Τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα διεξαχθούν "εντός των επομένων ωρών" και οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές,
δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.
"Οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα είναι ,φυσικά, συνεπείς ως προς τη στρατιωτική επέμβαση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. Οταν του ζητήθηκε να γίνει σαφέστερος , είπε ότι οι Γάλλοι "θα συμμετάσχουν" στις επιχειρήσεις.
Στο Όσλο, η νορβηγίδα υπουργός Άμυνας Γκρέτε Φαρέμο δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang ότι η Νορβηγία θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.
Χθες, η διεθνής κοινότητα ξεπέρασε το διχασμό της και έλαβε την πολύ σημαντική απόφαση για δημιουργία της λεγόμενης «no-fly zone» (ζώνης απαγόρευσης πτήσεων) πάνω από τη Λιβυή, με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Καντάφι. Κι αυτό διότι μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που θα αναλάβουν να επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα πάρουν εξουσιοδότηση να καταρρίπτουν όσα λιβυκά αεροσκάφη ή ελικόπτερα επιχειρήσουν να απογειωθούν για να πλήξουν τις θέσεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιβύης αναλαμβάνουν η Ιταλία και η Ελλάδα μέσω του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης και των ραντάρ που βρίσκονται στις δύο χώρες. Η Κίνα εξέφρασε πάντως τις "σοβαρές επιφυλάξεις" της για την απόφαση. Η Κίνα δεν χρησιμοποίησε την Πέμπτη, το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά απέσχε, όπως και η Ρωσία. "Είμαστε αντίθετοι στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για μερικά σημεία της απόφασης,", αναφέρει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου σε ανακοίνωσή της, χωρίς να προβαίνει σε διευκρινίσεις γι' αυτές τις επιφυλάξεις.
Τα μέτρα του ΟΗΕ προβλέπουν όχι μόνο την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη, αλλά είναι και μέτρα τα οποία περιορίζουν τη χερσαία εισβολή του Λίβυου ηγέτη, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο εκατοντάδες πολίτες.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του ΟΗΕ, τονίζοντας πως έχει "μια σαφή νομική βάση" για την "προστασία του (λιβυκού) λαού". "Επισημαίνουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για την κατατάσταση του λαού" της Λιβύης, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. "Υιοθετούμε πλήρως την στάση του ΟΗΕ για τερματισμό της βίας και όλων των επιθέσεων εναντίον αμάχων και για την εξεύρεση λύσης στην κρίση", καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα, με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, την απόφαση αυτή του Συμβουλίου πανηγύρισαν χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι, πυροβολώντας στον αέρα, ανάβοντας πυροτεχνήματα και ανεμίζοντας σημαίες από την εποχή της μοναρχίας στη χώρα.
Παράλληλα, διπλωματικοί ακόλουθοι στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters πως οι Η.Π.Α, η Βρετανία και η Γαλλία, υποστηρίζουν πλέον την ιδέα της στρατιωτικής επέμβασης, καθώς και τις αεροπορικές επιδρομές για να προστατεύσουν τους πολίτες της Λιβύης.
Την Πέμπτη, την πρώτη από αέρος επίθεση κατά των εξεγερμένων στη Βεγγάζη εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες και ξένοι δημοσιογράφοι.Μεταξύ των στόχων των βομβαρδισμών βρίσκεται και το αεροδρόμιο στην Μπενίνα, σύμφωνα με απεσταλμένους του BBC στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου