Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

«Τσουνάμι» οργής χωρίς επιστροφή στην Αίγυπτο

Ιστορία που γράφεται με αίμα…



Στα «χέρια» του στρατού φαίνεται να βρίσκεται η τύχη του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, με τις πιέσεις από το εξωτερικό να πληθαίνουν και τους διαδηλωτές στο εσωτερικό να παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου υποσχόμενοι ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος.

Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία "διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων" ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Watch live streaming video from channel9gr at livestream.com

"Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ", γράφει ένα από τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές μοιράζονται τα τρόφιμα με τους στρατιώτες που στάλθηκαν εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.
   


Έξι ημέρες ταραχών προκάλεσαν το θάνατο περίπου 150 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι διαδηλωτές αρνούνται να φύγουν και ο στρατός δεν κάνει τίποτε για να τους μετακινήσει. Όσο μεγαλύτερο διάστημα οι διαδηλωτές δεν συναντούν αντίσταση τόσο δυσκολότερο θα είναι για τον Μουμπάρακ να υπερασπιστεί την θέση του.

Οι διαδηλωτές απέρριψαν τον διορισμό από τον Μουμπάρακ δύο στρατιωτικών στη θέση του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Οι υποσχέσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να κατευνάσει την οργή του αιγυπτιακού λαού απέτυχαν με τους διαδηλωτές να επιμένουν να εγκαταλείψουν την εξουσία ο αιγύπτιος πρόεδρος και οι συνεργάτες του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος της Αιγύπτου που έχει βοηθήσει οικονομικά την χώρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Μουμπάρακ, δήλωσαν σχεδόν ανοικτά πως θέλουν να φύγει. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκαναν λόγο για "ειρηνική μετάβαση". Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως το αίσθημα που κυριαρχεί ανάμεσα στους συνεργάτες του Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας είναι ότι η εποχή του Μουμπάρακ έχει περάσει, αλλά είναι θέμα των Αιγυπτίων να καθορίσουν το τι θα συμβεί μετά.

Ο Μουμπάρακ, πρώην αρχηγός της αεροπορίας, στράφηκε χθες στους στρατιωτικούς διοικητές που φαίνεται να κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του. Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάικ Μάλεν εκφράστηκε θετικά για τον "επαγγελματισμό" του αιγυπτιακού στρατού, οι δυνάμεις του οποίου απέφυγαν την καταστολή των διαδηλωτών. Η Αίγυπτος λαμβάνει ετησίως 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.

Η κρίση στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή του καθεστώτος στην Τυνησία, αλλά και το κύμα λαϊκής οργής σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις αγορές. Τα χρηματιστήρια στην Ασία έπεσαν σήμερα, αντίθετα η τιμή του πετρελαίου Brent έφτασε σχεδόν τα 100 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή εδώ και 28 μήνες. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα παραμείνει κλειστό και σήμερα.

Η συμμαχία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχει το ισλαμιστικό κίνημα Αδελφοί Μουσουλμάνοι στράφηκε στον πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι για να σχηματίσει μια εθνικής ενότητας και να έρθει σε επαφή με τους στρατιωτικούς.

Στο μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά η τάξη και η ασφάλεια στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. Περισσότεροι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους με στόχο να ηρεμήσουν οι κάτοικοι που πανικοβλήθηκαν από τις μαζικές λεηλασίες που ακολούθησαν τις ταραχές. Ο στρατός έχει αναλάβει να σταματήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να σκοπεύει να στραφεί κατά των διαδηλωτών. "Τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα. Θα επιτρέψουμε τις διαδηλώσεις. Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους. Ακούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις πλευρές. Δεν είμαστε εδώ για να σταματήσουμε κανέναν. Αυτοί είναι οι δικοί μας άνθρωποι", υπογράμμισε ο ταξίαρχος Ατέφ Σαΐντ από το Σουέζ.

Τι γίνεται με τους ξένους πολίτες

Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα στείλει τρία αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τη μεταφορά των πολιτών της που βρίσκονται στη χώρα προς τη Ρώμη.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση