Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ο Αβραμόπουλος μπορεί να ενώσει την κεντροδεξιά


Μου κάνει εντύπωση από που αντλεί η κυρία Μπακογιάννη την επιθετικότητα, από τη στιγμή που τη συνοδεύουν τόσα πολλά
Οι Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν λόγο να επιθυμούν εκλογές πριν από τις 4 Απριλίου για να ελέγξουν τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες
Ο Καραμανλής μπορεί να παίξει ενδεχομένως τον ρόλο που έπαιξε τελευταία ο Γκμοχ στον Παναθηναϊκό.
Η κ. Μπακογιάννη πάει να πάρει δάνεια από ένα άλλο κόμμα. Όσοι το προσπάθησαν απέτυχαν.
Το ενδεχόμενο της επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό προσκήνιο αφήνει ανοικτό μιλώντας στο «Θέμα» ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο ίδιος δεν αποκλείει το σενάριο της συνεργασίας με την Ν.Δ., ενώ πλέκει
το εγκώμιο του αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, υποστηρίζοντας ότι ως διπλωμάτης, μπορεί να παίξει ρόλο για την επανένωση της κεντροδεξιάς.
Κύριε πρόεδρε εκτιμάτε ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι τρίμηνο ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής;
Μέχρι τώρα ο κ. Παπανδρέου φοβόταν την ρευστότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, εξ ου και ο εκβιασμός με τις εκλογές πριν από ένα μήνα. Τώρα δείχνει να φοβάται και το Υπουργικό συμβούλιο. Και φτιάχνει ένα επιτελικό γραφείο τύπου "Λευκού Οίκου". Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει πως αυτό το 3μηνο είναι δυσκολότερο από κάθε άλλο διάστημα που διέλευσε από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι μεταξύ της 3ης και 4ης δόσης που διανύουμε θα κληθεί να πάρει σοβαρότατες αποφάσεις, μη αποκλειομένων και των εκλογών.
Το γεγονός ότι υπάρχει το πλεονέκτημα της λίστας θεωρείτε ότι είναι ένα επιπλέον στοιχείο που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών μέχρι τις 4 Απριλίου;
Βεβαίως. Και οι δύο μεγάλοι αρχηγοί το θέλουν αυτό. Ο κ. Σαμαράς για να ελέγξει την κοινοβουλευτική ομάδα που γνωρίζει ότι ακόμα δεν έχει την εκτίμηση όλων αλλά την ανοχή, αλλά και ο κ. Παπανδρέου για να μπορέσει να κλωνοποιήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα, ούτως ή άλλως κλωνοποιημένο είναι. Εμείς είμαστε μια γροθιά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα ίσως έχουν προβλήματα κόμματα που προσπαθούν να επιβιώσουν.
Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας σε περίπτωση που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν επιτευχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το πρώτο κόμμα, το εξετάζετε;
Το θέμα είναι με τι άξονα θα πας και με ποια πολιτική συνταγή. Αυτά τα οποία υπηρετεί ο κ. Παπανδρέου εμείς δεν μπορούμε να έχουμε καμία συστοιχία. Λυπάμαι αλλά τα πράγματα τα έχει περιπλέξει ο κ. Παπανδρέου.
Με τον κ. Σαμαρά θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
Ο κ. Σαμαράς υπηρετεί ένα όμορο χώρο. Φοβάμαι ότι πρέπει να ξεπεράσει κάποιες βιωματικές καταστάσεις και κάποιους δυσκολοσυννενοήσιμους ανθρώπους που έχει στο στενό του περιβάλλον που προκαλούν ακόμα και την ίδια του την κοινοβουλευτική ομάδα.
Άρα αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που ξεπεράσει αυτές τις καταστάσεις να υπάρξει σύμπλευση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς.
Όσο ο Αντώνης ήταν εκτός ΝΔ, εγώ προσπαθούσα να τον βάλω στην ΝΔ. Από τη στιγμή που ο Αντώνης έγινε αρχηγός δείχνει ένα πρόσωπο που με έχει κρυώσει.
Αλήθεια επιμένετε στην άποψη ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα μπορούσε να παίξει ευρύτερο ρόλο;
Ο κ. Αβραμόπουλος αποτελεί μια εγγύηση για την ΝΔ. Η διαφορά με τον κ. Σαμαρά είναι ότι ο μεν κ. Σαμαράς έχει ένα ζουμ και βλέπει με στενότερο φακό τα πράγματα, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος έχει ευρυγώνιο και βλέπει πλατύτερα.
Δηλαδή θα μπορούσε να παίξει ρόλο και στην ανασύνταξη της κεντροδεξιάς;
Ο κ. Αβραμόπουλος ως διπλωμάτης καριέρας μπορεί και κρατάει διαύλους επικοινωνίας με όλο τον κόσμο. Μπορείς να μιλάς, να συντρώς μαζί του, να ανταλλάσσεις απόψεις μαζί του, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτό ότι αποβάλλει την κομματική του ετικέτα.
Μπαίνοντας στο γραφείο σας άκουσα να σας λέει "χρόνια πολλά" ο κ. Κιλτίδης ο οποίος έχει συνταχθεί με την κ. Μπακογιάννη. Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που φλερτάρουν την κ. Μπακογιάννη και που πλέον συνομιλούν τακτικά μαζί σας, βλέποντας ότι το κόμμα της πρώην Υπουργού δεν έχει τα προσδοκώμενα ποσοστά;
Δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνουν και αν αυτή η σκέψη μπαίνει στο μυαλό τους, το θεωρώ βέβαια ταπεινό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά με όλα σχεδόν τα παιδιά που κατά καιρούς έχει ακουστεί το όνομά τους να συνδέεται με την κ. Μπακογιάννη, έχω συχνά συζητήσεις. Μερικοί μάλιστα εξ' αυτών είναι και φίλοι μου. Πέραν αυτού ουδέν.
Αλήθεια πως σχολιάζετε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος" σχετικά με τα όσα δημοσίευσε το Wikileaks, και αφορούν την κυρία Μπακογιάννη;
Εγώ θέλω να δώσω μια συμβουλή στην κ. Μπακογιάννη. "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί". Και η κ. Μπακογιάννη έχει φτάσει πολλές φορές από τις πράξεις της με την θηλιά στην καρωτίδα. Μου κάνει εντύπωση από που αντλεί την επιθετικότητα, από τη στιγμή που τη συνοδεύουν τόσα πολλά. Μου φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση που προσπαθεί με κινήσεις και ενέργειες σε υπερθετικό βαθμό να βγει απ' αυτή.
Επειδή έχετε ακολουθήσει τη διαδρομή ενός μικρού κόμματος το οποίο έδωσε την μάχη, για να μπει στη Βουλή. Θέλω να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη, κινείται σε ανάλογη τροχιά, μ' αυτήν του ΛΑ.Ο.Σ.;
Καταθέτω με παρρησία πως εγώ ξεκίνησα από το υπόγειο, ισόγειο και ανεβαίνω ορόφους. Η κ. Μπακογιάννη γεννήθηκε στο ρετιρέ. Δεν δούλεψε από κάτω. Εγώ γέννησα δικούς μου βουλευτές. Πριν από 3 χρόνια, όλα αυτά τα παιδιά που συγκροτούν την δυναμικότερη ομάδα, δεν περίμενε κανείς να είναι στη Βουλή. Η κ. Μπακογιάννη πάει να πάρει δάνεια από ένα άλλο κόμμα. Είναι λάθος. Όσοι το προσπάθησαν απέτυχαν. Εγώ το μελέτησα αυτό και γι' αυτό ξεκίνησα μόνος μου. Προσπάθησε να το κάνει ο Στεφανόπουλος με πολύ γνωστότερους βουλευτές απ' αυτούς της κ. Μπακογιάννη και απέτυχε. Πήγε να το κάνει ο κ. Σαμαράς με πρωταγωνιστές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και απέτυχε. Αυτές οι συνταγές δεν πετυχαίνουν ποτέ. Το θέμα είναι να μπορέσεις να γεννήσεις κάτι εξ' αρχής και να το σχηματοποιήσεις. Η κ. Μπακογιάννη ακολούθησε τον λάθος δρόμο.
Ξεκινήσατε καμπάνια ως κόμμα προτρέποντας τους πολίτες να αγοράζουν Ελληνικά προϊόντα. Σε τι στοχεύει η συγκεκριμένη κίνηση;
Κατ' αρχήν πρέπει οι Έλληνες να ψωνίζουν Ελληνικά. Για να μένουν μέσα τα χρήματα. Έχουμε μια διαφορά ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών περίπου 9 δισ. ευρώ. Ελληνικά προϊόντα για να ζήσει το μαγαζί ή η βιοτεχνία που δουλεύει το παιδί του ή το παιδί του αδελφού του. Θα κάνουμε καμπάνια γι' αυτό για να το αφομοιώσει ο λαός. Το συζήτησα έντονα με τον πρωθυπουργό και άκουσα τώρα τελευταία κάτι να ψελλίζει ο Καχριμάκης - ο γραμματέα του κόμματος-.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει πτώχευση το βλέπετε ορατό;
Όχι, γιατί υπάρχουν και τα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από το χάρτη. Δεν εξυπηρετεί κανένα άξονα. Ούτε τη Δύση, ούτε τη Ρωσία, ούτε την Κίνα.
Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό προσκήνιο;
Στην πολιτική ποτέ να μην λες "ποτέ". Μπορεί να παίξει ενδεχομένως τον ρόλο που έπαιξε τελευταία ο Γκμοχ στον Παναθηναϊκό.

Δημοσιεύθηκε στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση