Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

30 χρονια μετα θυρα 7


Θα είναι πάλι όλοι εκεί. Στις 12:30 το μεσημέρι θα τελεστεί το μνημόσυνο για τα 21 αδικοχαμένα παλικάρια της Θύρας 7 που πλήρωσαν την αγάπη τους για τον Θρύλο με τη ζωή τους.

Ακόμα και 30 χρόνια μετά μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Η αποφράδα αυτή μέρα της 8ης Φεβρουαρίου του 1981 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων. Όλων αυτών που ακόμα αναρωτιούνται πως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, μία γιορτή, εξελίχθηκε σε τραγωδία.




Ήταν ημέρα Κυριακή. Ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε την ΑΕΚ στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Το Φαληρικό στάδιο ήταν γεμάτο και φυσικά η Θύρα 7 ήταν όπως πάντα η ψυχή του Θρύλου. Ο αγώνας ξεκίνησε και εξελίχθηκε σε γιορτή. Ένα 6-0 δεν ήταν και λίγο…

Μέχρι που…

Στο 88ο λεπτό κάποιοι αποφάσισαν να βγουν από το γήπεδο για να αποθεώσουν τους παίκτες, να πανηγυρίσουν με την ψυχή τους τη μεγάλη νίκη. 16:58. Ο κόσμος ξεκίνησε να αποχωρεί. Εκατοντάδες άτομα προσπαθούσαν να βγουν από το γήπεδο… Το τουρνικέ όμως ήταν κλειστό. Τα νερά της τουαλέτας που έτρεχαν στα σκαλιά τα έκαναν ακόμα πιο επικίνδυνα. Ένα στραβοπάτημα ήταν αρκετό για να γραφτεί η μεγαλύτερη τραγωδία…

Κάποιος γλίστρησε έπεσε στα σκαλιά. Το ίδιο και ο πίσω του. Και ακολούθησαν κι άλλοι. Πολλοί. Ένα ανθρώπινο μπουλούκι είχε μαζευτεί σε ένα πολύ μικρό χώρο. Το οξυγόνο τελείωνε και ήδη το αίμα κυλούσε από τα σκαλιά. Κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει την τραγωδία που απλωνόταν στον ουρανό του Φαλήρου. Ο Θάνατος είχε κάνει την εμφάνιση του. Άδικα. Πολύ άδικα.

Κάποιοι αστυνομικοί κατάφεραν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και αρκετός κόσμος κατάφερε να απεγκλωβιστεί. Όμως το κακό είχε ήδη γίνει. Ο αγώνας αναπόφευκτα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Στις 20:50 τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική, ενώ παράλληλα, σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους. Λίγο μετά τις 22:00 ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 21 αδικοχαμένων αδερφών μας.



Τα αδέρφια μας που πάντα θα είναι μαζί μας και θα δίνουν από εκεί ψηλά την ώθηση στον Θρύλο. Σήμερα στις 12:30 για ακόμα μία φορά τα ονόματα τους θα ακουστούν στον φαληρικό ουρανό. Και θα είναι όλοι εκεί. Όπως κάθε χρόνο.

Δημήτρης Αδαμόπουλος (41 ετών, εκδότης, Αθήνα)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών, μαθητής, Κερατσίνι, φίλος της ΑΕΚ)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών, μαρμαράς, Αμφιάλη)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μαρούσι)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών, μαθητής Λυκείου, Καμίνια)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών, Σάμος)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών, βιβλιοδέτης, Χαϊδάρι)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών, σπουδαστής, Πετράλωνα)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών, Μαθητής, Χαλάνδρι)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Δάφνη)
Βασίλης Μαχάς (20 ετών, αρτοποιός, Αθήνα)
Κώστας Μπίλλας (28 ετών, εργάτης, Άγιοι Ανάργυροι)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών, σπουδαστής, Αιγάλεω)
Αναστάσιος Πιτσώλης (30 ετών, "έφυγε" τρεις μήνες μετά, μετά από μεγάλη μάχη)
Ευστράτιος Λούπος (20 ετών, οικοδόμος, Μυτιλήνη, "έφυγε" ένα μήνα μετά)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών, μαθητής, Αθήνα)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών. Ηλεκτρονικός, Ελευσίνα)
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών, μαθητής, Φάληρο)
Νίκος Φίλος (19 ετών, υδραυλικός, Ηλιούπολη)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών, εκτελωνιστής, Γαλάτσι)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών, οικονομολόγος, Άνω Ηλιούπολη).



Πηγή:Gavros



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση