Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Που βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα

Εμπιστευτικά  έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών δείχνουν που βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα. Κοιτάσματα που πλέον μπορούν να αξιοποιηθούν και να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή τροχιά στην περιοχή και στη χώρα.

Στους εμπιστευτικούς χάρτες που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό «Φάκελοι» της εφημερίδας «Έθνος», προκύπτει ότι στον Πατραϊκό Κόλπο και στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή μέχρι τα νησιά του Ιονίου, υπάρχουν πλούσια αποθέματα πετρελαίου που υπολογίζονται από τους ειδικούς σε 200.000.000 βαρέλια. Επίσης, αποκαλύπτεται και δεύτερο μικρότερο κοίτασμα στο Κατάκολο, επίσης αξιποιήσιμο.
Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων, αυτή η περίοδος είναι η ιδανικότερη για να ξαναξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης του πετρελαίου στην Ελλάδα.
Και αυτό για δυο λόγους: Από τη μία η τεχνολογία και η τεχνογνωσία επιτρέπει πλέον γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη και από την άλλη οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται ανοδικά, επομένως το κόστος μπορεί να καλυφθεί.
Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δώσει «πράσινο φως» για το άνοιγμα των διαδικασιών, με σχετικό νομοθέτημα που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Η ελληνική κυβέρνηση με βάση επιστημονικές έρευνες που έχει στα χέρια της, γνωρίζει πως υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθάκων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην Ήπειρο αλλά και στο Λιβυκό Πέλαγος. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις κοιτασμάτων στη Λεκάνη του Ηροδότου, που φτάνει νότια μέχρι την Αφρική και ανατολικά έως το Καστελόριζο.
Εάν τα κοιτάσματα αυτά αξιοποιηθούν, τότε μπορούν να καλυφθούν από το 1/5 ως το 1/3 των πετρελαϊκών αναγκών της χώρας, εξασφαλίζοντας έσοδα γύρω στο 1 με 1,5 εκατ. Δολαρίων ημερησίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση