Το γνωστό και λαοφιλές κλαμπ Barcelona FC ιδρύθηκε το 1899 από έναν Ελβετό επιχειρηματία, τονHans (ή Joan, κατά το πιο μεσογειακό) Gamper. Όλα ξεκίνησαν από ένα διαφημιστικό που δημοσίευσε ο ίδιος σε εφημερίδα της καταλανικής πρωτεύουσας, σχετικά με τη δημιουργία νέας ποδοσφαιρικής ομάδας. Φυσικά, δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί πόσο μακριά αυτή η υπόθεση θα έφτανε...
Η ομάδα ξεκίνησε, έχοντας για δυναμικό της τα τοπικά ταλέντα. Μαζί, η Ιστορία ξεκίνησε κι εκείνη, να γράφει τις στιγμές της –κάποιες από τις οποίες είναι ταυτισμένες με τις πιο σπουδαίες και μεγαλειώδεις γραφίδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Κι όμως, τα πρώτα χρόνια δεν προμήνυαν κάτι το μεγάλο. Το 1908, το κλαμπ κινδύνευσε να κλείσει και προκειμένου να το σώσει, ο Gamper έγινε πρόεδρός του. Ένα χρόνο αργότερα, κατάφερε κι απέκτησε για λογαριασμό του κλαμπ, ιδιόκτητο γήπεδο –μιας και μέχρι τότε η ομάδα αγωνιζόταν δια φιλοξενίας σε διάφορα γήπεδα. Το CarrerIndustria, χωρητικότητας 6.000 θέσεων, εγκαινιάστηκε στις 14 Μαρτίου 1909 και αποτέλεσε βασικό παράγοντα συσπείρωσης οπαδών, παιχτών και μάνατζερ –γεγονός που βοήθησε το σύλλογο να επανακάμψει δυναμικά. Το γήπεδο βρισκόταν μέσα στην πόλη, στην περιοχή Eixample (όπου βρίσκεται και η ξακουστή εκκλησία της Sagrada Familia), και η κατασκευή του ευθύνεται για το -πειραχτικό για τους αντιπάλους- προσωνύμιο των οπαδών της Μπαρσελόνα.
Είναι οι Els Culers, στην καταλανική γραφή, οι ορκισμένοι αντίπαλοι των Piriquitos της αιώνιας Εσπανιόλ, οι οποίοι -στα χρόνια του Carrer Industria- όταν παρακολουθούσαν αγώνα της αγαπημένης ομάδας τους, ήταν μερικώς ορατοί από περαστικούς στο δρόμο –μερικώς, μιας και ήταν ορατή μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή των γλουτών... Culés (ή culers) στα καταλανικά σημαίνει «κώλοι» και η νοηματική σύνδεση γίνεται προφανής. Το δε παρατσούκλι αυτό, κρατάει μέχρι σήμερα.
Οι καταλανικοί "κώλοι" όπως γίνονταν ορατοί από το δρόμο.
Όσο όμως πλήθαιναν οι φίλοι του βαρκελωνίτικου κλαμπ, η ανάγκη για μεγαλύτερο γήπεδο γινόταν επιτακτική. Ακολουθώντας ένα μακρόπνοο σχεδιασμό, ο Gamper οραματίστηκε την κατασκευή εκ του μηδενός ενός νέου γηπέδου, και πράγματι, το 1922, η ομάδα μετακόμισε στο Les Corts, χωρητικότητας 20.000 θέσεων. Ο πρώτος αγώνας που φιλοξένησε ήταν αυτός μετξύ της Μπαρσελόνα και της Σεντ Μίρεν. Το Μάϊο του 1923 φιλοξένησε για πρώτη φορά τον τελικό του Copa del Rey, μεταξύ της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της καταλανικής Εουρόπα, ενώ το Δεκέμβρη του 1924 υποδέχτηκε την πρώτη διεθνή αναμέτρηση, ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ισπανίας και της Αυστρίας. Στις 24 Ιουνίου του 1925, σε αγώνα της Μπαρσελόνα, οι «κώλοι» οπαδοί της γιουχάρισαν τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας, ενώ μετά χειροκρότησαν το God save the King, το οποίο παιάνιζε η φιλαρμονική του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. Το καθεστώς του δικτάτορα Miguel Primo de Rivera κατηγόρησε τον Gamper για προώθηση του καταλανικού εθνικισμού και το Les Cortsσφραγίστηκε για έξι μήνες, ενώ ο Gamper εκδιώχθηκε από τη χώρα. Στις επόμενες τρεις δεκαετίες της ιστορίας του, το στάδιο Camp de Les Corts γνώρισε δόξες, μα και συνεχείς επεκτάσεις –φτάνοντας μέχρι τις 60.000 θέσεις.
Οι φίλοι του συλλόγου, όμως, επεκτείνονταν με μεγαλύτερο ρυθμό και το Les Corts φαινόταν πλέον πολύ μικρό για να τους χωρέσει. Στις 28 Μαρτίου του 1954, ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου γηπέδου, το οποίο παρ’ότι επίσημα ονομάστηκε Estadi del FC Barcelona, έμεινε γνωστό ως «Νέο Γήπεδο», κοινώς: Camp Nou. Εγκαινιάστηκε τρία χρόνια αργότερα, κατά την γιορτή του πολιούχου της πόλης, και έκτοτε αποτελεί το θρυλικό άντρο του καταλανικού συλλόγου. Μέχρι το 2000, που τα μέλη του συλλόγου ψήφισαν να επισημοποιηθεί η δημοφιλής ονομασία του, αλλά και μέχρι σήμερα, το Camp Nou γνώρισε ακόμα μεγαλύτερες δόξες, φιλοξένησε στο χορτάρι του και στα αποδυτήριά του τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος, ενώ αποτυπώθηκαν πάνω του μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες των ποδοσφαιρικών συγκινήσεων. Η σημερινή χωρητικότητα των 99.354 θέσεων το κατατάσσει ως το μεγαλύτερο στάδιο της Ευρώπης, ενώ παγκοσμίως βρίσκεται στη 14η θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου