Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Μετά το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», έρχεται το «Χτίζοντας το μέλλον»

Μετά το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που ξεκινά από την ερχόμενη Τρίτη, έρχεται τον Απρίλιο το νέο πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα εξασφαλίζει εκπτώσεις από 25% έως 30% στις τιμές υλικών και εργασιών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων. Την αναγγελία έκανε το Σάββατο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, από το βήμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημαίνοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και πρέπει να προωθηθεί πιο ενεργά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά. Το κράτος θα εγγυάται με ελέγχους την τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ θα εξασφαλίζει και τη δημοσιότητα του προγράμματος.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ύψους εννέα δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ενώ με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδομής.

Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες της ΠΟΜΙΔΑ για υπερβολική γραφειοκρατία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ο κ. Μανιάτης δήλωσε ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν, η νομοθεσία απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, το οποίο είναι απαραίτητο από την αρχή του χρόνου για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και, από τον Ιούλιο, για τις μισθώσεις αντίστοιχα, για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» υπολογίζονται σε 178.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σ. Παραδιάς, ζήτησε εξάλλου να θεσπιστεί δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο, σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων, για τον πρόσθετο λόγο ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οφειλές προς το Δημόσιο ποινικοποιούνται. «Σύντομα το Δημόσιο θα αναγκαστεί να αρχίσει μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων όσων έχουν απρόσοδες περιουσίες, όπου τα "κοράκια' θα ενεδρεύουν… Έτσι, σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να περνούν στα χέρια όσων έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία ή τη δημιουργία εταιρειών» ανέφερε ο κ. Παραδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση