Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Το «ματωμένο» παρελθόν


Του Παναγιώτη Τσόγκα
Στην εποχή του modern football, της πλήρους εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, που είναι πλέον ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα, συγκρούονται σήμερα οι δύο «κολοσσοί» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο «Καμπ Νόου». Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης με φόντο την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ...

Αναμφίβολα οι πρωταγωνιστές θα είναι ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Πικέ, ο Αντεμπαγιόρ, ο Γκουαρντιόλα, ο Μουρίνιο και τα λοιπά αστέρια των  δύο «γιγάντων». Σε ένα τέτοιο ματς ωστόσο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονεί ο κάθε φίλαθλος του ποδοσφαίρου αυτό που αντιπροσωπεύει τόσο η ριγέ φανέλα των «μπλαουγκράνα», όσο και η λευκή της «βασίλισσας».
Δύο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί, δύο διαφορετικές αθλητικές προσεγγίσεις για το τι σημαίνει σύλλογος, Καστίλη εναντίον Καταλονίας. Μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση που κρύβει πολύ περισσότερα, μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση βγαλμένη από τις «φλόγες» και το «μακελειό» ενός εμφυλίου πολέμου που συντάραξε όλη την ανθρωπότητα, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Για να αισθανθεί ο απλός φίλαθλος τι σημαίνει το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, αρκεί να σταθεί στα ονόματα δύο Προέδρων των δύο συλλόγων, που για ξεχωριστούς λόγους τιμούνται μέχρι σήμερα από τις διοικήσεις και τους οπαδούς των συλλόγων τους.
Ο Josep Sunyol στις 27 Ιουλίου 1935 εξελέγη Πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου δε μπορούσε να μείνει αδρανής. Για να εμψυχώσει τα δημοκρατικά στρατεύματα βρέθηκε στο μέτωπο και έδινε κουράγιο στους πολεμιστές, με τις σφαίρες να… σφυρίζουν δίπλα του. Από παιχνίδι της μοίρας συνελήφθη από τα στρατεύματα του Φράνκο σε μία ενέδρα και εκτελέστηκε επί τόπου μαζί με τους συντρόφους του, όταν το ημερολόγιο έγραφε 6 Αυγούστου 1936. Η αιτία; Ήταν Πρόεδρος της Μπαρτσελόνα! Ο αστικός μύθος υποστηρίζει πως είχε πάντα μαζί του μία αγκράφα της ομάδας που υπηρέτησε. Μέχρι το θάνατο…
Στον αντίποδα, ο Santiago Bernabeu, του οποίου το όνομα δόθηκε στο γήπεδο-σύμβολο της Ρεάλ Μαδρίτης, θεωρείται ο πιο πετυχημένος Πρόεδρος στην ιστορία της «βασίλισσας». Υπήρξε πιστός στρατιώτης του διαβόητου στρατηγού Αγκουστίν Μουνιόθ Γκράντες, που ήταν ένας από τους ηγέτες των εθνικιστών και φανατικός ναζιστής. Ο Bernabeu πήρε μέρος μάλιστα και στην εισβολή των Φρανκιστών στην Καταλονία, κατά τραγική ειρωνεία. Θέλησε να βοηθήσει και αυτός στην υποτιθέμενη… σωτηρία της Ισπανίας από το… όνειδος της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής της.
Είναι πολλά τα «κιλά» ιστορίας που κρύβονται πίσω από την αναμέτρηση Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, πολλά τα διδάγματα, πολλά τα μηνύματα. Εκεί βέβαια δεν βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου. Απλώς γεμίζουν περηφάνια με τις νίκες των ομάδων τους. Που αντιπροσωπεύουν ολόκληρους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση