Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Δυο γάιδαροι (ΗΠΑ και Ρωσία) μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα (Λιβύη)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, ότι "το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη"...


Παράλληλα, σημείωσε πως "Αυστραλία και ΗΠΑ συμφωνούν ότι η βία της λιβυκής κυβέρνησης, κατά του λαού της, είναι απαράδεκτη". "Πρέπει να είναι προσεκτικότεροι οι συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, όταν ασκούν βία κατά του λιβυκού λαού, επειδή θα κληθούν να λογοδοτήσουν γι' αυτήν την άσκηση βίας" συμπλήρωσε.

Αντίθετα, η Μόσχα, διά στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμήνυσε ότι είναι αντίθετη σε κάθε ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη. "Μόνοι τους οι Λίβυοι θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους" τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, υπέρ του σχεδίου επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης τάσσεται ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αλέν Ζιπέ, με τον Αμρ Μούσα -γενικό γραμματέα του Συνδέσμου- στο Κάιρο.

"Ο κ. Μούσα επιβεβαίωσε την στήριξη του Αραβικού Συνδέσμου σε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού" τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπερνάρ Βαλερό. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Γαλλία "εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση" στη Λιβύη.

"Ευχόμαστε να συμβάλουμε, ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη Λιβύη. Εργαζόμαστε σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, τις εμπλεκόμενες χώρες και το σύνολο των διεθνών και περιφερειακών οργάνων" τόνισε.

Στο μέτωπο του πολέμου

Στην εμπόλεμη ζώνη, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι εξαπέλυσαν και δεύτερη αεροπορική επίθεση εναντίον του στρατηγικής σημασίας λιμανιού Ρας Λανούφ, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ανταποκριτής του AFP, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Ρας Λανούφ, τόνισε πως άκουσε ένα πολεμικό αεροσκάφος να πετά χαμηλά και αμέσως μετά είδε πυκνό καπνό να υψώνεται, περίπου 400 μέτρα από φυλάκιο ελέγχου των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις των επαναστατών απάντησαν με αντιαεροπορικά όπλα.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας είχε σημειωθεί και άλλη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της πόλης, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ταυτόχρονα, χερσαίες δυνάμεις προσκείμενες στον Λίβυο ηγέτη προήλασαν ανατολικά της ανακαταληφθείσας πόλης Μπιν Ζαουάντ, με κατεύθυνση το Ρας Λανούφ. Οι κάτοικοι της πόλης, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική Μπιν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη, φοβούμενοι νέες επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.

Το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο κατέλυαν αποκλειστικά οι δημοσιογράφοι, εκκενώθηκε τα ξημερώματα, με τους εργαζομένους να χτυπούν τις πόρτες, φωνάζοντας «πρέπει να φύγετε, επειγόντως».

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο ΟΗΕ δείχνει να δραστηριοποιείται, καθώς ο Γενικός Γραμματέας των Ηννων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, με τον οποίο συμφώνησαν για την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα.

Με σχετική ανακοίνωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ απαίτησε επίσης από το καθεστώς της Τρίπολης να βάλει τέλος στις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον των πολιτών στη Λιβύη και παράλληλα προειδοποίησε ότι, όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Το χρονικό της Κυριακής

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, πιστά στον Μουαμάρ Καντάφι στρατεύματα πραγματοποίησαν την Κυριακή αεροπορική επιδρομή κατά του σημείου ελέγχου των εξεγερμένων στο Ρας Λανούφ.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πληροφορίες για πολύ ισχυρή έκρηξη στην πόλη αυτή, καθώς και ότι ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά. Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις εναντίον της πόλης, η μία εναντίον σημείου ελέγχου της αντιπολίτευσης και η άλλη σε καταυλισμό αντικαθεστωτικών.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που είχαν διαψεύσει προηγουμένως πληροφορίες για την ανακατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, διέψευσαν επίσης τη μετάδοση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Λίμπια, που υποστήριζε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη του Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της χώρας.

Απεναντίας, στρατιωτικός διοικητής των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας δήλωσε πως οι δυνάμεις του έχουν προελάσει ακόμη δυτικότερα και πλέον ελέγχουν την πόλη Ναουφαλίγια, γεγονός που τις τοποθετεί εγγύτερα στη γενέτειρα και προπύργιο του Καντάφι, πόλη της Σύρτης.

Η κρατική τηλεόραση πάντως μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επανέκτησαν τον έλεγχο και στις πόλεις-«κλειδιά» Ζαουίγια και Μισράτα, στα δυτικά της χώρας. Σύμφωνα πάντα με το κρατικό δίκτυο, οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης κατά της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα και επίκεντρο της εξέγερσης στα ανατολικά.

Αντίθετα, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα, όπως τουλάχιστον δήλωσε ένας από τους κατοίκους της πόλης. Από τη Βεγγάζη, εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφερε ότι από τις συγκρούσεις στη Μισράτα, την Κυριακή, "οι νεκροί ανέρχονται στους 15, ενώ οι τραυματίες στους 38".

Νεώτερος απολογισμός, σύμφωνα με ιατρική πηγή, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στη Μισράτα στους 21, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 91, με εννέα εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών επιβεβαίωσε των αριθμό των νεκρών.

Μάχες μαίνονταν και στη μικρότερη πόλη Μπιν Ζαουάντ, στα 100 χλμ. ανατολικά της Σύρτης, με απολογισμό πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες-αριθμοί επίσης με τάση αυξητική...

Πυκνές ανταλλαγές πυρών ακούστηκαν μάλιστα ακόμα και στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τα ξημερώματα της Κυριακής. Μαρτυρίες αναφέρουν επίσης κόρνες αυτοκινήτων να ηχούν ρυθμικά και ανθρώπους να πανηγυρίζουν στους δρόμους. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα πυρά δεν οφείλονταν σε επεισόδια ή συγκρούσεις, αλλά σε νηγυρισμούς για την ανακατάληψη από τις καθεστωτικές δυνάμεις των ανωτέρω πόλεων.

1 σχόλιο:

  1. akoyste loipon o kantafi forai pantelonia kai exei arxidia igetis me megala arxidiaaaaaaaaaaaaaaaaaa........... kai oxi lamogio san toys dikoys mas apo oles tis parataksis poy yparxoyn sthn psorokostena.... na bgaloyn ta pantelonia poy forane kai na foresoyn string kai zartdieres h alites..... eyxaristo... salam alekommmmmmmmmmmmm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση