Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Νέος νόμος για πόθεν έσχες και για κόμματα

Την επεξεργασία  ενός νέου νόμου που θα έχει στόχο  «τη σύγκρουση με την γκρίζα πλευρά του κομματικού κράτους», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης  Ραγκούσης.

 Η επεξεργασία  θα γίνει από επιστημονική  επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα και σε μικρό χρονικό διάστημα θα καταθέσει τις προτάσεις της στην επιτροπή Θεσμών  και Διαφάνειας  της Βουλής.Στόχος  της πρωτοβουλίας είναι να αλλάξει  ο τρόπος κατάθεσης των «πόθεν έσχες» των βουλευτών, αλλά και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

Ο κ. Ραγκούσης  προτίθεται να προωθήσει αλλαγές  στην επιτροπή που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και τα «πόθεν έσχες», στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η σύνθεσή της από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτήν κατά πλειοψηφία σε σχέση με τους βουλευτές.

Επίσης  ο κ. Ρασκούσης ανακοίνωσε ότι  το πλαίσιο των κυρώσεων θα γίνει  αυστηρότερο, το οποίο θα προβλέπει  ακόμα και την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Στις  προωθούμενες αλλαγές θα συμπεριληφθούν ακόμα: αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» των βουλευτών σε βάθος (χωρίς  να έχει αποφασιστεί ακόμα αν ο  έλεγχος αυτός θα αφορά και  πρώην υπουργούς και βουλευτές), μείωση ύψους χρηματοδότησης των κομμάτων και ρυθμίσεις όσων αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες τους.

Παράλληλα η επιτροπή θα ανοίξει το θέμα του  δανεισμού των κομμάτων, ενώ στον νόμο θα προβλέπεται η δημοσιοποίηση  στο διαδίκτυο των οικονομικών  τους πεπραγμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση