Κωδικός “τόκος 3,5% και εξόφληση το 2024”!
Στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στην πιο κρίσιμη ίσως συνεδρίαση του Eurogroup μετά την υπογραφή του Μνημονίου, μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η Ελλάδα έχει μεγάλες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων με τα οποία την δανείζουν η Τρόικα και οι αγορές. Ωστόσο το παζάρι για τις διευκολύνσεις αυτές είναι δύσκολο και ίσως ζητηθούν για ανταλλάγματα και νέες θυσίες.
Πρώτο στην ατζέντα βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης (EFSF). Παρά τη συμφωνία που υπήρξε τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής, τώρα έφτασε η συζήτηση στο "πόσα θα δώσουμε" με βάση το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο (και όχι μόνο) για γενναία οικονομική ενίσχυση του Ταμείου.
Το θέμα προκαλεί τριβές μεταξύ Κομισιόν-Γερμανίας αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας. Η Άγκελα Μέρκελ που κινεί την "μπαγκέτα" στις εξελίξεις αυτές, μοιάζει να ευνοεί πλέον (παρά τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις και παλινωδίες) μια συνολική λύση-"πακέτο", για να βάλει ένα τέλος στο σκηνικό αβεβαιότητας και μιζέριας που έχει στηθεί στις αγορές και θέτει σε κίνδυνο το ευρώ.
Η ίδια η καγκελάριος τόνισε πως χρειάζεται "μία πλήρης στρατηγική, με στενότερη οικονομική συνεργασία. Δεν μπορούμε απλά να βάζουμε ένα συγκεκριμένο ζήτημα κάθε μέρα"!....
Έτσι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών βάζουν πλέον όλα τα μέτρα στο τραπέζι. Και εάν ακόμα δεν έρθουν τώρα σε συμφωνία, θα έχουν άλλες δυο βδομάδες για να το επιδιώξουν, και να καταλήξουν στις λεπτομέρειες μέχρι την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης, όπου θα ληφθούν και οι μεγάλες αποφάσεις.
Το ευρύ αυτό σχέδιο αντίδρασης της Ευρώπης στηρίζεται σε 3 άξονες:
(α) Ενίσχυση με τεράστια κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης χωρών με πρόβλημα όπως η Ελλάδα,
(β) Αναπτυξιακά ευρωομόλογα
(γ) project Bonds για μεγάλα έργα (σε υποδομές, ναυτιλία, έρευνα κλπ), και σκληρή πειθαρχία με ενιαίους και αυστηρούς κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο το αντάλλαγμα για τις διευκολύνσεις θα είναι βαρύ σε θυσίες, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις για τα μέτρα που σχεδιάζονται ειδικά για την Ελλάδα, όπως του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών που με δηλώσεις του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ χαρακτηρίζει "μοιραίο λάθος"
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ελληνική πλευρά προσδοκά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Τρόικα σε έως και κατά 11 χρόνια αλλά και μείωση του επιτοκίου που πληρώνει η χώρα μας από το 5,2% σε περίπου 3 ως 3,5%.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι λύσεις που προτείνονται και οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα συντελούν στο να αναβάλουν τις δύσκολες πολιτικές. Αντιθέτως, στο Eurogroup θα τεθεί και το θέμα των ενιαίων και αυστηρών όρων οικονομικής διακυβέρνησης στα κράτη-μέλη, που μεταφράζεται σε μακρά πολιτική λιτότητας για όλους.
Πρώτη προτεραιότητα πάντως τώρα είναι για το υπουργείο Οικονομικών, να μειωθεί το κόστος των δανείων της Τρόικα, για να διαλύσει τις ανησυχίες των αγορών καθώς ετοιμάζεται να βγει την Τρίτη και πάλι για δανεικά, με τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, στον απόηχο της υποβάθμισης της χώρας από τον Οίκο Fitch.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου