Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το Wikileaks για τις συλλήψεις Θιβετιανών προσφύγων

Η Κίνα πληρώνει την Αστυνομία του Νεπάλ, για να συλλαμβάνει Θιβετιανούς πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα της, προκειμένου να γλυτώσουν από τις διώξεις, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.


Ένα από τα έγγραφα, το οποίο εστάλη από αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί τον περασμένο Φεβρουάριο, επικαλείται μια πηγή που αναφέρει ότι η Κίνα «ανταμείβει με οικονομικά κίνητρα αξιωματικούς του Νεπάλ που συλλαμβάνουν Θιβετιανούς που επιχειρούν να εγκαταλείψουν την Κίνα».

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Νεπάλ στο Κατμαντού διέψευσε τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισε «αβάσιμες». «Συλλαμβάνουμε αυτούς που εισέρχονται παράνομα στο Νεπάλ και τους παραδίδουμε στις Αρχές μετανάστευσης του Νεπάλ» τόνισε.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως χιλιάδες Θιβετιανοί επιχειρούν κάθε χρόνο ένα επικίνδυνο ταξίδι προς το Νεπάλ,  για να γλυτώσουν από την πολιτική και θρησκευτική καταστολή που αισθάνονται ότι υφίστανται στην Κίνα.

Ωστόσο, ο αριθμός των Θιβετιανών προσφύγων μειώθηκε απότομα μετά τις ταραχές στο Θιβέτ τον Μάρτιο του 2008, ύστερα από τις οποίες η Κίνα ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και ασκεί πιέσεις στις Αρχές του Νεπάλ να αναχαιτίσουν το ρεύμα των προσφύγων.

Τον Ιούνιο, το Νεπάλ που συνορεύει στα βόρεια με την Κίνα ενώ ανατολικά, νότια και δυτικά με την Ινδία, οδήγησε στα κινεζικά σύνορα τρεις εξόριστους Θιβετιανούς, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. (UNHCR).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση