Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σκεφτήκατε ποτέ γιατί ένα CD χωράει 74 λεπτά ακριβώς?

Όταν το νέο αυτό μέσο πρώτο εμφανίστηκε το 1980, υπήρχε η απορία του γιατί είχε διάρκεια 74 λεπτά. Γιατί όχι 60 λεπτά, ή 70 λεπτά? Από ότι φαίνεται ήταν όλα “σφάλμα” ενός ανθρώπου που δεν άκουγε καλά.
Έχετε ακούσει όλοι για τον κ. Herr Ludwig van Beethoven? Αυτός ήταν λοιπόν ο άντρας που δεν άκουγε καλά (έχει καταγραφεί ότι προς το τέλος

της ζωής του ήταν σχεδόν κουφός, παρόλα αυτά συνέθετε κανονικά…). Αυτός και η τελευταία σύνθεσή του η ενάτη του Beethoven (The Symphony no.9 in D minor, Op.125), η τελευταία και μεγαλύτερη δουλειά του. 

Αλλά γιατί ακριβώς κατέληξε το CD να έχει διάρκεια 74 λεπτά? Η ιστορία έχει ως εξής. Υπεύθυνος ήταν εν μέρη ο Norio Ohga ο οποίος ενώ ήταν τραγουδιστής της όπερας, όταν άκουσε τον ήχο από ένα μαγνητόφωνο της Sony τους πρότεινε κάποια πράγματα σχετικά με τον ήχο (μιας και ο ήχος ήταν το πάθος του), η Sony τον προσέλαβε τότε και μετά από κάποια χρόνια ο εν λόγο κύριος έφτασε να είναι ο πρόεδρος της Sony… 

Τότε λοιπόν το ’80, η Sony και η Philips δεν μπορούσαν να τα καταλήξουν σε ένα και μοναδικό φορμάτ του καινούργιου αυτού συστήματος. Η Philips ήθελε το δισκάκι του CD να είναι 11.5 εκατοστά, η Sony ήθελε 10 εκατοστά και ούτω καθεξής. Τότε λοιπόν ο παραπάνω κύριος ο Norio Ohga έδωσε τη λύση λέγοντας ότι το νέο σύστημα δεν είναι δυνατόν να μην χωράει το μεγαλούργημα της κλασσικής μουσικής την ενάτη του Beethoven! 

Και μαντέψτε πόσο κρατούσε. 74 λεπτά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση