Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το ιστορικό της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Ρωσία


Η Ρωσία έχει γίνει στόχος ισλαμιστών εξτρεμιστών αρκετές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τον Βόρειο Καύκασο, και από δημοκρατίες όπως είναι η Τσετσενία και το Νταγκεστάν. Η τελευταία αιματηρή επίθεση πριν τη χθεσινή, έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όταν δυο γυναίκες αυτοκτόνησαν προκαλώντας έκρηξη στο μετρό της Μόσχας, σε ώρα αιχμής, που αυτό ήταν γεμάτο από κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν περισσότερα από 40 άτομα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο αυτόκλητος
«εμίρης» του «Εμιράτου του Καυκάσου» Doku Umarov. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά την επίθεση, ο «εμίρης» υποσχέθηκε «να φέρει τον πόλεμο στους δρόμους της Μόσχας, για να νιώσουν οι Ρώσοι τον αληθινό τρόμο».
Το ιστορικό ανάλογων επιθέσεων έχει ως εξής:
-Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου του 1999, μια έκρηξη συντάραξε ένα 9όροφο κτίριο διαμερισμάτων στη νότια πλευρά της Μόσχας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 94 κατοίκων την ώρα που κοιμόντουσαν. Τέσσερις ημέρες μετά, μια παρόμοια έκρηξη σε πολυκατοικία, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.
Ανάλογες επιθέσεις σημειώθηκαν και στις πόλεις Buinaksk και  Volgodonsk, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 300.
Οι επιθέσεις αυτές συγκλόνισαν τη Ρωσία σπέρνοντας αισθήματα ανασφάλειας, και είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, από κάποιον πρώην χαμηλόβαθμο υπάλληλο της KGB, τον Vladimir Putin, που αντικατέστησε τον τότε ισχυρό άνδρα Boris Yeltsin.
Ο Putin κατηγόρησε τους Τσετσένους τρομοκράτες, και ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία στη περιοχή. Λέγεται πως περισσότερες από 50.000 ζωές χάθηκαν στη διάρκεια εκείνης της εκστρατείας, ενώ ακόμη περισσότεροι Τσετσένοι πέθαναν στα χρόνια που ακολούθησαν.
Από τη πλευρά τους, οι Τσετσένοι αντάρτες εμμένουν στη χρόνια θέση τους να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις συγκεκριμένες βομβιστικές επιθέσεις, τις οποίες αποδίδουν σε πολεμοχαρή μέλη των μυστικών υπηρεσιών.
-Την 23/10/2002, 50 περίπου Τσετσένοι αυτονομιστές,  εκ των οποίων και πολλές γυναίκες, ζωσμένοι με εκρηκτικά, κατέλαβαν ένα θέατρο στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, και πήραν 700 άτομα ως ομήρους. Η πολιορκία λύθηκε μετά από τρεις ημέρες, όταν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έριξαν αέριο μέσα στο κτίριο, που αναισθητοποίησε τους πάντες.
Μέχρι να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, 129 όμηροι και 41 Τσετσένοι τρομοκράτες είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι περισσότεροι όμηροι πέθαναν εξαιτίας του αερίου. Πολλοί από τους τρομοκράτες εκτελέσθηκαν όσο ήταν ακόμη αναίσθητοι.
-Τον Ιούλιο του 2003, δυο γυναίκες «βομβιστές αυτοκτονίας», πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες την ώρα που περίμεναν μαζί με πολύ κόσμο στην ουρά για  ένα ροκ φεστιβάλ. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο εκρηκτικός μηχανισμός της πρώτης δεν λειτούργησε σωστά, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο μόνο η ίδια. Λίγα όμως λεπτά αργότερα, ακολούθησε η έκρηξη της δεύτερης γυναίκας, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους.
-Τον Δεκέμβριο του 2003, λίγες μόνον ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εθνικών βουλευτικών εκλογών, ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε ένα τραίνο στη περιοχή της Σταυρούπολης, βορείως της Τσετσενίας. Το τραίνο ήταν γεμάτο από φοιτητές καθ οδόν προς τις σχολές τους. Τουλάχιστον 46 άτομα σκοτώθηκαν, και περισσότερα από 170 τραυματίστηκαν.
-Τον Φεβρουάριο του 2004, ένα βομβιστής χτύπησε τραίνο του μετρό της Μόσχας, που μόλις είχε αναχωρήσει από σταθμό, σκοτώνοντας 41 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 120. Μία μέχρι τότε άγνωστη ομάδα Τσετσένων, με την ονομασία Gazoton Murdash, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, που όπως είπε, ήθελε να συμπέσει με την επέτειο της δολοφονίας 82 αμάχων από πλευράς των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας πριν από 4 χρόνια.
-Τον Αύγουστο του 2004, δυο ρωσικά επιβατικά αεροσκάφη ανατινάχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στον αέρα, με αποτέλεσμα το θάνατο 90 ανθρώπων. Το πρώτο τζετ, ένα Tu-134 με προορισμό το Volgograd, προσέκρουσε νοτίως της Μόσχας. Λίγα λεπτά μετά, ένα δεύτερο τζετ Tu-154 που κατευθύνονταν  στο Sochi, έπεσε κοντά στο Rostov. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, την βομβιστική  επίθεση έκαναν δυο Τσετσένες γυναίκες.
Τον Σεπτέμβριο του 2004, περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι, 777 εκ των οποίων παιδιά, κρατήθηκαν ως όμηροι σε σχολείο της πόλης Beslan στη Βόρεια Οσσετία, από 30 Τσετσένους αντάρτες. Μετά από 3ημερη πολιορκία, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολικό συγκρότημα. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τα ζωή τους, οι μισοί παιδιά. Πολλοί σκοτώθηκαν, όταν οι αντάρτες πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που ήταν διάσπαρτοι μέσα στους χώρους του κτιρίου.
Τον Νοέμβριο του 2009, μια βόμβα εκτροχίασε το τραίνο Nevsky Express μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, σκοτώνοντας 26 και τραυματίζοντας 100 επιβάτες. Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού δικτύου μέσα σε διάστημα δυο ετών. Η προηγούμενη παρόμοια επίθεση είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2007, και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 60 αθώων επιβατών.
πηγή antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση