Στο δρόμο για την πολιτική επιβίωση, υπό μια έννοια σχεδόν τα πάντα είναι θεμιτά. Ακόμη και το να ξεριζώνει ένας μεγάλος πολιτικός φορέας από την καρδιά του, ένα πρόσωπο που ηγήθηκε και κυβέρνησε.
Όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη. Φυσικά, το διαζύγιο ανάμεσα στην ηγεσία
του Γιώργου Παπανδρέου και τον άνθρωπο που του έδωσε το θαμπό δαχτυλίδι, χρονολογείται από τη μάχη της διαδοχής του 2007, και λίγο αργότερα, όταν ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ διέβη τον Ρουβίκωνα, και διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό. Η μη συμμετοχή του Κώστα Σημίτη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα.Παρά το παραπάνω διαμορφωμένο σκηνικό, ο Κώστας Σημίτης παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη για το ΠΑΣΟΚ. Το ρεύμα του «εκσυγχρονισμού», το οποίο εξέφρασε ο ίδιος, διατηρεί τις εσωκομματικές δυνάμεις του, κυρίως όμως απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Επιπροσθέτως, ο Κώστας Σημίτης έχει πιστωθεί ιστορικά με την προσέλκυση ψηφοφόρων που δεν ανήκαν στον παραδοσιακό χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά είχαν κεντροδεξιά προέλευση. Εκλογικές εφεδρείες, που όταν χάθηκαν το 2004, έδωσαν στον Κώστα Καραμανλή την εξουσία, και τον διατήρησαν εκεί και μετά την εκλογική μάχη του 2007.
Το «κεφάλαιο Σημίτης» παραμένει για το ΠΑΣΟΚ μια… διαρκής εκκρεμότητα. Αρκεί ωστόσο μια απλή ανάγνωση του πορίσματος της πλειοψηφίας, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, για το σκάνδαλο της Siemens, για να κατανοήσει κανείς ότι η Ιπποκράτους επιχειρεί να κόψει «δια βίου» τους δεσμούς της με το σύστημα Σημίτη. Και ο Γιάννος Παπαντωνίου, και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, και ο Τάσος Μαντέλης, και ο Χρήστος Βερελής.
Όλοι τους υπήρξαν στα χρόνια της παντοδυναμίας Σημίτη, θεματοφύλακες του «εκσυγχρονισμού». Οι δυο πρώτοι μάλιστα, Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκης, είχαν φιλοδοξίες να διαδεχθούν τον πρώην πρωθυπουργό, και να εμφανιστούν ως οι πολιτικοί κληρονόμοι του.
Αν στο παραπάνω πόρισμα προσθέσει κανείς και εκείνο της Νέας Δημοκρατίας, που αναφέρεται ονομαστικά σε ευθύνες του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Μαλέσιου, τότε το παζλ συμπληρώνεται:Στο σκαμνί για το σκάνδαλο της «Siemens» κάθεται (κυρίως) ο «εκσυχρονισμός».
Με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα». Τόσο για την Ελλάδα συνολικά, όσο και για το ΠΑΣΟΚ ειδικότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου