Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Δέκα εκατ. φορές πάνω η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα!

Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σήμερα σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αναγκάζοντας το προσωπικό να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji και η διαχειρίστρια εταιρία Tepco...


Την  ίδια ώρα, απειροελάχιστα ποσοστά ραδιενέργειας που προέρχονται από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα αλλά δεν εμπνέουν καμία απολύτως ανησυχία ανιχνεύθηκαν και στην ελληνική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμοδίων αρχών.

Η Tokyo Electric Power, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου, ανακοίνωσε ότι ραδιενέργεια δέκα εκατομμύρια φορές υψηλότερη από το σύνηθες επίπεδο μετρήθηκε σε νερό από τον αντιδραστήρα 2.

"Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση", εξήγησε η Tepco. 

Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Tepco.

Κοινώς αυτό μεταφράζεται στο ότι το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι αυξήθηκε σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μεταδίδει δε,  ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρία Tepco πως ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά "αγνοήθηκε".

Αξιωματούχοι δήλωσαν, πάντως, ότι τα επίπεδα ιωδίου 131 στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στον πληγέντα από τον σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν επιδεινώνεται, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση.
Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου συνδέουν την παρουσία των ουσιών στο νερό με το ενδεχόμενο να έχει ραγίσει το κέλυφος ενός από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Φουκουσίμα δεσμεύτηκε ότι θα απολυμάνει το νερό, το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Συνολικά 17 εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια, από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση.ptothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση