Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η Αίγυπτος στηρίζει τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού

Την ολόθερμη στήριξη της Αιγύπτου για μία δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε., επανέλαβε χθες το μεσημέρι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, υποδεχόμενος μέσα σε θερμό κλίμα τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Μάρκο Κυπριανού, στο Κάιρο. 

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη

διαχρονική υποστήριξη της Αιγύπτου στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. 

Κατά τη συνάντηση και το γεύμα εργασίας των δύο υπουργών, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην τρομοκρατική ενέργεια που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Αλεξάνδρεια και εξέφρασε την βαθύτατη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στην κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου. 

Οι κ.κ. Κυπριανού και Γάιτ συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών και επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο της συνεργασίας. O κ. Κυπριανού, παράλληλα, αναφέρθηκε και στα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή παροικία της Αιγύπτου. 

Ένα ακόμη από τα θέματα που συζήτησαν οι επικεφαλής της κυπριακής και αιγυπτιακής διπλωματίας ήταν το Μεσανατολικό, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κύπρου υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. 

Εξάλλου, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ειδικότερα για την πρόσφατη κρίση στον Λίβανο, ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα. 

Τέλος, οι κ.κ. Κυπριανού και Γάιτ συζήτησαν και τις σχέσεις Ε.Ε.- Αιγύπτου. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων. 

Νωρίτερα χθες, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον επίσκοπο Moussa της Κοπτικής Εκκλησίας, στον οποίο και πρόσφερε εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης οικονομική βοήθεια για ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας στην Αλεξάνδρεια. 

Σήμερα, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Μεγάλο Ιμάμη Σεΐχη του Ελ Άζχαρ Άχμεντ Τάγιεμπ, με τον οποίο συζήτησε θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου. 

Ο κ. Κυπριανού επιστρέφει στην Κύπρο αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση