Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Υπό πίεση η ισπανική κυβέρνηση

Σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει η ισπανική κυβέρνηση μετά τις κατηγορίες σε βάρος της ότι βοήθησε τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, δίνοντας πληροφορίες για επικείμενες συλλήψεις συνεργατών της, την ίδια περίοδο που διαπραγματευόταν μαζί της, το 2006....
μεταχειρισμενοι server, workstation, φορτιστες laptop

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα θα κληθεί εντός της εβδομάδας να δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για την αποκαλούμενη υπόθεση Φαϊσάν.

Φαϊσάν ονομαζόταν ένα βασκικό μπαρ όπου τον Μάιο του 2006 μπήκε ένας άγνωστος άνδρας που πιθανολογείται ότι ήταν αστυνομικός. Ο άνδρας πληροφόρησε τον ιδιοκτήτη του μπαρ ότι επίκειτο η σύλληψη του ίδιου και ενός άλλου συνεργάτη της ΕΤΑ. Πάντως, ο ιδιοκτήτης του μπαρ και άλλα 12 άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονταν με την ΕΤΑ συνελήφθησαν έξι εβδομάδες αργότερα.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή περιλαμβάνονταν σε αστυνομικά έγγραφα, αλλά και σε κείμενα της ΕΤΑ που διέρρευσαν σε πολλές εφημερίδες.

Την εποχή εκείνη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο προσπαθούσε, με μυστικές συνομιλίες με την ΕΤΑ, να δώσει τέλος στη 40ετή σύγκρουση με τους Βάσκους. Η εφημερίδα Ελ Παΐς γράφει ότι η ΕΤΑ προειδοποιήθηκε για τις συλλήψεις σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ειρηνευτική διαδικασία, η οποία ωστόσο κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2006, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ερευνά την υπόθεση Φαϊσάν και ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ έχει καλέσει για κατάθεση τους τότε διαπραγματευτές της κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές κατηγορούν τη συντηρητική αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση για να επιτεθεί στον Ρουμπαλκάμπα ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχτεί τον Θαπατέρο και να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές του 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση