Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Νέος «στόλος ελπίδας» για τη Γάζα


Ισπανοί ακτιβιστές ετοιμάζουν τον δεύτερο «Στολίσκος της Ελευθερίας», πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, θα αποπλεύσει τον ερχόμενο Μάιο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα από τη Μαδρίτη οι οργανωτές του εγχειρήματος.


«Θα αναχωρήσουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου», είπε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Μανουέλ Ταπιάλ, ο συντονιστής της πρωτοβουλίας αυτής στην Ισπανία, χωρίς να διευκρινίσει όμως ούτε την ακριβή ημερομηνία, ούτε τα λιμάνια απόπλου.

Ο νέος στολίσκος θα αποτελείται από 7-15 πλοία στα οποία θα επιβαίνουν εθελοντές από 25 χώρες, ανέφεραν οι οργανωτές. Θα μεταφέρει κυρίως οικοδομικά υλικά, μηχανήματα αφαλάτωσης για την παραγωγή πόσιμου νερού και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα πλοία προβλέπεται να φτάσουν στη Γάζα στα τέλη Μαΐου, ένα χρόνο μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον του πρώτου στολίσκου, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου, Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν επέμβαση στον πρώτο στολίσκο σκοτώνοντας εννέα Τούρκους και προκαλώντας ένα κύμα διεθνούς κατακραυγής. 
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει συστήσει μια επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα. 
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι στρατιώτες έκαναν χρήση των όπλων τους αφού προηγουμένως δέχτηκαν επίθεση από φίλο - παλαιστίνιους ακτιβιστές. Η επιτροπή έρευνας που σύστησε το Ισραήλ συμπέρανε εξάλλου ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας και η επιχείρηση των Ισραηλινών στρατιωτών είναι ενέργειες «σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο». Αντιθέτως, η έκθεση της τουρκικής επιτροπής έρευνας κατηγορεί το Ισραήλ ότι έκανε «υπερβολική» και «δυσανάλογη» χρήση βίας.

«Ο αποκλεισμός της Γάζας «είναι έγκλημα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό. Και αν δεν τα καταφέρουμε, θα δοκιμάσουμε ξανά», είπε η Ιταλίδα Μαρία Ελένα Ντέλια, εκ των οργανωτών του εγχειρήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση