλάβει το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει από τον Μουάμαρ Καντάφι πράξεις και όχι λόγια, σε απάντηση του μηνύματος του Λίβυου ηγέτη μετά την απόσυρση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών από τη Λιβύη.

Αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση του Καντάφι ανακοίνωσε ότι βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή Σαρίρ προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές. Οι πύραυλοι κατέστρεψαν έναν κεντρικό αγωγό, που συνέδεε τις δεξαμενές με ένα από τα λιμάνια της Λιβύης στη Μεσόγειο θάλασσα, από όπου και γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε τάνκερς.

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξαγωγές πετρελαίου από τις ζώνες που ελέγχουν οι εξεγερμένοι. Ένα δεξαμενόπλοιο κατέπλευσε σε έναν τερματικό σταθμό κοντά στην πόλη Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης, για να παραλάβει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τις ζώνες που είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση