Ο κύβος φαίνεται να έχει ριφθεί, αν και απομένουν πέντε κρίσιμες ημέρες διαβουλεύσεων, αλλά και παζαριών, προκειμένου να υπάρξει ένα «αξιοπρεπές και τεκμηριωμένο» πόρισμα, κατά τη
διατύπωση του προέδρου της Εξεταστικής κ. Σήφη Βαλυράκη, για την υπόθεση Siemens. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνέλθουν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη σε μία τελευταία συνεδρίαση, όπου και θα οριστικοποιηθούν τα ονόματα, τα οποία θα «υποδεικνύονται» για τις πολιτικές τους ευθύνες στη διαχρονική υπόθεση που ονομάστηκε «σκάνδαλο Siemens», αλλά φαίνεται ότι η πλάστιγγα γέρνει στην υπόδειξη περίπου δέκα ονομάτων πρώην υπουργών και από τα δύο κόμματα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι έχουν επέλθει παραγραφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκυρότητα και πληρότητα των οποίων θα δοκιμαστεί στο εναπομένον πενθήμερο διεργασιών, από την τελευταία συνεδρίαση των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «βγήκαν» πέντε πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και τέσσερις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους θα σημειώνεται ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης μέσω προκαταρκτικής επιτροπής. Τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν από το ΠΑΣΟΚ των κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου, Νίκου Χριστοδουλάκη και Αναστάσιου Μαντέλη. Από δε τη Ν.Δ. των Μιχάλη Λιάπη, Γιώργου Βουλγαράκη, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Προκόπη Παυλόπουλου και Γιώργου Αλογοσκούφη...
Δεν σημαίνει ότι αυτά δεν θα αλλάξουν. Ηταν μία πρόταση του κ. Σ. Βαλυράκη, σύμφωνα με βουλευτές που παρέστησαν στη συνεδρίαση.
Ποια η λογική των ονομάτων; Κεφάλαιο πρώτο, οι προγραμματικές συμβάσεις Siemens με ΟΤΕ και ΟΣΕ και οι πρωταγωνιστές τους (Παπαντωνίου, Μαντέλης). Κεφάλαιο ΟΣΕ-Ναυπηγεία, εμπλεκόμενοι οι κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και Νίκος Χριστοδουλάκης, στη λογική ότι τον τελευταίο τον «έκαψε» ο κ. Χρ. Βερελής για τη μη ακύρωση σύμβασης κοινοπραξίας (Τemoensa). Η καινοφανής θέση –που πάντως προσκρούει στη λογική– ότι για το «άχρηστο» C4I ευθύνονται αυτοί που το παρέλαβαν και όχι αυτοί που το συμφώνησαν, οδηγεί στα ονόματα των κ. Γ. Βουλγαράκη, Χρ. Μαρκογιαννάκη και Π. Παυλόπουλου, ενώ υπήρξε προβληματισμός και για τον κ. Β. Πολύδωρα. Η λογική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι στη σταδιακή παραλαβή υπήρχαν σταδιακές αποταμιεύσεις (και μίζες;). Αγνωστο με ποια λογική προτείνεται ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά μάλλον γιατί δεν ακύρωσε και ο ίδιος τη σύμβαση με την Temoensa.
Ν.Δ.: Οχι σε προκαταρκτικήΗ Ν.Δ. δεν θα προτείνει σε καμία περίπτωση προκαταρκτική επιτροπή, κρίνοντας ότι δεν δικαιούται να το πράξει η Βουλή για όσα συνέβησαν πριν από το 2007. Πολιτικές ευθύνες, όμως, θα αποδώσει σε όλο το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» μηδέ του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη εξαιρουμένου, επί ημερών του οποίου παραιτήθηκε βλέποντας «πού πήγαινε το πράγμα» ο κ. Χ. Καστανίδης εν μέσω καταγγελιών, για να τον διαδεχθεί ο Αν. Μαντέλης, οπότε και υπογράφηκαν οι συμβάσεις του ΟΤΕ. Από εκεί και πέρα θα αποδίδονται ευθύνες και στον κ. Βερελή για την τριπλή σύμπραξη (Τσοχατζόπουλος-Χριστοδουλάκης-Βερελής) στην υπόθεση της HDV και των Ναυπηγείων, αλλά και όλο το σύστημα που παρήγγειλε και κληροδότησε στη διάδοχο κατάσταση το C4I. Για τους ημετέρους δεν αποκλείεται να θέσει η Ν.Δ. ερωτήματα για τους Γ. Βουλγαράκη και Χρ. Μαρκογιαννάκη.
Στο πόρισμα της πλειοψηφίας, η δωροδοκία θα αναφέρεται ότι δεν αποδείχθηκε, αλλά οι ενδείξεις θα είναι για απιστία και ενδεχομένως παράβαση καθήκοντος. Τι θα γίνει όμως αν προκύψει ενδιαμέσως απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα στέλνει στο αρχείο το Βατοπέδι λόγω παραγραφής με την επισήμανση ότι δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί προανακριτικά η Βουλή; Φιάσκο!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου