Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Συζητούσαν επί τρεις ώρες Παπανδρέου-Ερντογάν

Έληξε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, και Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Ερζερούμ. Η συνάντηση Ερντογάν-Παπανδρέου ξεκίνησε στις 10 το πρωί και στις 12 παρά τέταρτο, στην συνάντηση προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου, αναμένεται να μιλήσει στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων που γίνεται στο Ερζερούμ, με τη συμμετοχή 180 πρέσβεων. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των πρέσβεων που

εκπροσωπούν την Τουρκία στο εξωτερικό, ενώ γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικής εξουσίας. Η παρουσία Παπανδρέου στη συνάντηση αυτή κρίνεται, εκ των προτέρων, ιδιαίτερα σημαντική από όλους τους σχολιαστές στην Τουρκία.

Η πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, αποτελεί ανταπόδοση της προσκλήσεως που είχε απευθύνει ο Γ. Παπανδρέου στον Τ. Ερντογάν, πριν δύο μήνες, για να συμμετάσχει σε διεθνή οικολογική συνάντηση στην Αθήνα.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί θα εγκαινιάσουν τους διεθνείς χειμερινούς αθλητικούς αγώνες των πανεπιστημιακών ομάδων, στους οποίους συμμετέχουν ομάδες από πανεπιστήμια 75 χωρών.

Δηλώσεις Μπαγίς για το τείχος

«H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. To τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε ότι ο κ. Μπαγίς απαντούσε σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τον τύπο και την κοινωνία έπειτα από την είδηση για την κατασκευή τείχους.

Ο ίδιος φέρεται να έχει προσθέσει ότι «η απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», ωστόσο είναι σαφές πως η Άγκυρα εκφράζει με σαφή τρόπο την αντίθεσή της στην ελληνική απόφαση.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος επικαλούμενος πολιτικές και διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι το ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο Ερζερούμ.

Όλα αυτά λίγες ώρες αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τον Έβρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καλώντας την να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει «άμεσα και απτά» το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση