Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ορίστηκε τελικά νόμιμος δήμαρχος στο «κρατίδιο» της Ζαχάρως

Μία ασυνήθιστη διαδικασία και μια ιστορία που ξεπερνά τα όρια της φαιδρότητας - με πολλές περιπλοκές - φαίνεται μάλλον να λαμβάνει τέλος στην Ζαχάρω της Ηλείας. Ο λόγος για την ορκωμοσία του εκλεγμένου για τη θέση του δημάρχου Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί απόφαση, που τον θέτει σε κατάσταση αργίας, και του απαγορεύει να είναι δήμαρχος. Βάσει αυτής, ο κ. Χρονόπουλος, δεν δύναται να ασκεί τα
καθήκοντά του μέχρι να αρθεί το μέτρο της αργίας.

Το πρόβλημα αυτό έλαβε επιτέλους τέλος με την έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσο Αποστολόπουλο, με την οποία ορίστηκε ως ο ασκών τα καθήκοντα του δημάρχου, ο πέμπτος σε σταυροδοσία δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Χρονόπουλου, Γιώργος Μπάμης, καθώς οι προηγούμενοι αρνήθηκαν να το πράξουν.

Έτσι, την Κυριακή αναμένεται να ορκιστεί - όπως ο νόμος ορίζει - ο κ. Γιώργος Μπάμης, ο οποίος, με γραπτή του δήλωση αποδέχθηκε τη θέση, σύμφωνα με τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο. 

Στη συνέχεια, θα ολοκληρωθούν οι δημαιρεσίες που θα αναδείξουν το νέο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου (πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα), ενώ θα εκλεγούν και τα μέλη των δύο επιτροπών του δήμου (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής).

Ο Πανταζής Χρονόπουλος είχε τεθεί σε αργία, από τον Ιούλιο του 2010, για πρόκληση οικονομικής ζημίας στο Δήμο, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δυτικής Ελλάδας, Τάσου Αποστολόπουλου. Ο κ. Χρονόπουλος, είχε προσφύγει στο ΣτΕ και αρχές Δεκεμβρίου το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του, δεχόμενο την απόφαση της Περιφέρειας. Στις εκλογές του 2010, ο κ. Χρονόπουλος, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα και εξελέγη, λαμβάνοντας ποσοστό 55,62%.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρονόπουλος μαζί με τους δημοτικούς του συμβούλους, την παράταξη του ανεξάρτητου Κώστα Αγραπίδη και την παρουσία του Χρήστου Γιαννόπουλου (Κ.Κ.Ε.), ορκίστηκε σε μια τελετή ορκωμοσίας – «μαϊμού» ως δήμαρχος στις 19 Δεκεμβρίου 2010.

Ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, που είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, ύστερα από μεγάλη και εκτενή αλληλογραφία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ορκίστηκε με τα μέλη της παράταξής του, στις 30 Δεκεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ζαχάρως, επειδή οι πόρτες του κτιρίου βρέθηκαν κλειστές.

 
Οι νόμιμα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ορκίστηκαν έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως. Προφανώς αυτό το καψόνι επιφύλαξε ο κ. Χρονόπουλος στους αντιπάλους του, ενώ φρόντισε ο ίδιος να ορκιστεί σε μια τελετή «μαϊμού» με κάθε μεγαλοπρέπεια!

Όπως εξηγεί ο κ. Αλεξανδρόπουλος, η επόμενη «αναμέτρηση» έγινε την Κυριακή 2 Ιανουαρίου του 2011, στη συνεδρίαση για τις δημαιρεσίες. Ο κ. Χρονόπουλος και οι σύμβουλοί του δεν παρουσιάστηκαν και η συνεδρίαση αναβλήθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Ο κ. Χρονόπουλος δήλωσε ότι «η ορκωμοσία της μείζονος αντιπολίτευσης είναι άκυρη και όπως ο νόμος ορίζει, πρέπει να ορκιστούν οι αναπληρωματικοί. Για να μην ισχύει αυτό, έπρεπε να ορκιστούν στην τελετή της 19ης Δεκεμβρίου, όπως όριζε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος, υποστηρίζει ότι «με όλα όσα γίνονται προσβάλλεται ο λαός της Ζαχάρως, η θελησή του και η επιλογή του, και ενθαρρύνεται το μικροπολιτικό παιχνίδι, η χολή και η λασπολογία όσων τον πολεμούν».

Η λύση, όμως, ήρθε από την Περιφέρεια, σύμφωνα με την η οποία, «το επιβληθέν διοικητικό μέτρο της αργίας, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την έκδοση τελεσίδικης αθωωτικής απόφασης και ως εκ τούτου, εκτείνεται και στη νέα δημοτική περίοδο που άρχισε την 1-1-2011». Στις 5-1-11, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, Τάσου Αποστολόπουλου, με Διαπιστωτική Πράξη, ορίστηκε δημαρχεύων ο κ. Γ. Μπάμης, δημοτικός σύμβουλος του κ. Χρονόπουλου.

Ο Πανταζής Χρονόπουλος, γεννήθηκε στη Ζαχάρω, πριν από 63 χρόνια. Είναι απόφοιτος Γυμνασίου και της Σχολής Αστυνομίας Πόλεων. Υπηρέτησε στην Τροχαία Αθηνών και είναι από τους πρώτους ιδρυτές του συνδικαλιστικού κινήματος των Σωμάτων Ασφαλείας. Το διάστημα 1990 μέχρι 2002, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια μέχρι το 2010, διετέλεσε δήμαρχος στο Δήμο Ζαχάρως. Έγινε ευρύτερα γνωστός για το ταξίδι στη Ρωσία που οργάνωσε μαζί με άγαμους δημότες του, προκειμένου να τους βρει νύφες. 

Με αφορμή το ταξίδι αυτό (τον Αύγουστο του 2005) γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Sugartown: οι Γαμπροί», με σκηνοθέτη τον Κίμωνα Τσακίρη. Το όνομα του εμπλέκεται, από τον Χρήστο Μαυρίκη, στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του 1989, ενώ την περίοδο εκείνη ο Πανταζής Χρονόπουλος βρισκόταν στην υπηρεσία του Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Σε βίντεο (το οποίο αποτελεί μέρος της νέας ταινίας του Κίμωνα Τσακίρη «Sugartown: η Επόμενη Μέρα»), εμφανίστηκε ο κ. Χρονόπουλος να πυροβολεί δημόσια. Ύστερα από καταγγελία του δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πύργου ζήτησε την αφαίρεση της άδειας οπλοφορίας του, καθώς αυτή είχε δοθεί παράνομα.

Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει για τον Πανταζή Χρονόπουλο παράβαση καθήκοντος (παράνομες προσλήψεις σε τοπικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών) και οικονομική βλάβη κατά Δημοσίου (απιστία κατά του Δημόσιου σε βαθμό κακουργήματος για προσπάθεια εξαφάνισης χρηματικού ποσού από πρόστιμα σε παράνομες καντίνες στην παραλία Ζαχάρως).

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για ξενοδοχειακή μονάδα στο οικοσύστημα του Καϊάφα με άκυρες άδειες (η Πολεοδομία της Νομαρχίας Ηλίας έχει ζητήσει ανάκληση των αδειών). Κατηγορείται, επίσης, για εξαπάτηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει οικονομική βοήθεια της αυστραλιανής κυβέρνησης για κτίσιμο δημαρχείου (τα χρήματα αυτά προορίζονταν για τους πυρόπληκτους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση