Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Γερμανική «βόμβα» για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι το Βερολίνο εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των χωρών μελών της Ευρωζώνης προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα προέκυψε από δημοσίευμα μεγάλης γερμανικής εφημερίδας που αποκάλυπτε τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου ευρωπαϊκού θεσμού, ουσιαστικά ενός Ευρωπαϊκού
Νομισματικού Ταμείου, που θα αναλάμβανε, παράλληλα αλλά ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την παροχή οικονομικής βοήθειας στα κράτη-μέλη της Εευρωζώνης που μελλοντικά θα αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα αυτός ο μηχανισμός, με την προσωρινή (;) ονομασία Ταμείο Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα έχει απεριόριστες δυνατότητες και όρια αναχρηματοδότησης, όμως κάθε «δάνειό» του προς χώρα – μέλος του ευρώ θα δίνεται μόνο με την παροχή εγγυήσεων, είτε με την μορφή αποθεμάτων χρυσού, είτε με τον ενεχυριασμό ιδιωτικών (;) ομολόγων.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν το σχέδιο αυτό του Βερλονίνου να έχει την στήριξη της Ολλανδίας, της Φινλανδίας αλλά και της Ιρλανδίας, ενώ και η Γαλλία φέρεται να επεξεργάζεται ένα ανάλογο σχέδιο. Και πάντως το θέμα αυτό θα τεθεί στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιανουαρίου.

Πάντως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι η πρόταση αυτή υπάρχει μεν, αλλά δεν αποτελεί επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά είναι περισσότερο ένα έγγραφο εργασίας που συντάχθηκε «από κατώτερους αξιωματούχους του υπουργείου» ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση